Της Βίκυς Κατεχάκη

Σε ένα ταξίδι της στην Αμερική, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Λίνα Νικολακοπούλου επισκέπτεται το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Ένας πίνακας θα τραβήξει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την προσοχή της και θα σταθεί να τον κοιτάζει για αρκετή ώρα.

Το έργο έχει τον τίτλο «Βενζινάδικο» και δημιουργός του είναι ο Έντουαρντ Χόπερ, ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ρεαλιστικής Τέχνης στην Αμερική. Η εικόνα ενός άνδρα που στέκεται μπροστά σε μία αντλία βενζίνης σε κάποιον επαρχιακό δρόμο τη δεκαετία του ‘40, θα εμπνεύσει την Ελληνίδα στιχουργό που στο αεροπλάνο της επιστροφής με εικόνα τα σύννεφα, θα γράψει ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της, κρατώντας τον πρωτότυπο τίτλο του έργου του Χόπερ.

Την άγνωστη αυτή ιστορία για το «Βενζινάδικο», η Λίνα Νικολακοπούλου αφηγήθηκε 30 χρόνια αργότερα κατά τη διάρκειας εκδήλωσης στη Μύκονο, θέλοντας να εξηγήσει στους παρευρισκόμενους πόσο συνδεδεμένη είναι η εικαστική Τέχνη με την μουσική.

Αυτή τη φορά βέβαια, η ιστορία γραφόταν αντίστροφα. Τριάντα ένας ζωγράφοι που εμπνεύστηκαν από τους στίχους δικών της τραγουδιών συμμετείχαν με τα έργα τους σε μία πρωτότυπη έκθεση που διοργάνωσε η πλατφόρμα πολιτιστικού τουρισμού Restart σε γκαλερί ιστορικού ξενοδοχείου της Μυκόνου. Η Λίνα Νικολακοπούλου παρευρέθηκε στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Ιουλίου, θέλοντας με την παρουσία της να τιμήσει το έργο των σύγχρονων εικαστικών, αλλά και να τους ευχαριστήσει προσωπικά. «Αγαπώ πολύ τη ζωγραφική, αποτελεί για εμένα μία ολόκληρη λογοτεχνία χωρίς λόγια. Σε ένα σημείωμά μου, γράφω ότι με μαγνητίζουν πάντα όσα “μιλούν” από μόνα τους. Οτιδήποτε δεν έχει λόγο, είτε είναι χορός είτε είναι μουσική είτε ζωγραφική ή γλυπτική καταφέρνει να “μιλά” βαθιά μέσα μου», λέει στο Reader.

Μπροστά στους 31 πίνακες, η στιχουργός στάθηκε να τους κοιτά έναν προς έναν με θαυμασμό επαινώντας τους δημιουργούς που με το πινέλο τους έδωσαν πνοή σε αγαπημένους της στίχους. «Τα πιο ωραία λαϊκά», «Η Σωτηρία της ψυχής», ο «Ακίνδυνος», «Μαμά γερνάω», «Η Αράχνη» και πολλά ακόμη γνωστά τραγούδια που έχουν ερμηνευτεί από σπουδαίους Έλληνες τραγουδιστές, αποτυπώθηκαν σε καμβά και εκτίθενται για το κοινό μέχρι τις 10 Αυγούστου στην γκαλερί “Venus”, στο ξενοδοχείο Aphrodite Beach Resort, στον Καλαφάτη.

«Η ιδέα ξεκίνησε από τον θαυμασμό μου»

Η πρωτοβουλία για την διοργάνωση της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό Δημήτρη Λαζάρου, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει τα έργα των 31 εικαστικών. «Η ιδέα ξεκίνησε από τον θαυμασμό μου για την Λίνα Νικολακοπούλου», λέει στο Reader ο κ. Λαζάρου. «Δεν ήθελα να οργανώσω μία έκθεση που θα ήταν απλώς αφιερωμένη σε εκείνη χωρίς η ίδια να το γνωρίζει. Έτσι, προσπάθησα να έρθω σε επαφή μαζί της για να της προτείνω να συμμετέχει ενεργά και είμαι πολύ χαρούμενος που τα κατάφερα. Η ίδια είναι αυτό που οι περισσότεροι μάλλον έχουμε στο μυαλό μας μέσα από τους στίχους της: Μία αληθινή ποιήτρια γεμάτη σεμνότητα», επισημαίνει ο ίδιος.

«Χαίρομαι που από την πρώτη στιγμή είπα το “ναι”», λέει από την πλευρά της η κυρία Νικολακοπούλου. «Και το είπα εύκολα διότι είμαι πλέον σε μία ηλικία που έχω καταλάβει ότι αυτό το “ναι” μου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσω νέους ανθρώπους και στην συγκεκριμένη περίπτωση να μοιραστώ με έναν διαφορετικό τρόπο αυτά που όλα τα χρόνια επικοινωνώ στο κοινό».  

Η ζωγραφική όπως και η μουσική συναντώνται σε έναν κοινό τόπο, λέει η στιχουργός στο Reader και εξηγεί: «Όπως μία εικόνα έτσι κι ένα άκουσμα μάς βοηθούν να “ξεκλειδώσουμε” το υποσυνείδητό μας και να βρούμε την πόρτα επιστροφής στο εσωτερικό μας “σπίτι”, που πολλές φορές αγχωμένοι ή “κακοποιημένοι” συναισθηματικά ξεχνάμε ότι μας περιμένει για να μας ξεκουράσει και να μας δώσει αγάπη. Αυτή είναι και η προσπάθειά μου μέσα από τους στίχους μου. Στα τρία λεπτά που διαρκεί ένα τραγούδι, πολλοί άνθρωποι ξαναβρίσκουν την χαμένη επικοινωνία με τον εσωτερικό τους εαυτό, κατανοούν την φυσική τους οδύνη και στη συνέχεια νιώθουν ανακούφιση διότι με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνονται ότι παραμένουν ζωντανοί μέσα τους».

Στροφή στον πολιτιστικό τουρισμό

Η έκθεση στην γκαλερί Venus της Μυκόνου, αποτελεί ένα μόνο μέρος από μία ολόκληρη σειρά δράσεων πολιτισμού που έχει αναλάβει η Restart για λογαριασμό ξενοδόχων. Πρόκειται για έναν φορέα που εξειδικεύεται στον Πολιτιστικό Τουρισμό, προβάλλοντας τις δουλειές νέων Ελλήνων καλλιτεχνών μέσα στα πολυτελή καταλύματα των δημοφιλέστερων προορισμών της χώρας. Η ιδρύτρια του Κέλλυ Αθανασιάδου, γλύπτρια στο επάγγελμα, απευθύνεται σε πρωτοποριακά ξενοδοχεία που θέλουν να επενδύσουν σε αυτού του είδους τον τουρισμό, βάσει της σύγχρονης παγκόσμιας τάσης, και διοργανώνει πολιτιστικές δραστηριότητες για τους επισκέπτες, σχεδιασμένες ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ξενοδοχείου.

«Προσπαθούμε να δείξουμε στον διεθνή επισκέπτη ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος, θάλασσα και ξεφάντωμα αλλά ότι είναι μία χώρα με έντονο πολιτισμό που του τον προβάλλουμε ήδη από τον τόπο διαμονής του», λέει η ιδρύτρια του Restart.

«Δημιουργούμε χώρους Τέχνης μέσα στα ξενοδοχεία, διοργανώνουμε συναυλίες, μικρές θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές ακόμη και παρουσιάσεις βιβλίων, οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να αποτελέσει μία αξιοπρεπή πολιτιστική δραστηριότητα για τους επισκέπτες, αναβαθμίζοντας αυτό που ονομάζουμε “guest experience”, δηλαδή την εμπειρία του επισκέπτη. Με αυτόν τον τρόπο, ένα πολυτελές ξενοδοχείο που παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου μπορεί στα αλήθεια να διαφοροποιηθεί από ένα άλλο», καταλήγει.