Οι προτάσεις μας για να μεγιστοποιήσετε την απόλαυση κάθε φορά που πίνετε Δεκαράκι.

Όσοι φορούν all-star με κοστούμι, εκείνοι που δηλώνουν «σινεφίλ» κι οι γευσιγνώστες.

Στo προσωπικό μου Top-3 με τους πιο δήθεν τύπους ανθρώπων κονταροχτυπιόνταν επί χρόνια για την κορυφή οι τρεις προαναφερθείσες κατηγορίες. Αφού ήπια δυο καραφάκια τσίπουρο πλάι σ' ένα γευσιγνώστη, αφαίρεσα τη συγκεκριμένη κατηγορία από το αρνητικό μου Top-3.

Για τους «σινεφίλ» και τους κουστουμαρισμένους με all-star η κόντρα για την πρώτη θέση καλά κρατεί.

Ένα μεσημέρι του Οκτώβρη βρέθηκα σε γνωστό εστιατόριο του κέντρου προκειμένου να δοκιμάσω την πρώτη οικογένεια μονοποικιλιακών αποσταγμάτων «Δεκαράκι» (Μοσχάτο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης) συνοδευόμενη από τους κατάλληλους μεζέδες. Αν και ένα επαγγελματικό μεσημεριανό γεύμα αποτελεί ιδανική δικαιολογία για κοπάνα από τη δουλειά, το γεγονός πως στο τραπέζι μας θα υπήρχε και γευσιγνώστης προκειμένου να μας εξηγήσει το δέσιμο του κάθε τσίπουρου με τον αντίστοιχο μεζέ ήταν αρκετό για να χάσω την μισή χαρά.

Το τραπέζι στρώθηκε με τσίπουρα και μεζέδες κι ο γευσιγνώστης, αφού γέμισε τα ποτήρια μάς ζήτησε να τα ανακινήσουμε και να μυρίσουμε τ' αρώματα που εκλύονται από το τσίπουρο. Υπάκουσα στις οδηγίες με ύφος πιο μπλαζέ από αυτό της Ηλιάνας Παπαγεωργίου στο GNTM, όσο εκείνος εντόπιζε νότες από γαρύφαλλο, πράσινο μήλο και πετιμέζι.

Στη συνέχεια δώσαμε κλίση 3/4 στα ποτήρια και αργά αργά τα επαναφέραμε σε εντελώς κάθετη στάση. Καθώς μετακινούσαμε τα ποτήρια μάς είπε να εστιάσουμε στις σταγόνες τσίπουρου οι οποίες κυλούσαν στα τοιχώματά τους. Στα πιο βουτηρώδη τσίπουρα οι σταγόνες κυλούσαν πιο αργά. Όντως, αυτό μπορούσα να το παρατηρήσω. Γεγονός που ανέβασε αυτόματα στην εκτίμησή μου τον γευσιγνώστη λίγο πιο πάνω από τα τάρταρα. 

Στο επόμενο πλάνο βάλαμε λίγο τσίπουρο στο στόμα, το κρατήσαμε για μερικά δευτερόλεπτα κι αφού το κατάπιαμε ερωτηθήκαμε ποιους καρπούς μπορέσαμε να διακρίνουμε. Αφού κοιταχτήκαμε μεταξύ μας οι συνδαιτυμόνες χωρίς να βγάλουμε άχνα, στρέψαμε όλοι μαζί το βλέμμα μας στον γευσιγνώστη προκειμένου «να το πάρει το ποτάμι». Μπορεί να μην κατάλαβα το σύκο και το περγαμόντο από το Μοσχάτο που μόλις είχα πιει, ωστόσο όταν αναφέρθηκε στο καρύδι και στο γαρύφαλλο έγνεψα καταφατικά. Ο γευσιγνώστης είχε αρχίσει να ανεβαίνει στην εκτίμησή μου σημαντικά.

Αυτό, όμως, που με οδήγησε όχι μόνο στο να βγάλω τον «γευσιγνώστη» από το προσωπικό μου Top-3 με τους πιο δήθεν τύπους ανθρώπων, αλλά να αντιληφθώ την πολυπλοκότητα και τη σημασία της δουλειάς του ήταν όταν άρχισε να μας εξηγεί ποιος μεζές ταιριάζει με ποιο τσίπουρο. Γιατί με βάση τις υποδείξεις του οι γευστικοί μου κάλυκες απολάμβαναν περισσότερο την τηγανιά κοτόπουλο που είχα μπροστά μου με μια γουλιά Δεκαράκια Μοσχάτο, παρά με Μαλαγουζιά η οποία πήγαινε γάντι με καπνιστό σολομό τον οποίο δοκιμάσαμε στη συνέχεια. Ακολούθησαν τηγανητά καλαμαράκια με Ροδίτη και ψητά κρεατικά που ταίριαξαν περίφημα και με τους τρεις τύπους Δεκαράκι.

Όσο κι αν ο γευσιγνώστης ανέβηκε εκείνο το μεσημέρι στην εκτίμησή μου, βρίσκω αρκετά δύσκολο να θυμάμαι ποιο τσίπουρο της οικογένειας μονοποικιλιακών αποσταγμάτων Δεκαράκι ταιριάζει καλύτερα με ποιο μεζέ.

Για αυτό έφτιαξα το προσωπικό μου πίνακα-σκονάκι, φωτογραφία του οποίου θα έχω μαζί μου κάθε φορά που θα βρίσκομαι σε κάποιο μεζεδοπωλείο για τσίπουρο. 

Εσείς να έχετε τον παρακάτω πίνακα πάντοτε μαζί σας, γιατί λαμβάνοντας μέρος στον διαγωνισμό του «Δεκαράκι» μπορεί να είστε ένας από τους 10 τυχερούς που θα παραβρεθούν σε μια βραδιά γευσιγνωσίας των μονοποικιλιακών αποσταγμάτων Δεκαράκι με τον γευσιγνώστη Γιώργο Παπαδογούλα. 

 

Μέχρι τότε, όπως είπαμε, δώστε βάση στο παρακάτω σκονάκι:

Μοσχάτο

Γεύση: Ξηρό, ζεστό, με πλούσιο σώμα. Η γεύση του θυμίζει σύκο, σταφίδα, καρύδι, αχλάδι, περγαμόντο, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο. Απόσταγμα ισορροπημένο, πολύπλοκο, με μακρά επίγευση.

Ιδανική θερμοκρασία: 10°C

Ιδανικός μεζές: Συνοδεύεται άριστα από τυρναβίτικους -και όχι μόνο- μεζέδες. Απολαύστε το παρέα με μανούρι ψητό, παραδοσιακές πίτες με κίτρινα τυριά, τηγανιές και φυσικά με πικάντικους κρεατικούς μεζέδες όπως απάκι και λουκάνικο, καθώς και με καλομαγειρεμένα ψητά με σάλτσες.

Μαλαγουζιά

Γεύση: Μέτριο, ξηρό, ζεστό, με πλούσιο σώμα που η γεύση του θυμίζει εσπεριδοειδή, λευκά λουλούδια όπως γαρδένια, γιασεμί, αγιόκλημα καθώς και νότες από μέλι, λεμόνι, πράσινο μήλο, ροδάκινο και βερίκοκο. Απόσταγμα ιδιαίτερα ανθικό, με αρώματα που μεγεθύνονται στο στόμα και επιμένουν στην επίγευση.

Ιδανική θερμοκρασία: 10°C

Ιδανικός μεζές: Συνοδεύεται άριστα από νόστιμα ξινά ή λιπαρά πιάτα. Απολαύστε το ευχάριστα με θαλασσινά και ψάρια σχάρας. Δοκιμάστε το, επίσης, με καπνιστά, παστά ψάρια, αρωματισμένα με λεμόνι.

Ροδίτης

Γεύση: Ελαφρύ προς μέτριο σώμα. H γεύση του θυμίζει μέλι (πετιμέζι), λεμόνι και μπανάνα. Απόσταγμα ξηρό με στρογγυλή, γεμάτη και μαλακή γεύση.

Ιδανική θερμοκρασία: 10°C

Ιδανικός μεζές: Συνοδεύεται άριστα από κάθε φύσεως μεζέ, καθώς το ευκολόπιοτο «Δεκαράκι Ροδίτης» προσφέρει αμέτρητους συνδυασμούς με φαγητό. Απολαύστε το παρέα με τηγανητά, μαριναρισμένα θαλασσινά, ελαφριές σαλάτες, αλοιφές, καθώς και με φίνα ψητά της ώρας!

Καλή σας απόλαυση!