Οι κουραμπιέδες, η βασιλόπιτα και τα μελομακάρονα είναι οι πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων. Αν σας έχουν περισσέψει κάποια από αυτά, αξιοποιήστε τα και δημιουργήστε υπέροχα γλυκά.

Βασιλόπιτα Εκμέκ
Υλικά
Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 ml νερό

Για τη βάση

  • 500 γρ. κέικ βασιλόπιτα 
  • 100 γρ. βούτυρο

Για την κρέμα

  • 1 lt γάλα
  • 6 κρόκοι αβγών
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ κρέμα γάλακτος
  • 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Διαδικασία
Για το σιρόπι: Ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μία μικρή κατσαρόλα, που τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά για να πάρει μία βράση. Ανακατεύουμε και περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160o στον αέρα. Τρίβουμε το κέικ με τα δάχτυλά μας. Το απλώνουμε σε ένα ταψί (25x35 εκ.) σε όλη του την επιφάνεια. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ραντίζουμε το κέικ με το λιωμένο βούτυρο και βάζουμε το ταψί στον φούρνο.

Το ψήνουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και, όπως είναι καυτή η βάση για το εκμέκ μας, ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μίας κουτάλας σιγά σιγά, φροντίζοντας το σιρόπι να πάει παντού. Να έχουμε υπόψη μας ότι το κέικ με το ψήσιμο θα μαζέψει λίγο αλλά με το που ρίξουμε το κρύο σιρόπι θα ανοίξει πάλι. Το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει το σιρόπι.

Για την κρέμα: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και έπειτα τη μισή ζάχαρη, χωρίς να ανακατέψουμε, και ξεκινάμε να ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (προσοχή θέλουμε να ζεσταθεί και όχι να καεί το γάλα). Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε λίγο ακόμα με το σύρμα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε μέσα λίγο από το γάλα μας.

Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι μία κρέμα πατισερί. Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία, προσθέτοντας λίγο-λίγο το γάλα μέσα στο μείγμα με τα αβγά με τη βοήθεια μιας κουτάλας και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το γάλα μέσα στα αβγά, έτσι ώστε να ανεβάζουμε σιγά-σιγά τη θερμοκρασία των αυγών.

Τέλος, ρίχνουμε όλο το μείγμα με τα αβγά πίσω μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δοκιμάζουμε λίγο το μείγμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις δοκιμάσουμε και δεν καταλάβουμε το κορν φλάουερ, τότε η κρέμα μας θα είναι έτοιμη.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βάζουμε το βούτυρο, το οποίο είναι κομμένο σε κύβους και παγωμένο από το ψυγείο, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο με μία μαρίζ. Απλώνουμε όλη την κρέμα πάνω από τη σιροπιασμένη βάση. Απλώνουμε την κρέμα σε όλη την επιφάνεια και στρώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μίας πλαστικής σπάτουλας.

Παίρνουμε μία μεμβράνη και σκεπάζουμε, έτσι ώστε η μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα καλά (για να μην κάνει κρούστα) και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για περίπου 2-3 ώρες. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σαντιγί, χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το εκμέκ. Σερβίρουμε με φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα από πάνω.

Πηγή: akispetretzikis.com

Μωσαϊκό με κουραμπιέδες
Υλικά

  • 125 γρ. αμύγδαλα χοντροκαβουρδισμένα
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 κ.σ. κονιάκ
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 50 γρ. κακάο
  • 300 γρ. κουραμπιέδες 
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος

Διαδικασία
Σε ένα μπεν μαρί, βάζουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο και την κρέμα, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα συνεχόμενα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά.

Θα δούμε ότι το μείγμα μας θα σφίξει αρκετά, αφού προσθέσουμε το αλκοόλ. Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε τα αμύγδαλα και αφήνουμε να καβουρδιστούν, δηλαδή να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας: τα αμύγδαλα, το κακάο και τους κουραμπιέδες αφού τους σπάσουμε λίγο με τα χέρια μας.
Περιχύνουμε το μείγμα της σοκολάτας στο μπολ με τα στερεά μας και ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε σε μια λαδόκολλα το μείγμα μας κατά μήκος και ρολάρουμε με προσοχή μια καραμελίτσα. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες. Βγάζουμε από την κατάψυξη και σερβίρουμε κατευθείαν. 

Πηγή: akispetretzikis.com

Cheesecake με μελομακάρονα
Υλικά
Για τη βάση

  • 300 γρ. μελομακάρονα
  • 50 γρ. βούτυρο μαλακό

Για την κρέμα

  • 600 γρ. τυρί κρέμα
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 8 ζελατίνες
  • Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Επιπλέον μελομακάρονα για διακόσμηση

Διαδικασία
Για τη βάση: Σε ένα πολυμηχάνημα με μαχαίρια σπάμε λίγο τα μελομακάρονα να θρυμματιστούν και προσθέτουμε το βούτυρο να γίνει ένα ζυμάρι αρκετά ζουμερό. Το βάζουμε σε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση 25 εκ. και απλώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα πιέζοντας με τα χέρια μας. Καλό είναι να φοράμε γάντια.  Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο και αφήνουμε να σφίξει για τουλάχιστον 1 ώρα.

Για την κρέμα: Σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζουμε τις ζελατίνες να μουλιάσουν και να μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη μισή κρέμα γάλακτος, περιμένουμε να πάρει ίσα-ίσα μια βράση και αφαιρούμε από τη φωτιά. 

Προσέχουμε να μην βράσει η κρέμα μας, για πολύ ώρα, γιατί θα μας καεί. Στραγγίζουμε τις ζελατίνες καλά, πιέζοντας με τα χέρια μας και τις προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με την κρέμα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να λιώσουν οι ζελατίνες.

Στη συνέχεια, στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, βάζουμε το τυρί κρέμα, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την υπόλοιπη κρέμα και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα να γίνουν ένα μείγμα, δηλαδή να ομογενοποιηθούν για περίπου 5 λεπτά.

Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ, σιγά σιγά, το μείγμα που έχουμε στο κατσαρολάκι (κρέμα-ζελατίνες) και ομογενοποιούμε για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρούμε από τον κάδο και στρώνουμε πάνω από τη βάση μας ομοιόμορφα. Βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει η κρέμα μας για τουλάχιστον 5 ώρες.

Αν έχουμε παραπάνω μελομακάρονα, τα κόβουμε με διάφορα κουπάτ σε σχήματα της αρεσκείας μας και διακοσμούμε τo cheesecake μας.

Πηγή: akispetretzikis.com