Ο αξέχαστος δημιουργός που τόσο ξαφνικά έφυγε από τη ζωή στις 9 Σεπτεμβρίου, προδομένος από την καρδιά του, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στον Πτελεό Μαγνησίας, γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία Βόλου.

Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική και υπήρξε, κατά γενική ομολογία, ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του.

Ο Λαυρέντης σπούδασε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο. Στα νεανικά του χρόνια έκανε διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία άρχισε να τραγουδά αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Αργότερα εργάστηκε στην αποθήκη δισκογραφικής εταιρείας, στην ίδια όπου το 1978 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με αγγλικό στίχο με τους P.L.J. Band που δημιούργησε με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη. Ο extended play 45’ στροφών δίσκος είχε τίτλο Gaspar. Το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Τερμίτες, όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκίνησε η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε συνεργαστεί με τους περισσότερους ερμηνευτές του ελληνικού πενταγράμμου και είχε γράψει τη  μουσική για αρκετές θεατρικές παραστάσεις.

Από τον πρώτο του δίσκο το 1978 με τους P.L.J. μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του, ο Λαυρέντης υπήρξε ακούραστος, ειλικρινής, εκρηκτικός, συνεπής ως καλλιτέχνης και ως προσωπικότητα…

Δείτε εδώ την τελευταία συνέντευξη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στην κάμερα του Reader.gr.

Ανήμερα της επετείου των γενεθλίων του, θυμόμαστε και τιμούμε τον Λαυρέντη επιλέγοντες δέκα συν ένα λατρεμένα τραγούδια που μας έχει αφήσει ως πλούσια παρακαταθήκη. 

Και τι ζητάω, από το δίσκο «Έτσι δραπετεύω απ' τις παρέες» (1999)

 

Να δεις τι σου 'χω για μετά, από το δίσκο «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα» (1993)

Πόσο σε θέλω, από το δίσκο «Τσιμεντένιο κονσέρτο» (1987)

Πεθαίνω για σένα, από το δίσκο «Η ενοχή Των αμνών» (2010)

Διδυμότειχο Blues, από το δίσκο «Διδυμότειχο Blues» (1991)

Ένας Τούρκος στο Παρίσι, από το δίσκο «Παυσίλυπον» (1997)

Έλα ψυχούλα μου, από το δίσκο «Το διάλειμμα κρατάει δυο ζωές» (2001)

Ο Νότος, από το δίσκο «Παυσίλυπον» (1997)

Ο σουλτάνος της Βαβυλώνας (και η γυναίκα), από το δίσκο «Το διάλειμμα που κρατάει δυο ζωές» (2001)

Φλασάκι, από το δίσκο «Η νύχτα θα το πει» (1994)

Μικρός Τιτανικός, από το δίσκο «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα» (1993)