Βροχή άρχισαν να πέφτουν οι μηνύσεις εναντίον της Universal Music από πλευράς καλλιτεχνών οι οποίοι ενημερώθηκαν για την πυρκαγιά που ξέσπασε πριν 11 χρόνια στα Universal Studios στο Χόλιγουντ καταστρέφοντας πολύτιμο υλικό πρωτότυπων και ανέκδοτων ηχογραφήσεών τους.

Μέχρι τώρα μηνυτήριες αγωγές έχουν υποβάλλει οι οργανισμοί που διαχειρίζονται τα δικαιώματα των Τομ Πέτι και Tupac Shakur, τα συγκροτήματα Hole και Soundgarden και ο τραγουδοποιός Στιβ Ερλ, για καταστροφή που υπερβαίνει τα 100 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, όσοι καλλιτέχνες έχουν πληγεί και το επιθυμούν θα μπορούν να συμμετέχουν στη νομική διαδικασία.

Δείτε τη λίστα του New York Times με το υλικό καλλιτεχνών και γκρουπ που καταστράφηκε.

Τα δικαστικά έγγραφα έχουν συντάξει τρεις δικηγορικές εταιρείες του Λος Άντζελες οι οποίες κατηγορούν τη Universal Music για αμέλεια όπως και για απόκρυψη της έκτασης της καταστροφής από τους καλλιτέχνες, «θάβοντας» την αλήθεια και επιδιώκοντας εμπιστευτικές συμφωνίες διακανονισμού.

Η εταιρεία, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει επίσημη απάντηση, έχει λάβει ασφαλιστικές αποζημιώσεις 150 εκατ. δολαρίων, ωστόσο οι καλλιτέχνες δεν έχουν λάβει απολύτως τίποτα παρότι το συμβόλαιό τους με την εταιρεία ορίζει ότι δικαιούνται το 50% των εσόδων και των πληρωμών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Universal Music, Σερ Λούσιαν Γκράιντζ, ανέθεσε στο προσωπικό του να συνεργαστεί πλήρως με καλλιτέχνες που αναζητούν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των ηχογραφήσεων τους.  «Οφείλουμε στους καλλιτέχνες μας διαφάνεια και απαντήσεις», έγραψε και πρόσθεσε: «η απώλεια ακόμα και ενός μόνο κομματιού από το υλικό του αρχείου μας είναι θλιβερό»

Θυμίζουμε ότι την καταστροφή έφερε στο φως δημοσίευμα των New York Times μετά από στοιχεία που έφτασαν στα χέριας τους, αποκαλύπτοντας ότι «ορισμένο από το πιο αγαπημένο υλικό της UMG» καταστράφηκε για πάντα. Οι πηγές ανέφεραν ότι ολοσχερώς καταστράφηκαν 118.230 περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μαζί με 500K τίτλους τραγουδιών. Άγνωστα κομμάτια των Nirvana, R.E.M., Τζάνετ Τζάκσον, Sondgarden, Beck, Eminem, Nine Inch Nails και πολλών άλλων εκτιμάται ότι χάθηκαν στις φλόγες. 

Η Universal αμφισβήτησε τα ευρήματα της ιστορίας της New York Times, αναφέροντας ότι το ρεπορτάζ περιέχει «πολλές ανακρίβειες» και «θεμελιώδεις παρανοήσεις για το μέγεθος της καταστροφής».

Αναφέρεται ότι η Universal Music Group είναι η μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρία στον κόσμο, με περσινό μερίδιο αγοράς 31%.