O ασυμβίβαστος, ωμός και σαρωτικός κύριος Morrissey συμπληρώνει σήμερα τα 60 του χρόνια.

Γεννημένος στις 22 Μαΐου 1959, ο πρώην frontman των Smiths, Steven Patrick Morrissey, μετά τη διάλυση της μπάντας το 1987 ακολουθεί σόλο πορεία και καθιερώνεται μόνο με το επίθετό του.

Έως σήμερα ο «Moz» (ο οποίος απεχθάνεται το συγκεκριμένο ψευδώνυμο) συνεχίζει να απασχολεί πάνω όσο και κάτω από τη σκηνή με τις αντισυμβατικές δηλώσεις που κάνει κατά καιρούς έχοντας αγαπημένο θέμα συνήθως τη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας, τη σεξουαλική του ταυτότητα και πρόσφατα το Brexit.

Λόγω της ευθύτητας, των αντιδραστικών του απόψεων και της ωμής ειλικρίνειάς τους, οι διαμάχες του τραγουδιστή με τα media είναι γνωστές και συχνές. Άλλωστε ο Morrissey γνωρίζει καλά πώς να σοκάρει ή να ξαφνιάζει την κοινή γνώμη: «Τα media δεν νιώθουν καλά µε εµένα, τα φέρνω σε δύσκολη θέση, ακριβώς επειδή οι απαντήσεις µου είναι εντελώς ανθρώπινες», δηλώνει αφοπλιστικά ο ίδιος.

Αυτό τον καιρό ο 60χρονος Βρετανός καλλιτέχνης βρίσκεται σε περιοδεία εκπλήσσοντας ευχάριστα τους θαυμαστές του, καθώς μετά από δεκαετίες αποφάσισε να ερμηνεύσει τραγούδια των Smiths. Σε άλλα νέα βέβαια, ο «Moz» εμφανίστηκε στη σκηνή, όπως και στην εκπομπή του Τζίμι Φάλον, φορώντας την κονκάρδα της βρετανικής ακροδεξιάς παράταξης «For Britain Movement», προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις,  αλλά και το ευχαριστήριο μήνυμα από την επικεφαλής της παράταξης Αν Μαρί Γουότερς, προς τον Morrissey ο οποίος την έχει χαρακτηρίσει ως την ανθρώπινη εκδοχή της Θάτσερ.

Όταν ο Morrissey απασφαλίζει... 

  • Μπορούν να µε σκοτώσουν, αλλά δεν µπορούν να µε σταµατήσουν.
  • Μπορώ να μυρίσω καμένη σάρκα. Και εύχομαι στο Θεό να είναι ανθρώπινη.
  • Για τον εορτασμό των 60 χρόνων της βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο είχε δηλώσει: 60 χρόνια δικτατορίας. Δεν είναι η βασίλισσά μου. Δεν είμαι αντικείμενο. Μισώ τους βασιλείς. Πιστεύω πως είναι φρικτοί άνθρωποι και αλαζονικοί δικτάτορες. Ο κόσμος δεν τους χρειάζεται.
  • Παροτρύνοντας τους Σκωτσέζους: Φύγετε από τον βόθρο του Ηνωμένου Βασιλείου.

  • Για το Brexit: Tο αποτέλεσμα ήταν υπέροχο, αλλά δεν είναι αποδεκτό από το BBC ή το Sky News. Διαμαρτύρονται επειδή δεν μπορούν να υπνωτίσουν το κοινό με τις ανοησίες τους
  • Στην ερώτηση ποιο από τα μέλη των Τhe Smiths νομίζει πως θα πεθάνει πρώτο, απάντησε: Εγώ. Από πυροβολισμό. Και μάλλον θα με πυροβολίσει κάποιο άλλο μέλος των Smiths.
  • Τα μακριά μαλλιά είναι μια ασυγχώρητη προσβολή και θα έπρεπε να τιμωρείται με θάνατο.
  • Δεν έχω καμιά ερωτική σχέση και αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως με ελκύουν άνθρωποι που δεν τους αρέσω εγώ και δεν με ελκύουν άνθρωποι που τους αρέσω. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν συνάντησα ποτέ το κατάλληλο άτομο. Γνωστή είναι και η δήλωσή του ότι ανήκει στο «τέταρτο φύλο».
  • Μια φορά καθώς οδηγούσα στην Ελλάδα, παρατήρησα τα επαναλαμβανόμενα γκραφίτι με το μήνυμα «Ξύπνα». Εύκολα θα μπορούσαν να το είχαν γράψει έχοντας τους Βρετανούς στο μυαλό τους.
  • Για το ακροδεξιό βρετανικό κόμμα «For Britain Movement»: Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που θα ψηφίσω για ένα πολιτικό κόμμα. Δεν νομίζω ότι η λέξη ρατσιστής έχει άλλη σημασία, εκτός από το να σημαίνει «δεν συμφωνείτε μαζί μου, άρα είστε ρατσιστής». Οι άνθρωποι μπορούν να είναι εντελώς ηλίθιοι.

Σημειώνεται ότι στις 25 Μαΐου θα κυκλοφορήσει το νέο άλμπουμ του 60χρονου Βρετανού με τίτλο «California Son».