Δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Τζίμη Πανούση, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς στις 13 Ιανουαρίου 2018, σε ηλικία 64 ετών .

Να θυμίσουμε ότι λίγο πριν το θάνατό του ο Τζιμάκος είχε ξεκινήσει τις χειμερινές του εμφανίσεις στο Κύτταρο με την παράσταση «Όλοι οι χαζοί μπορούμε». Το πρώτο ανησυχητικό σημάδι για την κατάσταση της υγείας του, ήρθε πάνω στη σκηνή όταν στις 2 Δεκεμβρίου 2018, κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του προγράμματος ύστερα από κρίση κολπικής μαρμαρυγής και χρειάστηκε να υποβληθεί σε αγγειοπλαστική επέμβαση.

Ένα μόλις μήνα μετά, το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου 2018 και ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, υπέστη ανακοπή καρδιάς και μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ασθενοφόρο στον Ερυθρό Σταυρό, όπου παρά τις προσπάθειες ανάνηψης, δεν κατέστη δυνατό να επανέλθει.

Απρόβλεπτος, αιρετικός, ανατρεπτικός, «αναρχοαυτόφωτος» και κομμουνιστής χωρίς το «κο» όπως συνήθιζε ο ίδιος να μου λέει όταν τον συναντούσα, ο Τζιμάκος άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι όσο και στις καρδιές του κοινού που τον ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια.

Λίγα χρονια πριν η αυλαία πέσει, ο Τζίμης Πανούσης πρόλαβε και έκανε σε Αθήνα, Θεσσσαλονίκη και αλλού ένα ιστορικό reunion με τις Μουσικές Ταξιαρχίες, για το οποίο μου είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχω πάει στο θάνατο και έχω έρθει τρεις φορές και ήθελα πριν πεθάνουμε να κάναμε εκείνο το ιστορικό reunion με τις Μουσικές Ταξιαρχίες».

Η τελευταία φορά που συνάντησα τον Τζιμάκο ήταν στο σπίτι του στο Ψυχικό, με αφορμή την τελευταία του παράσταση στο Κύτταρο. Σε εκείνη τη μισάωρη κουβέντα μας, που έμελλε να είναι και η τελευταία της ζωής του, ειλικρινής, αποκαλυπτικός αλλά και προβληματισμένος ο Τζιμάκος μίλησε για όλους και για όλα χωρίς να μασάει τα λόγια του, όπως συνήθιζε άλλωστε.

Ακολουθεί αμοντάριστη η τελευταία συνέντευξη του Τζίμη Πανούση στην κάμερα του Reader.gr.