Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει την ηλικία που οι περισσότεροι ακροατές ανακαλύπτουμε την αγαπημένη μας μπάντα αλλά και τους παράγοντες που επηρεάζουν το μουσικό μας γούστο.

Η έρευνα έγινε από το TickPick και παράλληλα επιχείρησε να διερευνήσει σε ποιο βαθμό οι γονείς επηρεάζουν τις μουσικές επιλογές των παιδιών τους.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 500 γονείς και αυτό που αρχικά προκύπτει από τα αποτελέσματα είναι ότι οι 10 παράγοντες που διαμορφώνουν το μουσικό γούστο ενός νεαρού ακροατή είναι: φίλοι (66%), ραδιόφωνο (59%), ταινίες (52%), πατέρας (48%), μητέρα (45%), τηλεόραση (44%), συναυλίες και φεστιβάλ (29), αδέρφια (33%), social media (23%), χόμπι και ενδιαφέροντα (20%).

Στην ερώτηση που τέθηκε στους γονείς για το αν προσπάθησαν να επηρεάσουν το μουσικό γούστο του παιδιού της το 64% απάντησε θετικά και το 61% πιστεύει ότι έκανε καλή δουλειά.

Πώς όμως κατάφεραν να επηρεάσουν τα παιδιά τους ώστε να ακούν ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής; Το 40% απάντησε παίζοντας συγκεκριμένα τραγούδια, ενώ το 36% παίζοντας συγκεκριμένες μπάντες.

Για ποιο λόγο επιχειρεί να το κάνει αυτό ένας γονιός; Το 58% εξηγεί ότι θέλει να προστατεύσει το παιδί του από ακατάλληλο περιεχόμενο, ενώ ένα 30% θέλει να το οδηγήσει στο να αποφύγει καλλιτέχνες που αποτελούν αρνητικά πρότυπα.

Ωστόσο, τι είναι σημαντικότερο για τους γονείς; Να έχουν με τα παιδιά τους τις ίδιες προτιμήσεις το είδος της μουσικής ή του συγκροτήματος; Η ζυγαριά γέρνει προς το είδος της μουσικής με 27% έναντι του 23% που επέλεξαν τα γκρουπ. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σε ποσοστό 31% οι γονείς διαφωνούν μεταξύ τους για τη μουσική που πρέπει να ακούει το παιδί τους, ενώ το 97% των μαμάδων και το 91% των μπαμπάδων ξέρει τι μουσική ακούει το παιδί στα ακουστικά του.

Από την πλευρά τους τα παιδιά θεωρούν ότι ο πατέρας τους έχει λίγο καλύτερο γούστο στη μουσική (62%) από ό,τι η μητέρα τους η οποία ακολουθεί με μικρή διαφορά (61%). Αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ένας ακροατής ανακαλύπτει την αγαπημένη του μπάντα στην ηλικία των 13.

Τελικά ποια είναι είδη μουσικής έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις παιδιών και γονιών; Στην πρώτη θέση βρίσκεται η pop μουσική με 43%, ακολουθεί το κλασικό rock με 27% και μια ανάσα πίσω είναι το hip-hop/rap με 26%. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκεται η disco και το funk με 2%.

Ποιοι μουσικόφιλοι που έχουν την τάση να επηρεάσουν το μουσικό γούστο του παιδιού; Στην κορυφή βρίσκονται όσοι ακούν indie με 75%, ακολουθούν όσοι αγαπούν το hard rock με 69% και έπονται οι λάτρεις της jazz με 67%. Στην τελευταία θέση βρίσκονται όσοι αγαπούν την punk rock και την pop με 62%.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σε μια συναυλία ή φεστιβάλ με τους γονείς τους έχουν αναπτύξει ισχυρό δεσμό μαζί τους.