Το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο Θάνος Μικρούτσικος επανέλαβε στο κατάμεστο Ηρώδειο τις δυο μαγικές μουσικές παραστάσεις που έδωσε το Μάιο στο Μέγαρο Μουσικής και αποθεώθηκε για ακόμα μια φορά.

Η μοναδική συναυλία του αγαπημένου δημιουργού για το φετινό καλοκαίρι περιλάμβανε την ολοκληρωμένη τη δουλειά του (Σταυρός του Νότου και Γραμμές των Οριζόντων) πάνω στον Νίκο Καββαδία για τρεις φωνές, τρία πιάνα και πνευστά.

Οι τζάζι αυτοσχεδιασμοοί έγιναν εντελώς φυσικά και με δεξιοτεχνική ακρίβεια από το Θάνο Μικρούτσικο και τους εξαιρετικούς Μάξιμο Δράκο και Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο και τον Θύμιο Παπαδόπουλο στα πνευστά. Στις δυνατές ερμηνείες απολαύσαμε τους «ανθρώπους που αποτελούν προέκταση της οικογένειας» του συνθέτη και πιστούς συνοδοιπόρους του, Κώστα Θωμαϊδη, Χρήστο Θηβαίο και Ρίτα Αντωνοπούλου.

Η δίωρη σχεδόν συναυλία άνοιξε με την ερμηνεία του Θάνου Μικρούτσικου στον «Άμλετ της Βροχής», σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, μια καθόλου τυχαία επιλογή αν προσέξει κανείς τους στίχους: «Ντυμένος Άμλετ στη βροχή γυρνώ στην επαρχία/ να βρω ποιος μου έδωσε τσιγάρο μια στιγμή/ ποιος άγνωστος με πίστεψε πώς θα είναι επιτυχία / χωρίς εμένα αν παιχτεί το έργο στη σκηνή». 

Για τρίτη φορά, ο μεγάλος δημιουργός πέτυχε το κοινό να γίνει ένα σώμα μαζί του, μια καρδιά που χτυπάει στον ίδιο ρυθμό από συγκίνηση αλλά και εσωτερική ανάταση. Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει ευτυχήσει να ζήσει κάτι πολύ σπάνιο ως δημιουργός. Έχει τη χαρά να βλέπει έργα του που πάνε τη μουσική ένα βήμα παραπάνω να γίνονται ευρέως αποδεκτά και κτήμα τριών γενιών. Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει καταξιωθεί.

Το μεγάλης διάρκειας χειροκρότημα που εισπράττει από το κοινό, καταρρίπτοντας κάθε φορά το ρεκόρ και η συναισθηματική φόρτιση που δημιουργεί στον κόσμο έχουν πάψει πλέον να αφορούν το σόβαρο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει αλλά την αξία: του έργου, του δημιουργού, του ήθους, της προσωπικότητας του. Άλλωστε όσοι βρέθηκαν στη χθεσινή συναυλία είχαν την ευκαιρία να δουν έναν Μικρούτσικο γεμάτο ενέργεια, δύναμη, χιούμορ, σκανταλιά που έπαιζε ασταμάτηστα, τραγουδούσε, έλεγε ιστορίες, έκανε αφιερώσεις, αστειευόταν. Έναν Μικρούτσικο που έχει ξεπεράσει τα όριά του, που έχει κατακτήσει το αδύνατο, που δεν έχει ανακαλύψει τον εαυτό του, αλλά έχει δημιουργήσει τον εαυτό του. Έναν Μικρούτσικο που έχει χορέψει πάνω στο φτερό του καρχαρία.

Στο Ηρώδειο ο συνθέτης αναφέρθηκε στη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του λέγοντας στον κόσμο «είστε η κύρια αιτία που είμαι εδώ. Είστε η κινητήρια δύναμη», ενώ παράλληλα ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του το γιατρό του, Χρήστο Χριστοδούλου που βρισκόταν ανάμεσα στους θεατές. Όπως ο ίδιος δήλωσε, η χθεσινή συναυλία ήταν αφιερωμένη στα δυο μικρότερα παιδιά του, την Αλεξάνδρα και τον Στέργιο, ενώ σε μια από της αφηγήσεις της βραδιάς, αστειευόμενος μοιράστηκε με το κοινό τους καβγάδες που είχε με τη σύζυγό του, Μαρία Παπαγιάννη, όταν του πρότεινε η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, να αναλάβει υπουργός Πολιτισμού.

Η παράσταση έκλεισε φυσικά με τη μεγάλη στιγμή της βραδιάς, όταν ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα σε απόλυτη ησυχία και μόνος στη σκηνή, ερμήνευσε με απίστευτη δύναμη το «τραγούδι της ζωής του» όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, «7 Νάνοι στο S/S Cyrenia» και αποθεώθηκε από Ηρώδειο που βρισκόταν κυριολεκτικά στον αέρα. Δυστυχώς δεν θα σας πληροφορήσω για το πόσα λεπτά διήρκεσε αυτή τη φορά το χειροκρότημα, καθώς δεν σταμάτησα στιγμή και η ίδια να τον χειροκροτώ.

«Όσο αντέχω θα είμαι εδώ» είπε στους χιλιάδες φίλους του ο συνθέτης λίγο πριν κατέβει από τη σκηνή και όπως ξέρουν όσοι τον ακολουθούν, έκλεισε με τους ήχους του αγαπημένου του τραγουδιού «Sultans of Swing» των Dire Straits χορεύοντας για λίγο μάλιστα με την Ρίτα Αντωνοπούλου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη συναυλία παρακολούθησαν ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και αρκετοί καλλιτέχνες όπως η Ελισάβετ Μουτάφη, η Φωτεινή Βελεσιώτου, κ.ά.