Με νέα συνταγή που θα προσομοιάζει ακόμη περισσότερο το φυσικό μοσχαρίσιο κρέας, η Impossible Foods αναβαθμίζει το χορτοφαγικό της μπιφτέκι, με τελικό στόχο να δημιουργήσει την τέλεια ρέπλικα. Και όταν λέμε ρέπλικα, εννοούμε ένα ζουμερό, γευστικό μπιφτέκι που δεν θα μπορεί κανείς να καταλάβει ότι τρώει χόρτο και όχι κρέας. 

Στην αναβαθμισμένη συνταγή δεν θα περιέχει γλουτένη, ούτε ορμόνες και αντιβιωτικά και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να μαγειρευτεί ως κιμάς για πάστα, για πίτες και φυσικά για burgers. 

Με γεύση, υφή και όψη πραγματικού κρέατος, σχεδιάστηκε ώστε να παρέχει πιο υγιεινή διατροφή και να είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Το κοινό που στοχεύει είναι οι σκληροί κρεατοφάγοι.  

Διατροφική αξία 

Σύμφωνα με την Impossible Foods, κάθε 125 γραμμάρια φυτικού κρέατος -που είναι ένα μικρό μπιφτέκι- περιέχουν 0 χοληστερίνη, 14 γρ. Λίπος και 240 θερμίδες, ενώ το κανονικό κρέας περιέχει 80 mg χοληστερίνης, 23 γραμμάρια λίπος και 290 θερμίδες. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή τους «ξεχνούν» να αναφέρουν τη συγκέντρωση πρωτεΐνης, που πέρα από τη γεύση είναι το ζητούμενο σε κρεατοφάγους και χορτοφάγους.  

«Η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης σε μερικά χρόνια θα είναι παρελθόν. Η παγκόσμια διατροφική αλυσίδα αλλάζει με ταχύτητους ρυθμούς και το στοίχημα είναι να παραμείνει ανέπαφη η βιοποικιλότητα, αλλά να μην σταματήσουμε να καταναλώνουμε γευστικό και υγιεινό κρέας. Και πιστέψτε με, είναι απλό να γίνει», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Impossible Foods δρ. Πάτρικ Μπράουν. 

Εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο

Οι προσδοκίες από την επανάσταση του κρέατος χωρίς κρέας είναι μεγάλες. Ελπίζεται ότι «το κρέας του σωλήνα» θα μπορέσει να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες στην κατανάλωση κρέατος λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και παράλληλα θα συμβάλλει στην καταπολέμηση των βλαβερών αιτιών που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που έχουν αυτή την ιδέα. Παρόμοια προγράμματα προωθούνται στη Γερμανία αλλά και το Ισραήλ. Σύμφωνα με στοιχεία των ΗΕ το 14,5% των εκπομπών ρύπων οφείλονται στην εκτροφή βοοειδών. Σε αυτήν προστίθεται η χρήση νερού αλλά και η χρήση μεγάλων εκτάσεων γης για την εκτροφή τους.

«Σε σχέση με το κανονικό κρέας το Impossible Burger απαιτεί 95% λιγότερη γη, 74% λιγότερο νερό και παράγει 87% λιγότερες εκπομπές αερίου», τονίζει εκπρόσωπος της εταιρείας Impossible Foods. Το κρέας είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη διατροφή «κυρίως για τα 850 εκατομμύρια των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πείνας», σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 θα διπλασιαστεί η παραγωγή κρέατος κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης στις αναδυόμενες οικονομίες.