Τις αιτήσεις προσφυγής των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών κατά της προκήρυξης αδειοδότησής τους απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, λίγο πριν την εκπνοή του 2018. 

Το ΣτΕ έκρινε ότι τα κριτήρια που θέτει ο νόμος, από τον υπολογισμό του τιμήματος των αδειών μέχρι και τον αριθμό των εργαζομένων στα ΜΜΕ, είναι συνταγματικά. Με αυτή την απόφαση ο νόμος του Νίκου Παππά θεωρείται συνταγματικός, μπαίνει μία μεγάλη τελεία σε αυτό το ανοιχτό κεφάλαιο και ξεκινά κι επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για την νέα προκήρυξη για τις δύο άδειες εθνικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου. 

Η προκήρυξη θα γίνει τις πρώτες μέρες του νέου έτους και η βασική της διαφορά -σε σχέση με εκείνη του Νοεμβρίου του 2017- είναι πως θα ζητούνται οικονομικά στοιχεία 12μηνου για τις εταιρείες που θα προσέλθουν και όχι 11μήνου, όπως ίσχυε πριν. 

Τη μία από τις δύο άδειες διεκδικεί η Άλτερ Έγκο ΜΜΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη, η οποία και υπέβαλε στο ΕΣΡ τη σχετική αίτηση όπως ορίζει ο νόμος, ενώ μεγάλα ερωτηματικά γεννιούνται για το αν θα υπάρξει και δεύτερος υποψήφιος. Φήμες θέλουν τον Φίλιππο Βρυώνη να μην τα παρατά και να σχεδιάζει και πάλι κατάθεση φακέλου. 

Αν υπάρξουν, πάντως, ως και δύο ενδιαφερόμενοι, οι δύο άδειες θα χορηγηθούν στην τιμή εκκίνησης των 35 εκ. ευρώ, σε διάστημα 10 ετών. Αν προσέλθουν περισσότεροι, τότε το ΕΣΡ θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοπράτηση.