Σερβίρετε με παγωτό καϊμάκι και κανέλα! 

Υλικά
Για το ρύζι

  • 750 γρ. ρύζι γλασέ ή αρμπόριο
  • 3 λίτρα νερό για το μούλιασμα

Για το σιρόπι

  • 1350 γρ. νερό
  • 950 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για τη σύνθεση

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. κοφτό μαστίχα
  • 125 γρ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα

  • Παγωτό καϊμάκι ή βανίλια
  • Φύλλα δυόσμου
  • Κανέλα σε σκόνη

Διαδικασία

Για το ρύζι: Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι, το νερό και αφήνουμε 2 ώρες να μουλιάσει. Σουρώνουμε, μεταφέρουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί.

Για το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και να διαλυθεί η ζάχαρη.

Για τη σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 στον αέρα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι το ρύζι, το ξύσμα από το λεμόνι, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε. Σε ένα γουδί βάζουμε τη ζάχαρη, τη μαστίχα και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί η μαστίχα και γίνει σκόνη.

Βάζουμε τη μαστίχα στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 5-7 λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 32x25 εκ. και απλώνουμε μέσα το μείγμα.

Ψήνουμε για 1 ½ ώρα. Κάθε 30 λεπτά αφαιρούμε από τον φούρνο και χαράσσουμε σε 12 κομμάτια. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με παγωτό, φύλλα δυόσμου και κανέλα.

Πηγή: akispetretzikis.com