Μετά από δεκάδες δοκιμασίες και σχεδόν 4 μήνες, οι δύο καλύτεροι μάγειρες του «MasterChef», Μανώλης και Σπυριδούλα, βάζουν τα δυνατά τους σε μια επίπονη αναμέτρηση του μεγάλου τελικού, που θα μεταδοθεί απόψε από το Star, στις 21.00. 

Οι κριτές, Πάνος Ιωαννίδης, Σωτήρης Κοντιζάς και Λεωνίδας Κουτσόπουλος, υποδέχονται με επίσημο ένδυμα τους φιναλίστ και τους ανακοινώνουν κάποια ευχάριστα νέα σχετικά με τις βαθμολογίες τους.

Τα απαιτητικά πιάτα, του σεφ Φίλιππου Χρονόπουλου, που καλούνται οι παίκτες  να αντιγράψουν, μαρτυρούν τη σημαντικότητα του σημείου, που έχουν φτάσει στον διαγωνισμό. Πλέον, τίποτα δεν χωράει ως δικαιολογία και η ικανότητα θα θριαμβεύσει.

Επειδή όμως ως τώρα το παιχνίδι παίζεται αλλιώς, ακόμα και σε αυτή την τελική διαδικασία, μια ανατροπή έρχεται να παρατείνει την αγωνία και των δύο διαγωνιζόμενων. Αυτοσυγκέντρωση, ηρεμία, καθαρό πνεύμα και αγάπη για ό,τι κάνουν, είναι τα κύρια ζητούμενα. 
Η κούρσα του τελικού ανεβάζει επικίνδυνα τον υδράργυρο στην κουζίνα του «MasterChef», κορυφώνοντας την αγωνία των δύο υποψήφιων αλλά και των κριτών, των συμπαικτών τους, των οικογενειών τους και φυσικά των τηλεθεατών. 

Στο τέλος της βραδιάς θα ανακοινωθεί live το αποτέλεσμα και μόνο ένας θα αποκτήσει το έπαθλο των 50.000 ευρώ.