Όπως απέδειξε το κοινό στη περίπτωση των Πυξ Λαξ, οι «παλιές αγάπες» δεν χάνονται ποτέ.

Πέρσι το καλοκαίρι οι Πυξ Λαξ έπιασαν το νήμα από εκεί που το άφησαν το 2004 όταν ανακοίνωσαν τη διάλυσή τους ή το 2011 όταν επανενώθηκαν για συναυλίες αφιερωμένες στη μνήμη του Ξυδούς (ο οποίος πέθανε τον Απρίλιο του 2010), γιορτάζοντας τα 30 χρόνια από την ίδρυσή τους με συναυλίες σε πόλεις της Ελλάδας. Μετά από αρκετό τρολάρισμα που έχουν προκαλέσει οι δημόσιες ανακοινώσεις τους ότι η κάθε συναυλία θα είναι και η τελευταία, βαδίζοντας στα χνάρια των Scorpions, οι Πυξ Λαξ, ένα από τα πιο ιστορικά και επιδραστικά συγκροτήματα στην ιστορία της ελληνικής μουσικής σκηνή, παραμένουν μια ενεργή μπάντα κάνοντας περιοδείες και κυκλοφορώντας τον τελευταίο χρόνο δύο δίσκους.

Λίγες ώρες πριν τη αποψινή μεγάλη τους συναυλία στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, ξεχωρίζουμε μερικές από τις πιο σημαντικές, ελληνικές συνεργασίες τους, καθώς το γκρουπ έχει συμπράξει και με αρκετά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής (Έρικ Μπάρτον, Sting, Mαρκ Άλμοντ, κ.ά.) «γεννώντας» τραγούδια που αγαπήθηκαν από ένα ευρύτερο κοινό, παραμένοντας διαχρονικά και γνωστά ακόμα και σε νεότερες γενιές ακροατών οι οποίοι ενδεχομένως να μην υπήρχαν ούτε σαν σκέψη στο μυαλό των γονιών τους την εποχή που μεσουρανούσαν οι Πυξ Λαξ.

1. «Μοναξιά μου όλα» (1998), Πυξ Λαξ - Μάκης Χριστοδουλόπουλος
Ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια του συγκροτήματος και από τα πιο αγαπημένα του ελληνικού κοινού. Τους στίχους έγραψε η Όλγα Βλαχοπούλου μετά από μια ερωτική απογοήτευση που είχε, τη μουσική ο Φίλιππος Πλιάτσικας καθώς βρισκόταν σταματημένος με το αυτοκίνητό του λόγω καταρρακτώδους βροχής σε μια παραλιακή λεωφόρο της Νότιας Γαλλίας, ενώ η ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε στην Οξφόρδη, στο στούντιο που οι Radiohead ηχογράφησαν το «Creep»! 

Στα φωνητικά και συγκεκριμένα στον αμανέ, ακούμε τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο, στην εκτέλεση που κυκλοφόρησε σε single και όχι σε εκείνη που βρίσκεται στο άλμπουμ «Στίλβη» των Πυξ Λαξ. Σε δηλώσεις του εκείνη την εποχή ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος είχε περιγράψει την άψογη συνεργασία του με τους Πυξ Λαξ, αλλά και το πόσο του άρεσε το «πάντρεμα» των διαφορετικών ειδών μουσικής. 

2. «Άστην να λέει» (1993), Πυξ Λαξ - Βασίλης Καρράς
Γράφοντας ο Μάνος Ξυδούς τους στίχους και τη μουσική του τραγουδιού είχε στο μυαλό του τον αξεπέραστο Στράτο Διονυσίου, καθώς σκόπευε να του προτείνει να ερμηνεύσει το κομμάτι. Δυστυχώς η ιδέα αυτή δεν έμελλε να υλοποιηθεί, καθώς τους πρόλαβε δυστυχώς ο θάνατος του Στράτου Διονυσίου και ψάχνοντας μια γνήσια λαϊκή φωνή, η μπάντα απευθύνθηκε στον Βασίλη Καρρά.

Παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς του, ο οποίος θεωρούσε το κομμάτι αρκετά ροκ για τον ίδιο, τελικά πείστηκε να συνεργαστεί με τους Πυξ Λαξ για το δίσκο «Ο Ήλιος του Χειμώνα με Μελαγχολεί» και όπως έδειξε η ιστορία να γίνει όχι μόνο ένα από τα πιο επιτυχημένα του γκρουπ, αλλά να τους ανοίξει επιπλέον το δρόμο για να κατακτήσουν ένα ευρύτερο κοινό με διαφορετικά ακούσματα.

3. «Τι είναι αυτό που μας ενώνει» (1997), Πυξ Λαξ - Γιώργος Νταλάρας
Το τραγούδι περιλαμβάνεται στο δίσκο του 1994 «Για τους Πρίγκηπες της Δυτικής Όχθης» σε μουσική του Sasa Dragic και στίχους του Φίλιππου Πλιάτσικα.

Ωστόσο, στις καρδιές των χιλιάδων οπαδών των Πυξ Λαξ έχει μείνει η εκτέλεση με τον Γιώργο Νταλάρα από το δίσκο του 1997 «Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό». Το ίδιο ομολογουμένως μπορούμε να πούμε και για τη διασκευή στο κομμάτι του Σταύρου Κουγιουμτζή «Ένας κόμπος η χαρά μου», η οποία άρεσε ιδιαίτερα και στον ίδιο το δημιουργό, αλλά και για το κομμάτι «Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν» σε μουσική του Γιώργου Νταλάρα και στίχους του Μάνου Ξυδούς.

4. «Ανόητες αγάπες» (1994), Πυξ Λαξ - Πάνος Κατσιμίχας & Χάρης Κατσιμίχας
Στον ίδιο δίσκο, «Για τους Πρίγκηπες της Δυτικής Όχθης» οι Πυξ Λαξ ενώνουν τις δυνάμεις, τις φωνές και το ταλέντο τους με τους αγαπημένους μας αδελφούς Κατσιμίχα και το αποτέλεσμα παραμένει μέχρι σήμερα αξεπέραστο. 

Το τραγούδι και φυσικά η συνεργασία με τον Πάνο και τον Χάρη Κατσιμίχα εκτόξευσε τη φήμη των Πυξ Λαξ και τους βοήθησε να βρουν τη μουσική τους ταυτότητα. Το κομμάτι συνεχίζει να αγαπιέται και να συγκινεί ακόμα και κοινό που δεν είχε γεννηθεί καν όταν τα δυο σχήματα μεσουρανούσαν και αυτό τα λέει όλα...

5. «Ένας Τούρκος στο Παρίσι» (1996), Πυξ Λαξ - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Το διαχρονικό και αγαπημένο τραγούδι, το οποίο δεν λείπει από καμία συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα μέχρι σήμερα, βρίσκεται στο δίσκο του «Παυσίλυπον». Τη μουσική του τραγουδιού υπογράφει ο Μαχαιρίτσας ενώ τους στίχους ο Ισαάκ Σούσης, ο οποίος όπως έχει αποκαλύψει στο παρελθόν έγραψε το κομμάτι το 1994, σε μια περίοδο που ένιωθε μεγάλη μοναξιά καθώς όλοι του οι φίλοι βρίσκονταν στο εξωτερικό. 

Η έμπνευση στον Σούση ήρθε ενώ καθόταν σε ένα παγκάκι. Ο στόχος του -τον οποίο και πέτυχε- ήταν να εκφράσει με τους στίχους του τη μοναξιά που ένιωθε αλλά όχι με μελαγχολικό ύφος και τρόπο, αλλά με κάπως πιο παιχνιδιάρικα, όταν ξαφνικά πέρασε από μπροστά του μια γάτα η οποία του έδωσε την ιδέα για τον γνωστό μας «Τούρκο»...

Εκτός από τον «Τούρκο» βέβαια, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και οι Πυξ Λαξ (και συγκεκριμένα ο Μπάμπης Στόκας) μας έδωσαν και το αγαπημένο τραγούδι «Νότος», σε στίχους επίσης Ισαάκ Σούση και μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Μπάμπη Στόκα.

 

6. «Μόνο για 'κείνη μη μου λες» (2001), Πυξ Λαξ - Θεοδοσία Τσάτσου
Το 2001 οι Πυξ Λαξ κυκλοφορούν το διπλό άλμπουμ «Τα Δοκάρια στο Γρασίδι Περιμένουν τα Παιδιά» το οποίο μέσα σε σύντομα χρονικό διάστημα γίνεται πλατινένιο.

Μέσα από αυτό ξεχωρίζει η συνεργασία του γκρουπ με τη Θεοδοσία Τσάτσου και το τραγούδι με τη χαρακτηριστική μελωδία του Μάνου Ξυδούς, το οποίο έχουν αγαπήσει ιδιαίτερα οι φίλοι των Πυξ Λαξ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι έκτοτε ο Φίλιππος Πλιάτσικας και η Θεοδοσία Τσάτσου έχουν ερμηνεύσει δεκάδες φορές live μαζί το συγκεκριμένο κομμάτι.

7. «Το Άσπρο μου Πουκάμισο» (2018), Πυξ Λαξ - Πάολα
Η αναπάντεχη συνεργασία των Πυξ Λαξ με τη γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια βρίσκεται στο δίσκο «Μία Ημέρα Πριν Το Χειμώνα» που κυκλοφόρησε από την Panik Oxygen. Το τραγούδι αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά ζωντανά στη συναυλία του συγκροτήματος στο θέατρο Βράχων το Σεπτέμβριο του 2018, όταν οι Πυξ Λαξ ανέβασαν την Πάολα στη σκηνή ξαφνιάζοντας ευχάριστα το κοινό στο κατάμεστο θέατρο.