Σε λιγότερο από 24 ώρες αναμένεται να δοθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ο οριστικός κατάλογος των αδειοδοτούμενων τηλεοπτικών σταθμών, σύμφωνα με λεγόμενα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά. 

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την τηλεοπτική κάλυψη των περιοχών -οι οποίες δεν έχουν σήμα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών- ο κ. Παππάς εξέφρασε την ελπίδα ότι, κατά την αυριανή συνεδρίαση του ΕΣΡ, «θα δούμε τον τελικό κατάλογο των αδειούχων», ώστε αμέσως να καταβάλουν και το τίμημα των αδειών.

Οι πέντε υπερθεματιστές, Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΪ), Δημήτρης Κοντομηνάς (ALPHA), Θοδωρής Κυριακού (ΑΝΤ1), Γιάννης Βαρδινογιάννης (STAR) και Ιβάν Σαββίδης (Epsilon TV), πέρασαν με επιτυχία και από τον έλεγχο από την Αρχή που ήλεγξε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τα πόθεν έσχες τους. Έτσι η αυριανή απόφαση του ΕΣΡ θα τους αναδείξει «οριστικά δικαιούχους άδειας, εθνικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου». 

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι καναλάρχες θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση από τα 35.000.000 ευρώ (συνολική τιμή άδειας την οποία πρέπει να «εξοφλήσουν» σε δέκα χρόνια). Κοινώς, μέσα στο Σεπτέμβριο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχυθεί με 17.500.000 ευρώ (3,5 εκατ. ευρώ έκαστος για την κάθε δόση). 

Ο αρμόδιος υπουργός τόνισε, επίσης, ότι με το νομοσχέδιο για την τηλεοπτική πρόσβαση μόνιμων κατοίκων στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης τηλεοπτικής εμβέλειας, η κυβέρνηση κάνει το τρίτο βήμα για την ρύθμιση του ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου της χώρας. Περιγράφοντας την πρότερη κατάσταση ο κ. Παππάς ανέφερε ότι υπήρχε στην χώρα ένα αρρύθμιστο πλαίσιο κατά το οποίο η δημόσια τηλεόραση ήταν παρίας και κακέκτυπο, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί δεν είχαν άδειες και υπήρχε και ένα ανεπαρκές δίκτυο μετάδοσης του σήματος, αφού είχε διεξαχθεί ένας διαγωνισμός - παρωδία.

Ο κ. Παππάς, δεσμεύτηκε να προσκομίσει στην Βουλή τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ, που αποδεικνύουν πόσα πλήρωσαν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί για τον φόρο διαφήμισης, έως το πέρας της συζήτησης του νομοσχεδίου, που σήμερα εισήχθη στις Επιτροπές. «Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν πληρώσει 150 εκατ. από τον φόρο διαφήμισης» από τις αρχές του 2015. «Είναι φόρος ψηφισμένος το 2010 και ποτέ δεν υπογράφηκαν από τους υπουργούς οι καταλογισμοί με αποτέλεσμα να έχουμε έναν ψηφισμένο φόρο και καθόλου έσοδα», ανέφερε.