«Μικρούτσικος χωρίς 7 Νάνους είναι καφές χωρίς τσιγάρο. Είναι το τραγούδι της ζωής μου. Κρίνοντας από τις εκατοντάδες φορές που το έχω παίξει, δεν είναι μόνο το αποθεωτικό του τέλους, είναι ο τρόπος που παρακολουθεί ο κόσμος εν σιωπή, είτε βρίσκεται σε ανοικτό χώρο, είτε σε ένα οποιοδήποτε θέατρο. Άρα κάτι συμβαίνει με εμένα. Και κατέληξα ότι φαίνεται πως το πιάνο στους 7 Νάνους είναι η συνέχεια του κορμιού μου και την ώρα που βυθίζομαι να παίξω τις πρώτες νότες του αυτοσχεδιασμού και ξεχνάω -στο εγγυώμαι- πού βρίσκομαι και τον κόσμο κάτω, μάλλον ίπταμαι, απογειώνομαι, χάνομαι από την αίθουσα και ο κόσμος παρακολουθεί τί; Το ολόγραμμά μου; το ολόγραμμα του πιάνου; Πάντως ούτε το πιάνο, ούτε εγώ είμαι εκεί. Αλλά επειδή ο καλλιτέχνης είναι φιλόδοξο ον, επιστρέφω για το χειροκρότημα!», Θάνος Μικρούτσικος στο Reader.gr, Ιούνιος 2018.

Όποιος είχε την τύχη να δει έστω και μια φορά ζωντανά τον Θάνο Μικρούτσικο στη σκηνή, σίγουρα θυμάται τη στιγμή που ο δημιουργός έμενε ολομόναχος πάνω στη σκοτεινή σκηνή με έναν και μόνο προβολέα να τον φωτίζει την ώρα που εκείνος ξεκινούσε έναν από τους εκατοντάδες μακροσκελείς αυτοσχεδιασμούς της εισαγωγής των 7 Νάνων. 

Ήταν η ολόδική του στιγμή, ένα συγκλονιστικό μονόπρακτο με έναν εκστασιασμένο Μικρούτσικο μπροστά σε ένα απόλυτα σιωπηλό κοινό που κρατούσε την αναπνοή του για να ρουφήξει μέχρι και την τελευταία σταγόνα αλμύρας που έστελνε από το πιάνο ο Μικρούτσικος.

Και εκεί στην τελευταία νότα λες και κάποιο δυνατό κύμα χτυπούσε το αγαπημένο ατμόπλοιο του Καββαδία και του Μικρούτσικου, συνθέτης και κοινό πετάγονταν από τις θέσεις τους με τον μεν δημιουργό να υποκλίνεται και το δε φορτισμένο κοινό να χειροκροτεί  ασταμάτητα και να αποθεώνει τον δημιουργό.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2019, ο 72χρονος Θάνος Μικρούτσικος ανέβηκε στο φτερό του καρχαρία και πήγε να συναντήσει τους Νάνους του, για να συνεχίσουν πλέον το μεγάλο ταξίδι τους μέσα μας.

Λίγα λόγια για τους 7 νάνοι στο s/s Cyrenia έτσι όπως αναφέρονται στο βιβλίο του Μιχάλη Γελασάκη «Νίκος Καββαδίας – Ο αρμενιστής ποιητής» (εκδόσεις Άγρα).

Το ποιήμα εκδόθηκε στην ποιητική συλλογή Τραβέρσο που κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του Νίκου Καββαδία από τις εκδόσεις Κέδρος (1975). Είναι αφιερωμένο στην πολυαγαπημένη του Έλγκα (κόρη ξανθή και γαλανή), την κόρη της αδερφής του , Τζένιας και γράφτηκε το 1951 στο Κολόμπο. Αρχικά ο Καββαδίας ήθελε να το ονομάσει Έξοδος. Οι 7 Νάνοι αντιστοιχούν στους 7 νυχτοπερπατητές (Nightwalkers) από το μυθιστόρημα Quentin Durward του Γουόλτερ Σκοτ και φυσικά ουδεμία σχέση με τη Χιονάτη και τους εφτά νάνους, όπως νομίζουν πολλοί.

Το τραγούδι δισκογρφήθηκε για πρώτη φορά το 1986 όταν το συναντάμε στο άλμπουμ Η αγάπη είναι ζάλη (ΕΜΙ) με τη φωνή της Χαρούλας Αλεξίου. Το τραγούδι της ζωής του, για πρώτη φορά το ερμηνεύει ο ίδιος ο Μικρούτσικος το 1990 στο δίσκο Για πιάνο και φωνή (ΕΜΙ) της Δήμητρας Γαλάνη.