Ένα γλυκό που θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια!

Υλικά
Για το παντεσπάνι

  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 20 γρ. κακάο + έξτρα για το ταψί
  • 3 αβγά μέτρια
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 30 γρ. ηλιέλαιο

Για τη μους

  • 600 γρ. φυτική κρέμα, παγωμένη
  • 600 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γκανάς

  • 400 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
  • 320 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. σιρόπι γλυκόζης

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 5 γρ. λευκή κουβερτούρα, λιωμένη

Διαδικασία
Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο ένα ταψί 25x35 εκ. και αφήνουμε στην άκρη. Θέλουμε το ύψος του ταψιού να είναι τουλάχιστον 5-6 εκ..

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, 3-5 λεπτά. Όσο χτυπάμε τα αβγά ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, προσθέτουμε το ηλιέλαιο και χτυπάμε για 1 λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τα στερεά υλικά του μπολ.

Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης με απαλές κινήσεις μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε με μία σπάτουλα ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα στην επιφάνεια του ταψιού. 

Ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα να κρυώσει εντελώς. Δεν αφαιρούμε το παντεσπάνι από το ταψί.

Για τη μους: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ στη μεσαία ταχύτητα με το σύρμα τη φυτική κρέμα με την πραλίνα φουντουκιού και το αλάτι για 2-3 λεπτά.

Στη συνέχεια δυναμώνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει το μείγμα μας την υφή σαντιγί. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε την ειδική θήκη (αβγό) με τη μους και τη βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Αδειάζουμε την υπόλοιπη μους πάνω από το παντεσπάνι και την απλώνουμε με μία σπαστή σπάτουλα ομοιόμορφα. Βάζουμε για 1 ώρα στην κατάψυξη για να σφίξει η μους.

Για τη γκανάς: Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια 1 εκ. και τα βάζουμε σε μία πλαστική κανάτα ή σε κάποιο δοχείο που να μας επιτρέπει να χύνουμε εύκολα τη γκανάζ.

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το σιρόπι γλυκόζης σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.  Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει η κρέμα.

Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μία μαρίζ, μέχρι να έχουμε μία λεία και γυαλιστερή γκανάς.

Για τη συναρμολόγηση: Αφαιρούμε το ταψί και την ειδική θήκη αβγού από την κατάψυξη. Αφαιρούμε, με τη βοήθεια της λαδόκολλας, το παντεσπάνι από το ταψί και μετά αφαιρούμε με προσοχή τη λαδόκολλα.

Με ένα μαχαίρι, που το βάζουμε σε βραστό νερό και το σκουπίζουμε καλά κάθε φορά, κόβουμε γύρω γύρω, 5 χιλ. από το γλυκό μας, για να ισιώσουμε εντελώς τις πλευρές του. Κάθε φορά που κόβουμε μια πλευρά, βουτάμε το μαχαίρι στο καυτό νερό, το σκουπίζουμε και κόβουμε την επόμενη πλευρά.

Το γλυκό που μένει το κόβουμε σε 8 ορθογώνια παραλληλόγραμμα με τον ίδιο τρόπο. Ξεφορμάρουμε τη μους από τη φόρμα αβγό και τη στηρίζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι.

Μεταφέρουμε κάθε κομμάτι πάνω σε ένα ταψί με σχάρα αφήνοντας κενό μεταξύ τους. Κάτω από τη σχάρα βάζουμε ένα ταψάκι για να μαζέψουμε την επιπλέον γκανάζ.

Με τη βοήθεια της κανάτας ή με μια κουτάλα καλύπτουμε με τη γκανάζ κάθε κομμάτι και μεταφέρουμε τη σχάρα με το ταψάκι στο ψυγείο όπου και τα αφήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον να σφίξει.

Για τη διακόσμηση: Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη ρίχνουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια. Χτυπάμε για 4-5 λεπτά μέχρι η σοκολάτα να λιώσει ελαφρά και να πάρει υφή σαν πλαστελίνη.

Πλάθουμε μακρόστενα κομμάτια 1εκ. για την ουρά και στρογγυλά για τα αυτιά. Διακοσμούμε με τα κομμάτια τα ποντικάκια μας και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε όταν με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας, που βουτάμε την άκρη της στη λευκή σοκολάτα ζωγραφίσουμε τα μάτια τους.

Πηγή: akispetretzikis.com