Σήμερα όλο σχεδόν το gaming γίνεται από την άνεση του σπιτιού μας, μπροστά στο PC, την κονσόλα ή το κινητό (αν και κάποιοι δεν θεωρούν σοβαρό gaming αυτό που γίνεται με smartphones και tablets). Ένα πολύ μικρό ποσοστό συνεχίζει να συχνάζει για παιχνίδι στα Internet Cafe. Υπήρξαν όμως εποχές όταν το μόνο μέρος που μπορούσε κανείς να παίξει video games ήταν τα arcades, τα «ουφάδικα» όπως τα αποκαλούσαμε στη χώρα μας.

Στα «ουφάδικα» έπαιζες παιχνίδια ρίχνοντας δεκάρικο στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στη συνέχεια εικοσάρικο, πενηντάρικο, κατοστάρικο – μιλάμε πάντα για δραχμές, όταν ήρθε το ευρώ τα περισσότερα είχαν κλείσει... Στα 80s οι επιλογές για gaming εκτός «ουφάδικων» ήταν ελάχιστες και όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Στα 90s είχαν μπει οι πρώτες κονσόλες Sega και Nintendo σε σπίτια, κάποια home computers έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν, αλλά το μόνο μέρος που μπορούσε να βρει κανείς ποιοτικά, εντυπωσιακά παιχνίδια παρέμενε το «ουφάδικο».

Εκείνη ακριβώς την εποχή κυριάρχησε στο χώρο η Midway, μια εταιρεία που έφερε επανάσταση με τα ρεαλιστικά γραφικά των παιχνιδιών της, το χιούμορ και την υπερβολική βία τους. Μερικοί από τους τίτλους της: «NARC», «Mortal Kombat», «NBA Jam», «Smash TV», «Terminator 2: Judgement Day». Η ιστορία της Midway είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «Insert Coin», που θα έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ SXSW που ήταν να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο και αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού.

Το «κόλπο» με το οποίο η Midway ξεχώρισε αμέσως από τις άλλες εταιρείες ήταν η κινηματογράφηση ηθοποιών και η εισαγωγή τους ως χαρακτήρες στα παιχνίδια. Το έκανε για πρώτη φορά στο «NARC» του 1988, ένα υπερβίαιο shoot 'em up με ήρωες δύο πράκτορες της δίωξης ναρκωτικών που με Uzi στα χέρια κάνουν... κιμά ορδές από εμπόρους και τα αφεντικά τους.

Εκεί όμως όπου η κινηματογράφηση και η βία έγιναν πολύ πιο εμφανείς, ήταν στο «Mortal Kombat» του 1992, ένα fighting game όπου δεν νικούσες απλά τον αντίπαλο, μπορούσες να τον σκοτώσεις με αποκεφαλισμό, διαμελισμούς κάθε είδους, να τους ξεριζώσεις την καρδιά και με άλλους τρόπους τους οποίους κανείς δεν είχε δει μέχρι τότε. Το ντοκιμαντέρ «Insert Coin» περιλαμβάνει σπάνια πλάνα με τα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν για το παιχνίδι.

Από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια όσων σύχναζαν στα «ουφάδικα» των 90s ήταν το «NBA Jam» του 1993, ένα παιχνίδι μπάσκετ 2 on 2, με γνωστούς παίκτες του NBA. Δεν υπήρχαν φάουλ, άουτ, μπρος-πίσω, ελεύθερες βολές, οι παίκτες πηδούσαν μέχρι... τον Θεό και έκαναν απίθανες κινήσεις που αψηφούσαν τους νόμους της Φυσικής. Στο ντοκιμαντέρ γνωρίζουμε και τον εκφωνητή του παιχνιδιού, που έκανε τις περιγραφές των αγώνων με φράσεις όπως «from downtown» όταν σούταρες τρίποντο ή «boom shakalaka!» όταν κάρφωνες εντυπωσιακά.

To «Insert Coin» έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες να πει – όπως, για παράδειγμα, ότι στη δημιουργία του «Terminator 2: Judgement Day» τα γυρίσματα έγιναν με τον κασκαντέρ του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και τη δίδυμη αδελφή της Λίντα Χάμιλτον – και ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να το δούμε κι εμείς σύντομα.