Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί φέτος να γιορτάσουμε πιο μαζεμένα την Καθαρά Δευτέρα, αυτό όμως δε θα μας εμποδίσει από το να τιμήσουμε δεόντως τα κλασικά εδέσματα που δεν λείπουν ποτέ από το σαρακοστιανό τραπέζι. Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας στολίζεται με πολλών ειδών μεζέδες που «μυρίζουν» Ελλάδα, τα ποτήρια γεμίζουν με κρασί, ούζο ή τσίπουρο, ενώ γλυκό φινάλε δίνει ο περίφημος χαλβάς. Παρακάτω, επιλέξαμε μερικές από τις καλύτερες κλασικές συνταγές για να τιμήσετε την παράδοση και να στήσετε ένα ωραίο τραπέζι.

Σπιτική λαγάνα

Image removed.

Υλικά (για μία λαγάνα)

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ. αλεύρι σκληρό

1 φακελάκι μαγιά ξερή

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό

σουσάμι

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, 3 κ.σ. λάδι, τη ζάχαρη, 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και γύρω-γύρω το αλάτι ώστε να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά.

Ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας από το κέντρο της λακκούβας προχωρώντας σιγά-σιγά προς τα έξω μέχρι να ανακατευθούν καλά τα υλικά, δουλεύοντας για 15 λεπτά περίπου.

Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι κάπως υγρή ώστε η λαγάνα να γίνει αφράτη.

Αλευρώνουμε τον πάτο της λεκάνης ώστε να μην κολλήσει η ζύμη, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 50-60 λεπτά περίπου.

Με το υπόλοιπο λάδι λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα τη ζύμη δίνοντάς της το επιθυμητό σχήμα.

Με ένα πινέλο αλείφουμε νερό σε όλη την επιφάνειά της, πασπαλίζουμε με σουσάμι και αφήνουμε τη λαγάνα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει λίγο.

Κάνουμε με τα δάχτυλά μας βαθιές δαχτυλιές στη λαγάνα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.

Ταραμοσαλάτα

Image removed.

Υλικά

80 γρ. ταραμά

150 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί

1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

χυμό από 1 1/2 λεμόνι

1 φλιτζάνι ελαφρύ ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο

Εκτέλεση

Βάζουμε την ψίχα του ψωμιού σε ένα μπολ με νερό να μουσκέψει για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια στύβουμε καλά με τα χέρια μας το ψωμί.

Βάζουμε στο μπλέντερ τον ταραμά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μισό λεμόνι και χτυπάμε μέχρι να σπάσει ο ταραμάς και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και 1 κ.σ. νερό.

Προσθέτουμε το ψωμί και εναλλάξ λεμόνι-λάδι, δουλεύοντας συνεχώς το μπλέντερ.

Όσο προσθέτουμε λάδι και δουλεύουμε το μείγμα τόσο αυτό αφρατεύει και παίρνει κρεμώδη υφή.

Μεταφέρουμε την ταραμοσαλάτα σε μπολ, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες.

Μυδοπίλαφο με ούζο

Image removed.

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό μύδια φρέσκα (ή κατεψυγμένα με μισό κέλυφος)

350 γρ. ρύζι για πιλάφι

1/3 φλιτζανιού λάδι

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1/3 φλιτζανιού ξηρό λευκό κρασί

1 ½ σφηνάκι ούζο

½ φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο

1/3 φλιτζανιού μάραθο φρέσκο, ψιλοκομμένο

3-4 κούπες ζωμό λαχανικών

ξύσμα από ½ λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα φρέσκα μύδια και αφαιρούμε το γενάκι τους.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και το ούζο και ρίχνουμε τα μύδια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για μερικά λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.

Όσα μύδια δεν ανοίξουν, τα πετάμε. Τα υπόλοιπα τα αφαιρούμε με τρύπα κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 2-3 φλιτζάνια ζεστό ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, προσθέτοντας όταν χρειάζεται επιπλέον ζωμό. 7-8 λεπτά αφού άρχισε να βράζει, ρίχνουμε μέσα και τα μύδια.

Όταν πιει τα υγρά του, ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, τον άνηθο και το μάραθο, ανακατεύουμε μια-δυο φορές και σερβίρουμε.

 

Χταπόδι με πατάτες στο φούρνο

Image removed.

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό χταπόδι σε πλοκάμια (κατεψυγμένο)

1 κιλό πατάτες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια

3/4 φλιτζανιού λάδι

3-4 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. θυμάρι

1 κ.σ. ρίγανη

½ κ.σ. πάπρικα καπνιστή

1 φύλλο δάφνης

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το χταπόδι κομμένο σε κομμάτια μαζί με το φύλλο δάφνης σε μια κατσαρόλα να βράσει για 10-15 λεπτά στα υγρά του. Αν στεγνώσει γρήγορα προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.

Σε ένα ταψί ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες σε μέτρια κομμάτια και το χταπόδι αφού πρώτα το έχουμε σουρώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, το θυμάρι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ετοιμαστούν οι πατάτες.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Image removed.

Υλικά (για μία μικρή φόρμα)

1 φλιτζάνι ελαφρύ ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο

2 φλιτζάνια χοντρό σιμιγδάλι

2 φλιτζάνια ζάχαρη καστανή

4 φλιτζάνια νερό

1 ξυλάκι κανέλα

1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή

1 φλιτζάνι αμύγδαλο φιλέ

χυμό από 1 πορτοκάλι

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι με το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και το χυμό πορτοκαλιού. Το βράζουμε για 4-5 λεπτά.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να αρχίσει να παίρνει ένα ξανθοκαφετί χρώμα.

Τότε προσθέτουμε τις σταφίδες, το φιλέ αμυγδάλου και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε με μια κουτάλα λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι (προσοχή γιατί πιτσιλάει και καίει πολύ), ανακατεύοντας συνεχώς.

Μετά από μερικά λεπτά, ο χαλβάς θα απομακρύνεται εύκολα από τον πάτο της κατσαρόλας και τότε είναι έτοιμος.

Τον ρίχνουμε σε μια φόρμα, τον πιέζουμε στην επιφάνεια με την κουτάλα να πάρει το σχήμα της φόρμας, πασπαλίζουμε με την τριμμένη κανέλα και τον αφήνουμε να κρυώσει.

Διαβάστε ακόμα

Τρία λαχταριστά πιάτα με γαρίδες για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

4 συνταγές για τα πιο νόστιμα σπιτικά ντιπ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA