Μια πυρκαγιά που ξεσπασε πριν 11 χρόνια στα στούντιο της Universal στο Χόλιγουντ -και αποσιωπήθηκε- κατέστρεψε πολύτιμο υλικό μερικών από των πιο σημαντικών ηχογραφήσεων της μουσικής βιομηχανίας, όπως αποκαλύπτουν τώρα οι New York Times.

Η φωτιά που έκαιγε για σχεδόν 24 ώρες κατέστρεψε πολύτιμο υλικό από μουσική και ταινίες, συμπεριλαμβανομένου και του φιλμ «Back to the Future». Πριν τεθεί υπό έλεγχο, η φωτιά που επεκτάθηκε και στην τεράστια αποθήκη του Κτιρίου 6197 πρόλαβε και έκανε στάχτη τις πρωτότυπες ηχογραφήσεις γνωστών καλλιτεχνών της Universal Music Group.

Οι αρχικές αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας εστίασαν αρχικά στο κινηματογραφικό υλικό που καταστράφηκε, με αποτέλεσμα να παραμένει ασαφές πόσες και ποιες πρωτότυπες ηχογραφήσεις έγιναν στάχτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στα χέρια των New York Times αποκαλύπτεται ότι «ορισμένο από το πιο αγαπημένο υλικό της UMG» καταστράφηκε για πάντα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι καταστράφηκαν ολοσχερώς 118.230 περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μαζί με την απώλεια 500K τίτλων τραγουδιών. Άγνωστα κομμάτια των Nirvana, R.E.M., Τζάνετ Τζάκσον, Sondgarden, Beck, Eminem, Nine Inch Nails και πολλών άλλων εκτιμάται ότι χάθηκαν στις φλόγες.

Δείτε τη λίστα του New York Times με το υλικό καλλιτεχνών και γκρουπ που καταστράφηκε.

Μετά την αποκάλυψη των New York Times, καλλιτέχνες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, όπως οι Κριστ Νοβοσέλιτς των Nirvana, R.E.M. και Hole απάντησαν μέσω των social media.

«Νομίζω πως χάθηκαν για πάντα», αναφέρει στο Twitter o Νοβοσέλιτς για το υλικό του «Nevermind».

Οι R.E.M. με ανακοίνωσή τους στο Twitter σημειώνουν: «Προσπαθούμε να βρούμε ασφαλείς πληροφορίες σχετικά με το τί συνέβη και πόσο επηρεάζει τη μουσική του γκρουπ».

Αν και οι Asia δεν αναφέρονται στη λίστα των New York Times ο κιμπορντίστας του γκρουπ δήλωσε στο Twitter ότι η πυρκαγιά μπορεί να είναι τελικά ο λόγος «που κανείς δεν μπορεί να βρει τις πρωτότυπες ηχογραφήσεις των άλμπουμ των Asia».

Εκατοντάδες καλλιτέχνες έχασαν για πάντα τις αυθεντικές ηχογραφήσεις τους στη φωτιά και όπως υπογραμμίζει το άρθρο είναι πιθανό ότι πολλοί από αυτούς παρέμεναν στο σκοτάδι, μέχρι την αποκάλυψη από τους New York Times. 

Ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες είναι οι Hole. Eκπρόσωπος της μπάντας μιλώντας στο Pitchfork επιβεβαιώνει ότι η μπάντα «δεν γνώριζε τίποτα μέχρι σήμερα το πρωί (11 Ιουνίου) και ότι οι αυθεντικές τους ηχογραφήσεις είχαν καταστραφεί».

Όπως αναφέρουν οι New York Times, εκπρόσωπος της Universal Music Group δήλωσε ότι η εταιρεία «δεν συζητά δημόσια τις ιδιωτικές συνομιλίες μας με καλλιτέχνες και εταιρείες". Σημειώνεται ότι από την πλευρά της Universal Music Group ακόμα δεν έχει γίνει κανένα επίσημο σχόλιο ή ανακοίνωση.