Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την κυκλοφορία του «Californication», του πιο επιτυχημένου εμπορικά άλμπουμ των Red Hot Chili Peppers.

Στις 8 Ιουνίου 1999 το συγκρότημα κυκλοφορεί το έβδομο στούντιο άλμπουμ της καριέρας του από την Warner Bros. Records το οποίο βρίσκει θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δίσκος σημαδεύεται από την επιστροφή του Τζον Φρουσιάντε στο συγκρότημα, ο οποίος αντικατέστησε τον Ντέιβ Ναβάρο στην κιθάρα και ανακηρύσσει τους Red Hot Chili Peppers ως ένα από τα κορυφαία ονόματα στη ροκ σκηνή της νέας χιλιετίας.

Οι Αμερικανοί πετυχαίνουν μάλιστα και τα έξι singles του άλμπουμ να γίνουν επιτυχία, αυτά είναι το βραβευμένο με Grammy, το «Scar Tissue», το «Otherside», το ομώνυμο «Californication», το «Around the World», το «Road Trippin'» και το «Parallel Universe», γεγονός που δεν συμβαίνει συχνά ακόμα και για τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα.

Τα θέματα των τραγουδιών του «Californication» κυμαίνονται από την πατρίδα τους την Καλιφόρνια, μέχρι τα ναρκωτικά, το θάνατο, την απόπειρα αυτοκτονίας, την παγκοσμιοποίηση και τα ταξίδια, με κοινό παρανομαστή πάντα την αγαπημένη τους πόλη.

Λίγο μετά την κυκλοφορία του δίσκου ο Flea τον χαρακτηρίζει ως «το καλύτερο άλμπουμ που έχουν κάνει ποτέ οι Red Hot Chili Peppers» και τόσο το κοινό όσο και η ιστορία δικαιώνουν τα λόγια του.

To «Californication» έχει πουλήσει πάνω από 15 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως με περισσότερα από 7 εκατ. μόνο στην Αμερική. Έχει συμπεριληφθεί σε δεκάδες top λίστες, μεταξύ αυτών και στη λιστα με τα «500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών», ενώ στο δίσκο «Greatist hits» που κυκλοφορεί το γκρουπ, 5-6 τραγούδια προέρχονται μόνο από το «Californication».

Track Listing

1. Around the World
2. Parallel Universe
3. Scar Tissue
4. Otherside
5. Get on Top
6. Californication
7. Easily
8. Porcelain
9. Emit Remmus
10. I Like Dirt
11. This Velvet Glove
12. Savior
13. Purple Stain
14. Right on Time
15. Road Trippin'