Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τότε που το εμβληματικό «Space Oddity» του Ντέιβιντ Μπόουι, μαζί με τον φανταστικό χαρακτήρα του Major Tom, ξεκίνησαν το μακρινό τους ταξίδι στο μουσικό μας σύμπαν.

Βρισκόμαστε στο 1968 και μόλις έχει κυκλοφορήσει η ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, μια ταινία που ο νεαρός τότε Μπόουϊ παρακολουθεί για τρίτη φορά μέσα σε λίγο καιρό και αποτελεί την έμπνευση για να μας χαρίσει ένα από τα καλύτερα και πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της καριέρας του, το «Space Oddity».

Ο Μπόουι γράφει το κομμάτι και ηχογραφεί ένα ντέμο του το Νοέμβριο του 1968. Στις 11 Ιουλίου 1969 κυκλοφορεί σε 7ιντσο single και περιλαμβάνεται στο δεύτερο στούντιο άλμπουμ με τίτλο το όνομά του.

Tο τραγούδι μιλά για έναν αστροναύτη, τον Major Tom, ο οποίος χάνει την επαφή του με τη Γη και περιπλανιέται στο διάστημα. Θυμίζουμε ότι εκείνη την εποχή το ενδιαφέρον για το διάστημα είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς ο άνθρωπος ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Σελήνη. Πέντε μέρες μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού στις 11 Ιουλίου 1969, εκτοξεύεται το Apollo 11 στο διάστημα και στις 20 Ιουλίου, ο Νιλ Άρμστρονγκ, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατάει το πόδι του στο φεγγάρι.

Στη Μεγάλη Βρετανία το BBC χρησιμοποιεί το τραγούδι για να «ντύσει» μουσικά την προσεδάφιση στη σελήνη. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Performing Sondwriter το 2003 ο Μπόουι επιβεβαιώνει ότι η έμπνευσή του αποτελεί η ταινία του Κιούμπρικ και ουδέποτε είχε σκοπό να γράψει ένα κομμάτι για την προσεδάφιση στη Σελήνη: «Η βρετανική τηλεόραση το έβαλε ως μουσική υπόκρουση για την προσεδάφιση. Είμαι σίγουρος ότι δεν είχαν ακούσει καν τους στίχους. Όμως χάρηκα πολύ όταν άκουσα το κομμάτι μου. Προφανώς, κάποιος υπεύθυνος στο BBC θα σκέφτηκε: "Α, ναι, αυτό το τραγούδι για το διάστημα, ο Major Tom, μπλα μπλα μπλα, ναι, θα είναι τέλειο". Αλλά ούτε ένας δεν βρέθηκε να του πει "Μα... αυτός ο τύπος χάνεται για πάντα στο διάστημα, κύριε"».

«Όταν έγραψα για πρώτη φορά για τον Major Tom, νόμιζα ότι ήξερα τα πάντα σχετικά με το "αμερικανικό όνειρο", από πού ξεκινά και πού πρέπει να τελειώσει. Υπήρξε αυτή η φοβερή αμερικανική τεχνολογική έκρηξη που κατάφερε να στείλει αυτόν τον τύπο στο διάστημα, αλλά με το που φτάνει εκεί, δεν είναι ακριβώς σίγουρος για το λόγο που βρίσκεται εκεί πάνω. Και εκεί πάνω είναι που τον άφησα». Και εκεί πάνω «παραμένει» τα τελευταία 50 χρόνια. Αναφέρουμε ότι ο Μπόουι συναντάει ξανά τον αστροναύτη του στα τραγούδια  «Ashes to Ashes», «Hallo Spaceboy» και «Blackstar».

Αν και το «Space Oddity» διαχρονικά παραμένει ένα από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια του Μπόουι, η αναγνώριση δεν ήρθε από την πρώτη στιγμή. Στην Μεγάλη Βρετανία, σκαρφαλώνει στο Νο 5 των τσαρτ το Νοέμβριο, μετά την εμφάνιση του Μπόουι στο Top of the Pops του BBC, ενώ στις ΗΠΑ γνωρίζει επιτυχία από το 1972 όταν ο Μπόουι συστήνει την περσόνα του Ziggy Stardust.

Πάνω από 20 καλλιτέχνες έχουν διασκευάσει το «Space Oddity», ωστόσο ξεχωριστή παραμένει η διασκευή του από τον Κρις Χάντφιλντ το 2013 και ενώ βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Έτσι γίνεται το πρώτο μουσικό βίντεο που, γυρίζεται στο διάστημα στην πραγματικότητα.

Στις 12 Ιουλίου, μια ημέρα μετά τη συμπλήρωση των 50 χρόνων του «Space Oddity» θα κυκλοφορήσει ένα επετειακό box set που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αυθεντική εκτέλεση του κομματιού, αφίσες, φωτογραφίες του Ντέβιντ Μπόουι, κ.ά.