Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί θεώρησαν ότι πρόκειται για μία μόδα που θα περάσει. Άλλοι, βέβαια, υποστήριζαν ότι το φαγητό ποτέ δεν θα σταματήσει να απασχολεί τον κόσμο και, συνεπώς, η επιτυχία τέτοιων εκπομπών θα συνεχιζόταν. Και τελικά… είχαν δίκιο!

Η τηλεοπτική σεζόν που διανύουμε έχει έντονο το άρωμα και τη γεύση εκπομπών και διαγωνισμών μαγειρικής. Οι περισσότερες, μάλιστα, από αυτές σκαρφαλώνουν ψηλά στους πίνακες τηλεθέασης και αποκτούν το δικό τους φανατικό κοινό.

Οι λόγοι πολλοί και διαφορετικοί ανάλογα την περίπτωση, το πρότζεκτ και τους συμμετέχοντες. Ο παρανομαστής, όμως, κοινός, καθώς οι τηλεθεατές ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρονται για την τέχνη της μαγειρικής, μπαίνουν στην κουζίνα, πειραματίζονται, ακολουθούν πιστά τους σεφ που έχουν μετατραπεί σε τηλεαστέρες.

Λίγες ώρες πριν τη μεγάλη επιστροφή του «MasterChef 3» με τους Σωτήρη Κοντιζά, Πάνο Ιωαννίδη και Λεωνίδα Κουτσόπουλο, στο Star, του φορμάτ που την περσινή σεζόν σάρωσε και κατάφερε να συζητηθεί όσο κανένα άλλο, βρήκαμε τις πιο αγαπημένες εκπομπές που προτρέπουν το κοινό να πιάσει τις κουτάλες και να μπει στην κουζίνα.

«Kitchen Lab», Alpha

Ο Άκης Πετρετζίκης είναι, χωρίς αμφιβολία, ο αγαπημένος σεφ της γενιάς του, με το κοινό του να τον ακολουθεί πιστά, τα μαγαζιά του να γεμίζουν καθημερινά και το site του να ρίχνει το διαδίκτυο. Το τηλεοπτικό του εργαστήρι ανοίγει, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 17.00, στο κανάλι της Κάντζας, με τις συνταγές που φτιάχνει να γίνονται viral και την τηλεθέαση να φτάνει στα ύψη.

«Bake off Greece», Alpha

Ένα από τα δυνατά χαρτιά του Alpha, στη ζώνη του Σαββατοκύριακου, είναι ο εν λόγω διαγωνισμός ζαχαροπλαστικής. Κάθε Κυριακή, στις 21.00, η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου υποδέχεται ερασιτέχνες ζαχαροπλάστες που παίζουν τη ζύμη στα δάχτυλα και οι Άκης Πετρετζίκης, Νικόλας Στράγγας και Δημήτρης Χρονόπουλος υποβάλλουν τους διαγωνιζόμενους σε δοκιμασίες. Το αποτέλεσμα; Ωραίες γευστικές προτάσεις, ένα πρόγραμμα με αισθητική και ποσοστά τηλεθέασης που επιβραβεύουν το κανάλι για την επιλογή του.

«Food n' Friends», Σκάι

Εδώ και λίγους μήνες, τα στελέχη του καναλιού του Φαλήρου έριξαν στην αρένα της τηλεθέασης μία απολαυστική εκπομπή μαγειρικής, κάθε Σαββατοκύριακο στις 18.40. Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, καταξιωμένος σεφ με μεγάλο γκελ στο γυναικείο κοινό, και ο Ηλίας Φουντούλης, κωμικός και συγγραφέας, δεν ακολουθούν τις συνήθεις φόρμες μιας μαγειρικής εκπομπής. Δείχνουν συνταγές που όλοι μπορούμε να φτιάξουμε και μυστικά για λαχταριστά πιάτα που θα ενθουσιάσουν σε ένα μαγειρικό σόου που σημειώνει επιτυχία.

«Οι Γλυκές Αλχημείες Ταξιδεύουν», Σκάι

Ο Στέλιος Παρλιάρος έχει συνδεθεί άμεσα με τις «Γλυκές Αλχημείες» και τα τελευταία χρόνια με τον Σκάι. Φέτος, σε μία διαφορετική version της εκπομπής του, που προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 16.20, ο pastry chef ταξιδεύει για να ανακαλύψει και να προτείνει ξεχωριστές ελληνικές συνταγές. Κάνοντας μια γευστική και γλυκιά περιήγηση σε πόλεις, χωριά και νησιά της Ελλάδας, επιλέγει υλικά και τοπικές συνταγές για γλυκά φτιαγμένα με μεράκι, με τους τηλεθεατές να αποδεικνύουν ότι αρέσκονται στην εν λόγω ιδέα.

«Κάτι Ψήνεται», Ant1

Με περισσότερα από 14.000 επεισόδια σε 42 διαφορετικές χώρες, η εκπομπή «Κάτι Ψήνεται» στρώνει τραπέζι καθημερινά, στις 16.00, στο σταθμό του Αμαρουσίου, με τα πρώτα επεισόδια να έχουν το ενδιαφέρον τους. Κάθε εβδομάδα, πέντε χαρακτήρες ανοίγουν το σπίτι τους και την κουζίνα τους, ενώ ο stand up comedian, Γιώργος Χατζηπαύλου, σχολιάζει με το δικό του μοναδικό τρόπο. Σκοπός όλων των παικτών είναι να κερδίσουν τον τίτλο του καλύτερου οικοδεσπότη της εβδομάδας παίρνοντας 2.000 ευρώ!