Κυκλοφόρησε το 2013 και μέχρι το τέλος του 2017 είχε πουλήσει περισσότερα από 90 εκατομμύρια αντίτυπα (ή digital downloads). Αριθμός που μεταφράζεται σε έσοδα 6 δισ. δολαρίων για τις εταιρείες Rockstar Games και Take Two Interactive που το δημιούργησαν. Περισσότερα χρήματα από την πιο επιτυχημένη ταινία όλων των εποχών, το «Avatar», που σημείωσε παγκόσμιες εισπράξεις 2,8 δισ. δολαρίων, ή το «Όσα παίρνει ο Άνεμος» και το πρώτο «Star Wars» τα οποία, αν προσαρμόσουμε τις εισπράξεις τους στον πληθωρισμό, βρίσκονται κοντά  στα 3 δισ. δολάρια. Ακόμη και αν υπολογίσει κανείς τα έσοδα από τις πωλήσεις DVD, στην καλύτερη περίπτωση προσθέτουν ακόμη 1 δισ. δολάρια στο σύνολο, που παραμένει χαμηλότερο από τα 6 δισ. του συγκεκριμένου video game.

Για ποιο παιχνίδι μιλάμε; Για το «Grand Theft Auto V» το οποίο, αν και video game, κόστισε παραπάνω και από το «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον: 265 εκατ. δολάρια έναντι 237 εκατ. Βέβαια στην περίπτωση του παιχνιδιού τα έξοδα περιλαμβάνουν και το μάρκετινγκ, που ήταν ιδιαίτερα εκτενές.

Πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη βία και ίντριγκα, που εκτυλίσσεται στην πόλη Λος Σάντος (ένα φανταστικό Λος Άντζελες) εν μέσω οικονομικής κρίσης. Βασικοί πρωταγωνιστές είναι τρεις εγκληματίες: ο Φράνκλιν, ένας μικροαπατεώνας που ψάχνει το μεγάλο κόλπο· ο Μάικλ, ένας πρώην κατάδικος που έχει μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων· ο επικίνδυνος μανιακός Τρέβορ, πρώην συνεργάτης του Μάικλ.

Η σειρά των παιχνιδιών «Grand Theft Auto» ξεκίνησε το 1997, και οι πρώτοι δύο τίτλοι ήταν δισδιάστατοι, με τη προοπτική από πάνω προς τα κάτω. Όταν το τρίτο παιχνίδι έγινε τρισδιάστατο και δημιούργησε μια πιο βιωματική εμπειρία, άρχισε η μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το «GTA III» (2001) πούλησε 17,5 εκατ. αντίτυπα, το «GTA: Vice City» (2002) 20 εκατ., το «GTA: San Andreas» (2004) 27,5 εκατ. και το «GTA 4» (2008) 25 εκατ. αντίτυπα. Κανένα τους, βέβαια, δεν πλησιάζει τη φαινομενική επιτυχία του «GTA 5».