Καπνιστά μπισκότα από χέλι, γεμιστά με σοκολάτα και συνδυασμό με περισσότερα από 200 μπαχαρικά είναι η σπεσιαλιτέ του μασσαλού σεφ Αλεξάντρ Μαζιά και το πιάτο που τον ανέδειξε «Μάγειρα της Χρονιάς».

Ο τίτλος ήρθε από τον οδηγό γαστρονομίας Gault & Millau, ο οποίος σύντομα έρχεται και στην Ελλάδα για να κρίνει εστιατόρια και μαγείρους. 

Ο 42χρονος σεφ που έχει βραβευτεί ήδη με ένα αστέρι Michelin, διευθύνει το μικρό του εστιατόριο σε μια γειτονιά της Μασσαλίας, όπου προτείνει γεύματα και δείπνα που «ταξιδεύουν» τον πελάτη χωρίς να αποκαλύπτει τη σύνθεση των μενού πριν το σερβίρει. Οι τιμές κυμαίνονται από 57 έως 170 ευρώ.

Στον τίτλο του μάγειρα της χρονιάς, ο Μαζιά διαδέχεται τον Ζαν Σουπλίς του Auberge du Pere Bise, στο Ταλουάρ, κοντά στο Ανεσί, στην ανατολική Γαλλία.«Η κουζίνα μου είναι ειλικρινής, σύγχρονη, που προσαρμόζεται και συμβιώνει με τη γη αυτή» τονίζει στο AFP, δηλώνοντας «περήφανος» που βραβεύεται από τον πολύτιμο κίτρινο οδηγό ο οποίος τον είχε βοηθήσει να ανοίξει το εστιατόριό του με μια χορηγία «για τα νέα ταλέντα».

«Ο μάγειρας της χρονιάς είναι ένας μάγειρας που έχει μια διαδρομή η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή πρόοδο. Με τον Αλεξάντρ επιλέξαμε να τιμήσουμε τη γαλλική γαστρονομική δημιουργία. Αυτός είναι ο ρόλος του Gault&Millau που παίρνει ρίσκα όταν προσπαθεί να ανακαλύπτει σεφ που θα προωθήσουν πολύ τη δημιουργικότητά τους», εξηγεί ο Κομ ντε Σεριζέ, επικεφαλής του γαστρονομικού οδηγού.