Τα κρεμμυδάκια με τα μυρωδικά, τη φέτα και το πράσο δένουν μοναδικά. 

Υλικά
Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 2 ½ κ.γ. αλάτι
  • 200 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 2 κ.σ. λευκό ξίδι
  • 120 γρ. πολύ παγωμένο νερό
  • 2 αβγά
  • Σουσάμι ή παπαρουνόσπορο

Για τη γέμιση

  • 2 μέτρια πράσα (μόνο το λευκό μέρος), πλυμένα και λεπτοκομμένα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½  ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 400 γρ. φέτα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Διαδικασία
Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα πράσα, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και το αλάτι.

Τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξουν. Βοηθάμε με τα χέρια μας, πατώντας τα χόρτα ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.

Μόλις στραγγίξουμε καλά τη γέμιση, προσθέτουμε τη φέτα (την οποία έχουμε σπάσει με τα χέρια), το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη ζύμη: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα. Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι στο πολυμίξερ με τα μαχαίρια και τα φέρνουμε μία βόλτα να ανακατευτούν. Ρίχνουμε και το βούτυρο και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να μοιάζουν με ψίχουλα.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αβγό, το ξίδι και το νερό και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι. Τα προσθέτουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα.

Αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε αλευρωμένο πάγκο και με τα χέρια μας ενώνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για λίγα δευτερόλεπτα (μόνο). Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, τα πλαταίνουμε σε δίσκους διαμέτρου 15 εκ. με το χέρι μας και τα τυλίγουμε με μεμβράνη. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο μας για τουλάχιστον 1 ώρα.

Αφού έχει παγώσει το ζυμάρι, το ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη και με αρκετό αλεύρι ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3 χιλ.. Με τη βοήθεια ενός στρογγυλού κουπάτ 8-9 εκ. κόβουμε δίσκους από το φύλλο μας και με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε από τη γέμιση και τοποθετούμε πάνω στο ζυμάρι.

Με ένα βρεγμένο πινέλο αλείφουμε γύρω γύρω το ζυμάρι για να κολλήσει και κλείνουμε στη μέση. Εκεί που θα κλείσει το πιέζουμε με ένα πιρούνι. Με τον ίδιο τρόπο γεμίζουμε και τα υπόλοιπα.

Αλείφουμε με αβγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή με παπαρουνόσπορο. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί του φούρνου. Μεταφέρουμε τα πιτάκια στο ταψί. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

Πηγή: akispetretzikis.com