Δύο εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης φακέλων από τους ενδιαφερόμενους καναλάρχες στο ΕΣΡ, προκειμένου οι πρώτοι να αποκτήσουν τηλεοπτική άδεια, δημιουργούνται νέα δεδομένα και ερωτηματικά. 

Θοδωρής Κυριακού (Ant1), Γιάννης Αλαφούζος(Σκάι), Δημήτρης Κοντομηνάς (Alpha), Γιάννης Βαρδινογιάννης (Star), Ιβάν Σαββίδης (Epsilon) είναι οι πέντε προσωρινοί υπερθεματιστές μαζί με τον Φίλιππο Βρυώνη, που κατέθεσε φάκελο με την εταιρία Ελληνική Τηλεοπτική. Μία υποψηφιότητα, ωστόσο, που δημιουργεί απορίες καθώς όπως έχει γίνει γνωστό ο ίδιος και η ομάδα του, μέχρι την τελευταία στιγμή, ζητούσαν εγγυητικές επιστολές από τράπεζες με την Alpha Bank να απορρίπτει το αίτημα και την Attica να το αποδέχεται και να του δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο διαγωνισμό. 

Από την ερχόμενη Δευτέρα, μάλιστα, για όλους τους έξι προαναφερθέντες θα ξεκινήσει η αποσφράγιση των φακέλων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα και στην διάρκεια της οποίας θα είναι παρόντες οι εκπρόσωποι -δύο στον αριθμό- όλων των υποψηφίων. Η υποδοχή των φακέλων θα γίνει από επτά ομάδες οι οποίες έχουν συσταθεί και αποτελούνται από έναν νομικό, έναν οικονομολόγο και δύο μέλη του ΕΣΡ. Κάθε ομάδα θα αναλάβει να ελέγξει έναν ή και περισσότερους φακέλους έτσι ώστε να εξελιχθούν όλα ομαλά και στη συνέχεια το ΕΣΡ θα ανακοινώσει ποιοι υποψήφιοι περνούν στην επόμενη φάση, του εξονυχιστικού ελέγχου, ο οποίος θα διαρκέσει από 1,5 ως 3 μήνες. Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποσφράγισης και μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, θα πρέπει να υποβληθούν οι ενστάσεις που μπορεί να προκύψουν.

Η νέα προκήρυξη 
Την ίδια στιγμή, μεγάλοι αγκάθι αποτελεί το τι μέλλει γενέσθαι με την έβδομη άδεια, που έμεινε «ορφανή», εφόσον μόνο έξι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν φάκελο. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σε σύντομη συνομιλία, που είχε με δημοσιογράφους, σημείωσε ότι θα υπάρξει νέα προκήρυξη. 

Μάλιστα, θα αφορά το ίδιο είδος άδειας, πανελλαδικής εμβέλειας, και θα έχει την ίδια τιμή εκκίνησης (35 εκατομμύρια ευρώ), ενώ σε ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που θα υπάρξει μόνο ένας ενδιαφερόμενος απάντησε πως εάν υποβάλει φάκελο μόνο ένας υποψήφιος θα πάρει την άδεια, αφού, βεβαίως, ελεγχθεί ότι ο φάκελός του είναι πλήρης. Εάν οι υποψήφιοι που θα υποβάλουν φάκελο είναι από δύο και πάνω, τότε θα προκηρυχθεί δημοπρασία, συμπλήρωσε.

Το όνομα του Δημήτρη Μάρη, που αποτέλεσε τη μεγάλη ανατροπή στο πρώτο στάδιο και δεν κατέθεσε φάκελο, συνεχίζει να φιγουράρει στη λίστα με τους ενδιαφερόμενους. Παρά τις επαγγελματικές σχέσεις που διατηρεί με τον Ιβάν Σαββίδη στο «Έθνος», ο ίδιος φαίνεται ότι δεν βγάζει από το μυαλό του την ιδέα του να εισέλθει στο τηλεοπτικό τοπίο. 

Χρυσές δουλειές για το δημόσιο
Το τίμημα, που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο για την παραχώρηση κάθε μίας από τις τηλεοπτικές άδειες, είναι 35 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από τους Θοδωρή Κυριακού, Γιάννη Αλαφούζο, Δημήτρη Κοντομηνά, Γιάννη Βαρδινογιάννη, Ιβάν Σαββίδη και Φίλιππο Βρυώνη (σε περίπτωση που όλα προχωρήσουν καλώς και συνεχιστεί η διαδικασία, ολοκληρωθεί ο έλεγχος) θα λάβει 210 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακόμα εκκρεμεί η έβδομη άδεια. 

Το ποσό για κάθε άδεια πρέπει να καταβληθεί σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις, οπότε οι καναλάρχες θα πληρώνουν το δημόσιο για τα επόμενα δέκα χρόνια. 

Καμία αισιοδοξία για το Mega
Κρίσιμες ώρες συνεχίζουν να περνούν οι εργαζόμενοι στο πάλαι πότε μεγάλου καναλιού, αφού -όπως είχαν ενημερωθεί- δεν κατατέθηκε φάκελος στο ΕΣΡ για το σταθμό, λόγω οικονομικών προβλημάτων, που επικαλούνται οι μεγαλομέτοχοι. Από τη στιγμή που δεν συμμετείχε στη διαδικασία, η προσπάθεια επαναλειτουργίας του ναυαγεί και το κανάλι κλείνει οριστικά ρίχνοντας μαύρο,  μέχρι τα τέλη Φεβρουάριου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ροδόλφου Μορώνη σχετικά με τους κανονισμούς και το νόμο. 

Το γεγονός ότι κατατέθηκαν έξι υποψηφιότητες για επτά άδειες αφήνει ανοικτή μία θέση, εξέλιξη που κάνει μερικούς από τους εργαζόμενους στο Mega ακόμα να ελπίζουν. Βέβαια, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο μεγαλομέτοχος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κρατήσει μόνος του σε καμία περίπτωση το κανάλι, άφησε όμως ένα μικρό «παραθυράκι» λέγοντας ότι εάν βρεθεί άλλος μέτοχος, ενδέχεται να διεκδικήσει την έβδομη άδεια. Γι’ αυτό προέτρεψε τους ανθρώπους του σταθμού να ζητήσουν συνάντηση και με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.