Ο αγαπημένος σεφ έχει τις ωραιότερες ιδέες για το τραπέζι της 25ης Δεκεμβρίου, που θα εντυπωσιάσουν οικογένεια και φίλους! 

Γαλοπούλα κλέφτικο
Υλικά

  • 200 γρ. σπανάκι φρέσκο
  • 500 γρ. μανιτάρια champignon
  • Πιπέρι & αλάτι
  • 60  γρ. ελαιόλαδο
  • 70 γρ. κρέμα λεμονιού
  • 500 γρ. πατάτες
  • 1 ½ κιλό φιλέτο γαλοπούλας
  • 4 κ.σ. θυμάρι

Για τη σάλτσα

  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Για τον πουρέ κάστανο

  • 500 γρ. κάστανα βρασμένα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. βραστό νερό

Διαδικασία
Για τη γαλοπούλα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 στον αέρα. Απλώνουμε τέσσερις λαδόκολλες στον πάγκο εργασίας μας. Σε κάθε λαδόκολλα μοιράζουμε το σπανάκι, τα μανιτάρια χοντροκομμένα, πιπέρι και αλάτι. Προσθέτουμε από 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. κρέμα λεμονιού. Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.

Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τις πατάτες με τη φλούδα τους κομμένες σε λεπτά κομμάτια, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Σοτάρουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουν χρώμα και σβήνουμε με 2 κ.σ. κρέμα λεμονιού. Μοιράζουμε τις πατάτες στις 4 λαδόκολλες.

Τοποθετούμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Στο φιλέτο γαλοπούλας προσθέτουμε το θυμάρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι και μαρινάρουμε. Μεταφέρουμε το φιλέτο στο τηγάνι. Σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα.

Κόβουμε τη γαλοπούλα σε τέσσερα κομμάτια και μοιράζουμε στις λαδόκολλες. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το ταχίνι, την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στη γαλοπούλα και τα λαχανικά. Προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα. Φτιάχνουμε τέσσερα πουγκιά κλείνοντας τη λαδόκολλα και τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί, ψήνουμε για 50-60 λεπτά.

Για τον πουρέ κάστανο: Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα κάστανα ψιλοκομμένα, την κρέμα γάλακτος, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας, το βραστό νερό και καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη. Μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 3-4 λεπτά στα 800 Watt για να ζεσταθεί το μείγμα. Όταν είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθεί. Σερβίρουμε τη γαλοπούλα κλέφτικο, συνοδεύουμε με πουρέ κάστανο και θυμάρι.

Γρήγορη Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα
Υλικά
Για τη γαλοπούλα

  • 1 γαλοπούλα (4-5 κιλά) 
  • 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80 γρ. μουστάρδα
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Δεντρολίβανο
  • Θυμάρι
  • Φασκόμηλο

Για τη γέμιση

  • 2 κ.σ. βούτυρο (1 κ.σ. + 1 κ.σ.)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
  • 100 γρ. βερίκοκα ξερά
  • 1 πράσινο μήλο
  • 2 κλ. σέλερι
  • 400 γρ. ψωμί του τοστ, τριμμένο
  • Θυμάρι
  • 1 κύβο λαχανικών 

Για τα λαχανάκια Βρυξελλών

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
  • 5 φέτες μπέικον
  • Θυμάρι
  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 2 σκ. σκόρδο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 2 κ.σ. μέλι

Για τις πατάτες

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό πατάτες baby βρασμένες
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • Φρέσκα μυρωδικά τις αρεσκείας μας(θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο)

Διαδικασία
Για τη γαλοπούλα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το βούτυρο, τη μουστάρδα, αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ωραία πάστα.

Με ένα ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την ραχοκοκαλιά της γαλοπούλας (την ραχοκοκαλιά μπορούμε να την κάνουμε σούπα, δεν την πετάμε). Την γυρνάμε με το στήθος προς τα επάνω, αφαιρούμε το κόκαλο του γιάντες από το στήθος της (για να μπορέσουμε να την φιλετάρουμε κατά το σερβίρισμα) και με τις παλάμες μας πιέζουμε για να πάρει το σχήμα πεταλούδας.

Με προσοχή ξεχωρίζουμε με τα χέρια μας, το δέρμα από το κρέας στο στήθος και στα μπούτια της γαλοπούλας, δημιουργώντας μία θήκη- τσέπη. Απλώνουμε με προσοχή κάτω από την πέτσα το αρωματικό μας βούτυρο φροντίζοντας να πάει παντού. Ότι μείνει το απλώνουμε εξωτερικά πάνω στο δέρμα της γαλοπούλας.

Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε, μπορούμε να την βάλουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Αφαιρούμε την τελευταία άρθρωση από τις φτερούγες με ένα μαχαίρι γιατί συνήθως καίγεται και δεν προσφέρει τίποτα στην συνταγή μας.

Απλώνουμε στον πάτο του ταψιού μας μπόλικα μυρωδικά (θέλουμε να δώσουμε άρωμα και περισσότερη γεύση στην γαλοπούλα μας). Τοποθετούμε την γαλοπούλα στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 2-2 ½   ώρες. Αφού ψηθεί αφαιρούμε από το φούρνο. Κρατάμε λίγο από το ζουμί που έχει βγάλει η γαλοπούλα για να χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.

Για τη γέμιση: Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το θυμάρι και τα ρίχνουμε και αυτό μέσα στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
Παράλληλα, σπάμε με τα χέρια μας τα κάστανα και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι. Ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα, το σέλερι και το πράσινο μήλο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ρίχνουμε το τριμμένο ψωμί του τοστ και 1 κ.σ. βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το ψωμί να τραβήξει όλα τα αρώματα και να γίνει τραγανό. Τέλος ρίχνουμε λίγα από τα ζουμιά που ψήσαμε την γαλοπούλα, αφήνουμε να τα απορροφήσει το ψωμί και αφαιρούμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με τη γαλοπούλα μας.

Για τα λαχανάκια Βρυξελλών: Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Κόβουμε στη μέση τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν. Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια και τα προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με λίγο θυμαράκι, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε για 5 λεπτά να καραμελώσουν και σβήνουμε με το κονιάκ και το μέλι. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα.

Για τις πατάτες:  Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Κόβουμε τις πατάτες στη μέση, τις ρίχνουμε στο τηγάνι μέχρι να χρυσαφίσουν. Κόβουμε το κεφάλι του σκόρδου στη μέση και βάζουμε στο τηγάνι με τις πατάτες. Αφού πάρουν χρώμα οι πατάτες αφαιρούμε το σκόρδο, και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα. 

Χριστουγεννιάτικο κέικ με μανιτάρια
Υλικά

  • 50 γρ. κονιάκ
  • 200 γρ. κράνμπερι, αποξηραμένα + έξτρα για το σερβίρισμα
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 στικ σέλερι καθαρισμένα από τις ίνες του
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 200 γρ. μανιτάρια champignon
  • 100 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 50 γρ. ξηρό λευκό κρασί
  • 600 γρ. νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
  • 120 γρ. γραβιέρα ή παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο
  • 1 κ.γ. μαϊντανό, φρέσκο
  • 2 αυγά, μέτρια
  • 1 κ.γ. μπέικιν
  • Ξύσμα από 1 λάιμ
  • 80 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • Λίγο βούτυρο, για τη φόρμα
  • Φύλλα δεντρολίβανου, για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα. Παίρνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε μέσα το κονιάκ και 150 γρ. κράνμπερι. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο σε μέτρια φωτιά.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε.

Βάζουμε το ρύζι, μετά από 1-2 λεπτά σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών και ανακατεύουμε με μια κουτάλα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να βράσει και το ρύζι.

Αφαιρούμε από τη φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με την κουτάλα για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνουμε μια φόρμα 30x10 εκ.

Τοποθετούμε στον πάτο τα κράνμπερι που έχουμε μαλακώσει με το κονιάκ και τα πατάμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια. Προσθέτουμε το μείγμα, το απλώνουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού και τυλίγουμε τη φόρμα με λαδόκολλα και  αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά, το ξεσκεπάζουμε, και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε από τη φόρμα και σερβίρουμε με κράνμπερι και φύλλα δεντρολίβανου.

Σούπα κολοκύθας
Υλικά

Για τη σούπα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 800 γρ. κολοκύθα κίτρινη καθαρισμένη (καθαρό βάρος)
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κύβο κότας
  • Χυμό από ένα πορτοκάλι

Για το σερβίρισμα

  • Κρέμα γάλακτος
  • Θυμάρι φρέσκο
  • Καραμελωμένο μπέικον
  • Σπιτικά κρουτόν

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό. Προσθέτουμε τα 20 γρ. βούτυρο, την κολοκύθα κομμένη σε κύβους 3-4 εκ. και το θυμάρι.

Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα και προσθέτουμε το νερό με τον κύβο. Μπορούμε να βάλουμε και ζωμό εάν έχουμε. Φέρνουμε σε βρασμό και σιγοβράζουμε με καπάκι επάνω στην κατσαρόλα για 15 έως 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.

Όταν μαλακώσουν τα κομμάτια της κολοκύθας, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, τον χυμό από το πορτοκάλι και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μία λεία υφή.

Αν είναι πολύ νερουλή βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Αν είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Σερβίρουμε με κρέμα γάλακτος, θυμάρι φρέσκο, καραμελωμένο μπέικον και σπιτικά κρουτόν.

Τούρτα χριστουγεννιάτικη μπάλα
Υλικά
Για το κέικ

  • 380 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 380 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 8 αβγά μέτρια
  • 380 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 50 γρ. πολύχρωμα σοκολατάκια

Για τη γκανάς

  • 200γρ. κουβερτούρα
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Για τη συναρμολόγηση
  • 200 γρ. λευκή ζαχαρόπαστα
  • Λίγη ζάχαρη άχνη, για το άνοιγμα της ζαχαρόπαστας
  • Λίγο νερό, για την ένωση της ζαχαρόπαστας
  • 400 γρ. κόκκινη ζαχαρόπαστα

Διαδικασία
Για το κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα. Βουτυρώνουμε και καλύπτουμε με λαδόκολλες το εσωτερικό και των δύο ημισφαιρίων από την ειδική στρογγυλή φόρμα αφήνοντας να εξέχουν 2 εκ. πάνω από το χείλος της φόρμας.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, στη μεσαία ταχύτητα, το βούτυρο και τη ζάχαρη για 3-5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τα αβγά ένα ένα, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο. Το μείγμα θα μας φαίνεται κομμένο αλλά αν προσθέσουμε 2 κ.σ. από το αλεύρι θα πάρει την υφή που θέλουμε.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι, και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και μοιράζουμε το μείγμα στις δύο φόρμες. Ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα.

Μπορούμε να δούμε αν το κέικ έχει ψηθεί, τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα και αν αυτή βγαίνει καθαρή το κέικ μας είναι έτοιμο. Αφαιρούμε τις φόρμες από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μία σχάρα και ξεφορμάρουμε. Κόβουμε το κομμάτι του κέικ που περισσεύει ώστε να έχουμε 2 ίσια ημισφαίρια.
Με ένα κουτάλι αφαιρούμε ένα κομμάτι από το κέντρο του κάθε κέικ, δημιουργώντας μια γουβίτσα, και προσθέτουμε τα πολύχρωμα σοκολατάκια σε κάθε ένα. Ενώνουμε τα δύο ημισφαίρια ώστε να έχουμε μια σφαίρα.

Για τη γκανάς: Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Με το που αρχίσει να κοχλάζει η κρέμα γάλακτος, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος στο μπολ με τη σοκολάτα. 

Αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα και μόλις αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα ανακατεύουμε το μείγμα με τη βοήθεια μιας μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα σαν πάστα. Την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και μετά την απλώνουμε πάνω στο κέικ. Μεταφέρουμε το κέικ στο ψυγείο και αφήνουμε για 2 ώρες να σφίξει η γκανάς.

Για τη συναρμολόγηση:  Ξεκινάμε πρώτα να φτιάξουμε τον κρίκο και τη βάση του. Παίρνουμε την άσπρη ζαχαρόπαστα, κόβουμε ένα κομμάτι σε μέγεθος ενός καρυδιού (10 γρ.), το πλάθουμε με τα χέρια δημιουργώντας έναν κύλινδρο διαμέτρου 2 εκ., και τον αφήνουμε στην άκρη. Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στην επιφάνεια εργασίας μας, τοποθετούμε τη υπόλοιπη ζαχαρόπαστα, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη άχνη για να μην μας κολλήσει, και σκεπάζουμε με άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλας.

Ανοίγουμε τη ζαχαρόπαστα με τον ειδικό πλάστη σε πάχος 3-4 χιλιοστά.
Κόβουμε με ένα μαχαίρι μια λωρίδα 2x10 εκ. και έπειτα κόβουμε την μια μεγάλη πλευρά της λωρίδας με την κυματιστή ροδέλα για να σχηματίσουμε τα δοντάκια. Το αλείφουμε με λίγο νερό, το τυλίγουμε γύρω από τον κύλινδρο που έχουμε φτιάξει για να κολλήσει, και το αφήνουμε στην άκρη με τη κυματιστή πλευρά προς τα κάτω για 2-3 ώρες για να στεγνώσει καλά.

Κόβουμε επίσης μία λωρίδα, από τη ζαχαρόπαστα που έχουμε ανοίξει σε διαστάσεις 1x6 εκ., ενώνουμε τις δύο άκρες ώστε να δημιουργήσουμε έναν κρίκο, και το κολλάμε στην ένωση με λίγο νερό. Το αφήνουμε και αυτό στην άκρη να στεγνώσει.
Αφού στεγνώσει το αλείφουμε με λίγο νερό και το κολλάμε στην μεριά του κυλίνδρου που δεν είναι κυματιστή. Στην υπόλοιπη άσπρη ζαχαρόπαστα κόβουμε 14-16 αστέρια με ένα κουπάτ αστεράκι διαμέτρου 4 εκ. και τα αφήνουμε στην άκρη.

Στη συνέχεια, ανοίγουμε την κόκκινη ζαχαρόπαστα σε πάχος 3-4 χιλ.. Βγάζουμε από το ψυγείο τη μπάλα και την καλύπτουμε με τη ζαχαρόπαστα. Δημιουργούμε μία λεία επιφάνεια με την ειδική σπάτουλα λείανσης για ζαχαρόπαστα. Με λίγο νερό κολλάμε γύρω γύρω τα αστέρια. Στο κέντρο του πάνω μέρους της μπάλας κολλάμε με λίγο νερό τη βάση με τον κρίκο. Πασπαλίζουμε με τη χρυσή ζάχαρη και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com