Στην Ελλάδα όπως και σε αρκετές χώρες του πλανήτη, η Γιορτή ή Ημέρα της Μητέρας τιμάται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Ωστόσο η σημερινή δεν πρέπει να αποτελεί τη μοναδική ημέρα για να εκφράζουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας στην γυναίκα που μας δείχνει την πιο ανιδιοτελή και δίχως όρια αγάπη. 

«Μάνα»-«μητέρα»-«μαμά»: η πιο αγαπημένη λέξη, η πιο λατρεμένη -για τους περισσότερους από εμάς- φιγούρα και παρουσία που εκτός από τη ζωή μας έχει εμπνεύσει και το σύνολο των τεχνών, όπως τη μουσική στην προκειμένη περίπτωση. Συνθέτες, στιχουργοί, ερμηνευτές έχουν παρουσιάσει μερικά από τα πιο συγκινητικά τραγούδια, όπως αυτά που ακολουθούν, αφιερωμένα στη γυναίκα της καρδιάς μας: τη μητέρα μας. 

Οι άντρες περνούν μαμά – Χάρις Αλεξίου
Η μοναδική Χάρις Αλεξίου γίνεται η φωνή κάθε γυναίκας που καταθέτει στην μητέρα της τον πόνο της για τους άντρες που περνούν και φεύγουν από τη ζωή της και συγκινεί. Μέσα από το δίσκο «Οδός Νεφέλης '88» του 1995. Η μουσική είναι του Francois Bernheim, ενώ η απόδοση των στίχων του Didier Barbelivien στα ελληνικά, είναι της ίδιας της Χαρούλας Αλεξίου.

Μαμά γερνάω – Τάνια Τσανακλίδου
Το δίδυμο Λίνα Νικολακοπούλου-Σταμάτης Κραουνάκης σε συνδυασμό με τη μοναδική ερμηνεία της Τάνιας Τσανακλίδου μάς έδωσαν ένα από τα πιο συγκινητικά τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου. Ένα κομμάτι που μιλά στην καρδιά κάθε ανθρώπου, στίχοι ικανοί να φέρουν δάκρυα στα μάτια και να σε κάνουν να θες να χωθείς στη σφιχτή αγκαλιά του πιο λατρεμένου σου ανθρώπου, της μητέρας σου...

Μαμά – Βασίλης Παπακωνσταντίνου
«Α, ρε μαμά». Οδυσσέας Ιωάννου στους συγκλονιστικούς στίχους, Charles Aznavour στη μουσική και Βασίλης Παπακωνσταντίνου -φυσικά- στην ερμηνεία. Το τραγούδι υπάρχει στο δίσκο «Το παιχνίδι παίζεται ακόμα» και αν ακόμα δεν έχετε νιώσει την ανάγκη να πείτε το πιο τρυφερό «σ' αγαπώ» στη μητέρα σας, μετά από το τραγούδι αυτό είμαστε σίγουροι πως θα το κάνετε.

Της μάνας η καρδιά – Παντελής Θαλασσινός
«Δώσε μου μάνα την καρδιά, στα πόδια της ν’ αφήσω / Αν είναι γιε μου για καλό, εγώ στηνε χαρίζω». Η θυσία μιας μάνας δεν έχει όρια και ούτε μπορεί να μετρηθεί. Αυτό ακριβώς τραγουδά και ο Παντελής Θαλασσινός σε στίχους Alice Tori και μουσική Γιάννη Νικολάου.

Μια μάνα που είχε ένα γιο – Μελίνα Κανά
Η Μελίνα Κανά ερμηνεύει ένα παραδοσιακό τραγούδι της Λέσβου σε μελοποίηση Θανάση Παπακωνσταντίνου. «Τα λόγια του τραγουδιού είναι μια παραλογή που εγώ τη γνώρισα ως νανούρισμα μέσα από το δίσκο "Λέσβος Αιολίς", συλλογή-επιμέλεια του Νίκου Διονυσόπουλου», αναφέρει σχετικά ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. 

Μάνα μου – Γιάννης Κότσιρας
Τραγούδι του 1998 σε στίχους της Ελένης Ζιώγα και μουσική Νίκου Αντύπα. Όπως σωστά τα λέει και ο Γιάννης Κότσιρας: της μάνας η αγκαλιά, βάλσαμο στην ψυχή του κάθε παιδιού: «Τότε της μάνας η αγκαλιά μας έχτιζε φωλιά στον ουρανό / Τώρα η αγάπη βουνό σώμα μου ορφανό».

Μάνα – Λουδοβίκος των Ανωγείων
Ο Ανωγειανός καλλιτέχνης υπογράφει τους στίχους και τη μουσικής ενός τραγουδιού που αγγίζει κάθε ευαίσθητη χορδή εκείνων που δεν έχουν πια κοντά τους τη γυναίκα που τους έφερε στη ζωή.

Μανούλα μου – Λάκης Παππάς
Η επίκληση στη μητέρα όταν λυγίζουμε από τις δυσκολίες της ζωής, όπως περιγράφει και στους στίχους του ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε μουσική του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι. Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού ανήκει στο Λάκη Παππά, ωστόσο το τραγούδι έχει ερμηνεύσει πληθώρα ερμηνευτών, μεταξύ των οποίων οι: Χάρις Αλεξίου, Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μάριος Φραγκούλης, κ.ά.

Ονειρεύομαι ακόμα μαμά – Ευριδίκη
«Τα χρόνια περάσανε μαμά / Φοβάμαι ακόμα μαμά / Ονειρεύομαι ακόμα μαμά / Σε χρειάζομαι ακόμα μαμά».  Οι στίχοι του Δημήτρη Κοργιαλά αποκαλύπτουν μια μεγάλη αλήθεια που βρίσκεται στο μυαλό και την καρδιά όλων μας. Όσα χρόνια και αν περάσουν πάντα θα την χρειαζόμαστε κοντά μας, στην χαρά και τη λύπη μας. 

Καληνύχτα μαμά – Ηρώ
Η αισθαντική φωνή της Ηρούς, σε μουσική της ίδιας της ερμηνεύτριας και στίχους Γιώργου Παυριανού, τραγουδά για όλες τις μαμάδες που πάντα θα ανησυχούν για τα παιδιά τους όσο χρόνων και αν φτάσουν εκείνα. «Της καρδιάς μου τον πόνο, σ’ εσένανε μόνο / μπορώ, να τον λέω μαμά. Της ψυχής μου τα βάθη, / μόνο εσύ, τα’ χεις μάθει. Σ’ αγαπώ! Καληνύχτα μαμά!».