Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου θεσμοθετήθηκε από τον Ο.Η.Ε. το 1977 καλώντας όλες τις χώρες του πλανήτη να γιορτάζουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών σε ανάμνηση της 8ης Μαρτίου του 1857 όταν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησαν μια μεγάλη κινητοποίηση διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά και δικαίωμα ψήφου. 

Ως εορτασμός καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Κλάρας Ζέτκιν κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς και για πρώτη φορά γιορτάστηκε το 1911. Παρόλο που στις αναπτυγμένες χώρες σήμερα έχει χάσει το πολιτικό και κοινωνικό της νόημα η ημέρα αυτή πρέπει να αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση για την υποστήριξη της ισότητας και της θέσης της γυναίκας μέσα στην κοινωνία. 

Kαθώς κάθε μορφή Τέχνης έχει εμπευστεί και έχει υμνήσει τη γυναίκα μέσα από αμέτρητα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, το Reader.gr εύχεται χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες επιλέγοντας δέκα τραγούδια ελλήνων δημιουργών.

Η γυναίκα που διάβαζε ποιήματα – Διάφανα Κρίνα
Από το άλμπουμ του 1996 «Έγινε η απώλεια συνήθειά μας». Τους στίχους υπογράφει ο Παντελής Ροδοστόγλου και τη μουσική τα Διάφανα Κρίνα.
Η γυναίκα που διάβαζε ποιήματα
Στεκότανε κοντά στη φωτιά 

Γυναίκα – Παύλος Σιδηρόπουλος
Σε στίχους, μουσική και φυσικά ερμηνεία του παντοτινού «πρίγκιπα» του ελληνικού ροκ. Το τραγούδι βρίσκεται στο άλμπουμ «Χωρίς Μαγικιάζ» που κυκλοφόρησε το 1989.
Γυναίκα μεσολάβησε στον άντρα και τη γνώση, 
σαν προβολή του όφι

Τι πα' να πει γυναίκα – Νικόλας Άσιμος
«Είμαι πληνθέτης. Όπου οι άλλοι τοποθετούν συν και λέγονται συνθέτες, εγώ τοποθετώ πλην. Ονομάζομαι Νικόλας Άσιμος. Ουχί Νίκος ουδέ Νικόλαος. Νικόλας και το Άσιμος με γιώτα». Το τραγούδι το βρίσκουμε σε μια από τις 8 κασέτες που παρήγαγε και πουλούσε ο ίδιος ο Άσιμος και συγκεκριμένα στην κασέτα Νο 000007 που κυκλοφόρησε το 1986 «Πάλι στην ξεφτίλα».
Τι πα να πει γυναίκα 
Δώδεκα παρά δέκα

Γυναίκα – Γιάννης Κούτρας
Από τον αξεπέραστο δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου «Ο Σταυρός του Νότου» που κυκλοφόρησε το 1979. Σε ποίηση Νίκου Καββαδία, όπως και ολόκληρο το άλμπουμ. Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού όπως το ακούμε και στο δίσκο, ανήκει στον Γιάννη Κούτρα.
Παίξε στον άνεμο τη γλώσσα σου και πέρνα
Αλλού σε λέγανε Γιουδήθ, εδώ Μαρία

Γυναίκα – Χρήστος Θηβαίος
Σε στίχους και μουσική του ίδιου του ερμηνευτή. Το βρίσκουμε στο άλμπουμ του 2000 «Είμαι αυτό που κυνηγάω». Συμμετέχει η Emilia Ottaviano. 
γυναίκα αν έχω κάνει λάθος συγχώρα με
γυναίκα αν είμαι σωστός μη μου το πεις 

Εκείνη – Φοίβος Δεληβοριάς
Ίσως το καλύτερο τραγούδι που έγραψε ο Φοίβος Δεληβοριάς, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του ίδιου και σίγουρα το πιο αγαπημένο του τραγούδι από το άλμπουμ «Χάλια» του 1998.
Γεννιέσαι την έχεις μητέρα
πηδάς στον αέρα σκας στο πάτωμα
εκείνη σε βάζει στην κούνια 
στα μάτια σαπούνια και γαλάκτωμα

Γυναίκες – Σωκράτης Μάλαμας
Από το δίσκο του Θανάση Παπακωνσταντίνου «Με στόμα που γελά» με ερμηνευτή τον Σωκράτη Μάλαμα. Το κομμάτι στηρίζεται στο ποίημα «Γυναίκες αγαπώ...» του Hermann Hesse. 

Γυναίκα Τριαντάφυλλο – Ηρώ Σαϊα
Η Ηρώ Σαϊα, ένα από τα πρώτα παιδιά της Σπείρας του Σταμάτη Κραουνάκη, το 2011 μεταμορφώνεται σε «Γυναίκα Τριαντάφυλλο», στον πρώτο ομώνυμο προσωπικό της δίσκο. Το τραγούδι υπογράφει ο Νεοκλής Νεοφυτίδης. 
Κι εσύ που ξέρεις πια μην κόψεις το τριαντάφυλλο
μα εσύ που δεν το ξέρεις άγγιξε τα’ αγκάθι

Η ζωή είναι γυναίκα – Ελένη Δήμου 
Ένα τραγούδι ύμνος για τη γυναίκα, από τον ομώνυμο δίσκο του 1993. Τους στίχους του τραγουδιού υπογράφει η Μαριανία Κριεζή και τη μουσική ο Μιχάλης Καπούλας.
Η ζωή είναι γυναίκα, Μάρθα, Ξένια, και Πηγή,
η ζωή είναι γυναίκα, σαν γυναίκα αιμορραγεί

Μια μέρα μιας Μαίρης – Αφροδίτη Μάνου
Και συγκεκριμένα της Μαίρης Παναγιωταρά, με την οποία συνεχίζουν να ταυτίζονται δεκάδες γυναίκες εκεί έξω που τρέχουν καθημερινά να τα προλάβουν όλα. Οι στίχοι του Λουκιανού Κηλαηδόνη, ο οποίος υπογράφει και τη μουσική, έδωσαν ονοματεπώνυμο στην δύσκολη πραγματικότητα μιας γυναίκας.
Είμαι η Μαίρη Παναγιωταρά μια εργαζόμενη μητέρα μια καλή νοικοκυρά.
Δεν είμαι τίποτα το σπέσιαλ, το καταπληκτικό, είμαι αυτό που λέμε δείγμα τυπικό