Στo επόμενο στάδιο για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, γενικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας, προχωρούν οι ιθύνοντες των καναλιών. Λίγη ώρα πριν, ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης φακέλων στο ΕΣΡ από τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να διεκδικήσουν το πολυπόθητο «εισιτήριο» που θα τους εξασφαλίσει «ζωή» και συνέχεια στον κόσμο των media. 

Η λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων απαρτίζεται από έξι επιχειρηματίες και όχι από επτά, όπως ήταν το αναμενόμενο. Θοδωρής Κυριακού (Ant1), Γιάννης Αλαφούζος(Σκάι), Δημήτρης Κοντομηνάς (Alpha), Γιάννης Βαρδινογιάννης (Star), Ιβάν Σαββίδης (Epsilon) είναι οι πέντε από τους προαναφερθέντες, ενώ κατατέθηκε και ένας φάκελος από την εταιρία Ελληνική Τηλεοπτική, πίσω από την οποία όπως όλα δείχνουν βρίσκεται ο Φίλιππος Βρυώνης. Αυτό σημαίνει ότι και οι έξι έχουν ουσιαστικά εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στην επόμενη ημέρα, εφόσον βέβαια καλύπτουν τις τυπικές προϋποθέσεις που θέτει το ΕΣΡ, καθώς δεν θα γίνει πλειοδοτική διαδικασία. 

Η μεγάλη ανατροπή αφορά στον Δημήτρη Μάρη,ο οποίος, ενώ -όπως είχε διαρρεύσει- ετοιμαζόταν να καταθέσει φάκελο για νέο σταθμό, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε. 

Αναμενόμενη εξέλιξη ήταν και η κατάθεση φακέλου από εκπρόσωπο του Φίλιππου Βρυώνη, του πρώην ιδιοκτήτη του Epsilon που πούλησε το σταθμό στον Ιβάν Σαββίδη. Ο επιχειρηματίας, που ακόμα έχει τον τίτλο του καναλιού Extra3, φαίνεται ότι δεν καταθέτει τα όπλα του και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα σταθμό από την αρχή με ανθρώπους που εμπιστεύεται.  

Ηχηρή η απουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη και το τέλος του Mega 
Μεγάλος απών του νέου αυτού διαγωνισμού ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που  εκτός από την ιδιοκτησία του ΔΟΛ, κατέχει και το 22,11% των μετοχών του Mega. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού στο διαγωνισμό του 2016 είχε διεκδικήσει άδεια με την εταιρία Άλτερ Εγκο με τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτή τη φορά επέλεξε να μείνει εκτός της διαδικασίας. Όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, σκοπεύει να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον έντυπο Τύπο, καθώς η τηλεοπτική πραγματικότητα τον βρίσκει αντίθετο. 

Την ίδια στιγμή που ο μέτοχος με το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ δεν διεκδικεί άδεια, οι εργαζόμενοι του Mega ενημερώθηκαν ότι το πάλαι πότε μεγάλο κανάλι δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία αδειοδότησης, καθώς τα οικονομικά δεδομένα δεν το επιτρέπουν. Η πιθανότητα συμμετοχής περισσότερων των επτά υποψηφίων, δημιουργεί συνθήκες πλειοδοσίας για ισάριθμες άδειες, κάτι που θα οδηγήσει το κόστος άνω των 35.000.000 ευρώ. Αυτό το ενδεχόμενο βρήκε αντίθετους τους μεγαλομετόχους του Mega (Μαρινάκη, Σαββίδης, Βαρδινογιάννη). 

Από τη στιγμή που δεν συμμετάσχει στη διαδικασία των αδειών, αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια επαναλειτουργίας του ναυαγεί και το κανάλι κλείνει οριστικά. Αυτή η ενημέρωση δεν επιβεβαιώνεται ακόμη από την πλευρά των τραπεζών, με τις οποίες οι νέοι μέτοχοι είχαν έρθει πριν λίγους μήνες σε καταρχήν συμφωνία. 

Κύκλοι της αγοράς ανέφεραν πάντως ότι το γεγονός ότι κατατέθηκαν έξι υποψηφιότητες για επτά άδειες αφήνει ανοικτή μία θέση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ποιος και αν θα ενδιαφερθεί για να την καλύψει αλλά και για το αν αυτό μπορεί να σχετίζεται με το MEGA ή την «προίκα» του. 

Το επερχόμενο μαύρο στα κανάλια χωρίς άδεια
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ροδόλφος Μορώνης, βάσει του νόμου, όποιο κανάλι δεν έστειλε, εντός προθεσμίας, φάκελο συμμετοχής στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, τέλη Φεβρουαρίου θα σταματήσει να εκπέμπει.

Η διαδικασία των επόμενων ημερών 
Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία αποσφράγισης των φακέλων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη και στην διάρκεια της οποίας θα είναι παρόντες οι εκπρόσωποι -δύο στον αριθμό- όλων των υποψηφίων. Ωστόσο, αυτή τη φορά, έχει απαγορευθεί η παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών καμερών προκειμένου να διασφαλιστεί η τάξη της διαδικασίας.

Η υποδοχή των φακέλων θα γίνει από επτά ομάδες οι οποίες έχουν συσταθεί και αποτελούνται από έναν νομικό, έναν οικονομολόγο και δύο μέλη του ΕΣΡ. Κάθε ομάδα θα αναλάβει να ελέγξει έναν ή και περισσότερους φακέλους έτσι ώστε να εξελιχθούν όλα ομαλά και στη συνέχεια το ΕΣΡ θα ανακοινώσει ποιοι υποψήφιοι περνούν στην επόμενη φάση, του εξονυχιστικού ελέγχου, ο οποίος θα διαρκέσει από 1,5 ως 3 μήνες. Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποσφράγισης και μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, θα πρέπει να υποβληθούν οι ενστάσεις που μπορεί να προκύψουν.