Σαν σήμερα, στις 7 Ιουλίου 1550 η σοκολάτα έφτασε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και όλοι μας χρωστάμε ένα γλυκό ευχαριστώ στους Ισπανούς. Βέβαια οι πρώτοι κόκκοι κακάο ήρθαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη από τον Χριστόφορο Κολόμβο ανάμεσα στο 1502-1504, μετά την τέταρτη επίσκεψή του στον «Νέο Κόσμο». Ό.τι και να ισχύει λοιπόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι η σοκολάτα έφτασε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. 

Για την ιστορία, η καθιέρωση της ημερομηνίας, τέθηκε το 2015, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 465 χρόνων από τότε που η σοκολάτα έφτασε στην Ευρώπη και έγινε αγαπημένος... εθισμός για μικρούς και μεγάλους που δύσκολα μπορεί να του αντισταθεί κανείς.

Εκτός από τις 7 Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας γιορτάζεται και στις 13 Σεπτεμβρίου. Επίσης στις 28 Ιουλίου είναι η Εθνική Ημέρα Σοκολάτας Γάλακτος και στις 7 Νοεμβρίου η Εθνική Ημέρα Γλυκόπικρης Σοκολάτας με Αμύγδαλα!

Αν δεν θυμάστε πώς αντιδράσατε την πρώτη φορά που δοκιμάσατε σοκολάτα στη ζωή σας, δείτε στα βίντεο που ακολουθούν πώς αντιδρούν τα μωρά που τρώνε σοκολάτα για πρώτη φορά.

Η σοκολάτα είναι μμμμμ!

Σοκολάτα σημαίνει η χαρά του παιδιού...

...και ακόμα πιο μεγάλη χαρά...

... δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τη μαύρη σοκολάτα...

...κάτω τα χέρια σας από το σοκολατένιο κέικ! Είναι όλο δικό μου...

... μην μου το παίρνεις, δεν το έφαγα ακόμα...

... δεν μου φτάνει ένα κομμάτι, ας βουτήξω μέσα στην κατσαρόλα καλύτερα..

.
..γιούπι, αυτό που πίνω είναι πολύ νόστιμο!

...το γάλα μου έγινε τόσο... γιάμι!

... η σοκολάτα είναι κάτι πολύ νόστιμο και αστείο...

...τί έχετε πάθει όλη με τη σοκολάτα; Εμένα δεν μου αρέσει καθόλου αυτό το σκούρο πράγμα...

...ώρα για μπάνιο... σε σοκολάτα!

  

Ακολουθούν μερικά fan facts για τον πιο γλυκό πειρασμό της ζωής μας:

 • Η λέξη σοκολάτα προέρχεται από λέξη «xocolatl» που ανήκει στην γλώσσα των Αζτέκων και σημαίνει πικρό νερό.
 • Οι Αζτέκοι πίστευαν ότι η σοκολάτα είχε μαγικές δυνάμεις και την ικανότητα να τους δίνει σωματική δύναμη. Κάτι σαν το μαγικό ζωμό του Αστερίξ δηλαδή,
 • Το επιστημονικό όνομα του δέντρου από το οποίο παίρνουμε τους σπόρους του κακάο είναι «Theobroma cacao» και σημαίνει «φαγητό των θεών».
 • Η πρώτη μπάρα σοκολάτας φτιάχτηκε στην Αγγλία το 1842, από την γνωστή σε όλους μας, Cadbury.
 • Το ρόφημα ζεστής σοκολάτας υπήρξε το πρώτο σοκολατένιο κέρασμα και δεν είχε καμία σχέση με το σημερινό. Ήταν ένα πικρό μείγμα που το κερνούσαν μετά από τελετές όπως τους γάμους.
 • H Μαρία Αντουανέτα λάτρευε να πίνει ζεστή σοκολάτα. Όχι μόνο για τη γεύση αλλά γιατί θεωρούσαν ότι το ρόφημα ήταν αφροδισιακό.
 • Ο Ναπολέων είχε πάντοτε μαζί του σοκολάτα την οποία έτρωγε για να πάρει ενέργεια.
 • Η σοκολάτας γάλακτος εφευρέθηκε στην Ελβετία το 1875 από τον Ντανιέλ Πέτερ, ο οποίος επί 8 χρόνια προσπαθούσε να πετύχει τη συνταγή του. Το κλειδί τελικά ήταν το συμπυκνωμένο γάλα που πρόσθεσε.
 • Δεν θέλω να σας το χαλάσω αλλά η λευκή σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα. Με τη στενή έννοια του όρου βέβαια. Και αυτό επειδή δεν περιέχει κακάο στη στερεά ή την υγρή του μορφή. Ωστόσο περιέχει βούτυρο κακάο.
 • Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο δημοφιλής στους άντρες.
 • Η σοκολάτα έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 1933 στην κωμωδία «Dinner at Eight»
 • Τα M&M πρωτοεμφάνιστηκαν το 1941 ως λύση για να απολαμβάνουν οι στρατιώτες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τη σοκολάτα χωρίς να λιώνει. 
 • Έρευνες έχουν δείξει ότι το 66% της σοκολάτας καταναλώνεται ανάμεσα στα γεύματα και το 22% μεταξύ 8 μ.μ. και μεσάνυχτα. Επίσης το χειμώνα τρώμε περισσότερη σοκολάτα από οποιαδήποτε άλλη εποχή.
 • Η σοκολάτα ​​​​προκαλεί απελευθέρωση των ενδορφινών και μας ανεβάζει τη διάθεση, ενώ σε λογικές ποσότητες μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά εξίσου στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.