Η Λόλα Γιαννοπούλου παρουσιάζει την Τρίτη 10 Μαρτίου στη μουσική σκηνή Σφίγγα, τραγούδια από την πρώτη της προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο «6 αυτοτελές ιστορίες», που κυκλοφορεί από την MLK.

Έξι τραγούδια, έξι διαφορετικές πτυχές της καθημερινότητας. Ένα κράμα μουσικών ειδών και υφών. Τέσσερις συνθέτες- τέσσερις στιχουργοί: Θεοφανία Παπαθωμά,  Μπάμπης Βαρθακούρης, Άλκης Δήμος, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, Σταύρος Δάλκος, Βασίλης Κομύτης, Θένια Γιάμαλη, Λόλα Γιαννοπούλου.

Παρέα της καταξιωμένοι μουσικοί όπως οι  Mc Yinka, Bitman, Νίκος Σάλτας και το γκρουπ Improvisation à la grecque, με τη συμμετοχή της ίδιας και των Γιώργο Λιμάκη, Αστέρη Παπασταματάκη και Γιάννη Παπαγιαννούλη.

Πώς συστήνεται η Λόλα Γιαννοπούλου;
Πάντα ως μουσικός και μετά έρχονται οι επεξηγηματικές φράσεις (γέλια). Η βασική μου ιδιότητα είναι αυτή και δεν αισθάνομαι ότι έχει αλλάξει. Άλλωστε αυτό, τα εμπεριέχει όλα, με μια ευρύτερη έννοια... Και σε αυτήν την περίπτωση και τον πιανίστα και τον τραγουδιστή -ερμηνευτή και τον συνθέτη και τον δάσκαλο.

Μιλήστε μας για το νέο σας άλμουμ «6 Αυτοτελείς Ιστορίες».
Το άλμπουμ αυτό είναι αποτέλεσμα μιας ιδέας που γεννήθηκε πριν 2 χρόνια περίπου. Ήταν μια ανάγκη που σαφέστατα υπήρχε, αλλά λόγω κάποιων δυσάρεστων γεγονότων, είχε μπει για κάποιο διάστημα στο συρτάρι. Ευτυχώς υπήρξαν πολλοί φίλοι και δικοί μου άνθρωποι, που με παρότρυναν να το κάνω και έτσι προέκυψαν αυτά τα 6 κομμάτια, αλλά και το single που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι με τίτλο «Θέλω μονάχα να με θες» (Μουσική Χρίστος Θεοδώρου, Στίχοι Χρήστος Κανελλόπουλος). Επειδή ακριβώς δεν έχω ασχοληθεί με ένα μόνο είδος ή με μια μόνο ιδιότητα στην μουσική, αποφάσισα το άλμπουμ να είναι ακριβώς αυτό. Έξι διαφορετικά κομμάτια σε ύφος με έναν κοινό παρονομαστή όμως, μια κοινή αισθητική. Τα κομμάτια αφορούν διαφορετικές πτυχές της καθημερινότητας και κάθε κομμάτι αφηγείται μία άλλη ιστορία και έχει την προσωπική του υπόσταση, εξ ου και ο τίτλος. Για τον λόγο αυτό, τα κομμάτια γράφτηκαν σε διάφορα στούντιο, με πολλούς αξιόλογους μουσικούς, 4 σύνθετες και 4 στιχουργούς, 5 ενορχηστρωτές, 7 διαφορετικές φωτογραφίες. Σαν κάθε κομμάτι να είναι μία ταινία μικρού μήκους ας πούμε. Είναι για μένα μια ειλικρινής καταγραφή και κυρίως μια ευλογία γιατί σε αυτή την δουλειά συμμετέχουν άνθρωποι που αγαπώ και θαυμάζω χρόνια, άνθρωποι με τους οποίους συμπορεύομαι, φίλοι, οικογένεια με την ευρύτερη έννοια.

Τί αναζητάτε μέσω της μουσικής σας και ποια ανάγκη σας εξυπηρετεί;
Αναζητώ κυρίως μία ειλικρινή επικοινωνία με τους ανθρώπους γύρω μου. Το να μπορώ μέσω μιας προσωπικής αναζήτησης και εξέλιξης, να αλληλοεπιδρώ με ανθρώπους που είτε μοιραζόμαστε την σκηνή, είτε έχουν έρθει να μας δουν, είτε ακούν απλά τα τραγούδια και μπορούν να βρουν μια προσωπική τους αλήθεια μέσα σε αυτά. Για αυτό είναι σημαντική η καταγραφή. Επίσης στα μαθήματά μου, αποζητώ το να βοηθήσω μέσω της Τέχνης, να επιτευχθεί ένα είδος αφύπνισης, ομαδικότητας, χαράς και εποικοδομητικού προβληματισμού που οδηγεί στην  εξέλιξη της προσωπικότητας, του νου και του πνεύματος. 

Τί είναι αυτό που ανακαλύψατε ή διδαχτήκατε μέσα από την ενασχόλησή σας με τη μουσική: για την ίδια την Τέχνη, τον εαυτό σας, το κοινό;
Την ίδια την ζωή, σε όλο της το φάσμα. Η τέχνη για μένα είναι μέσο λύτρωσης, ίασης, καταφύγιο, μεσο δημιουργικότητας και ολοκλήρωσης. Θεωρώ ότι αυτό απο μόνο του είναι σπουδαίο. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη την τέχνη, χωρίς ταξικούς και φυλετικούς διαχωρισμούς. Όλοι έχουν ανάγκη την τέχνη! Είναι τρόπος ζωής για μένα και συνειδητη επιλογή. Ένας τρόπος να προσεγγίζω τα πράγματα και να προσφέρω στους γύρω μου  κυρίως μέσω της διδασκαλίας και της επαφής με αυτό ή της αλληλεπίδρασης που προκύπτει στις συναυλίες, με τον κόσμο, αλλά και με τους ανθρώπους που μοιραζόμαστε την σκηνή.

Αποστειρώνουν το συναίσθημα οι καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς σε σύγκριση με τους παλαιότερους;
Θεωρώ πώς ναι, αλλα αυτό έχει να κάνει με ένα γενικότερο κοινωνικό φαινόμενο. Με μια γενικότερα πιο επιφανειακή προσέγγιση στα πράγματα αλλά και στα κίνητρα. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει τόσο μεράκι στα πράγματα, αλλά περισσότερο η ανάγκη για επιτυχία και προβολή. Για κάτι πιο εφήμερο. Φυσικά σε αυτό έχει παιξει ρόλο η τεχνολογία, το ίντερνετ και η εξάρτησή μας από αυτά τα μέσα. Σαφέστατα υπάρχουν και τόσοι αξιόλογοι και ενδιαφέροντες καλλιτέχνες που θαυμάζω και εκτιμώ.

Τι σας φθείρει στην καθημερινότητα ή ακόμα και στον χώρο της Τέχνης, της μουσικής που δραστηριοποιείστε;
Η αδικία και ο συμβιβασμός και η ανοχή, γενικότερα. Θα ήθελα να υπάρχει μεγαλύτερη αξιοκρατία και να «μοιράζονται» λίγο πιο δίκαια τα πράγματα και γενικότερα και ειδικότερα στον χώρο της Τέχνης. 

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;
Στις 10 Μαρτίου θα γινει η παρουσίαση του άλμπουμ στην μουσική σκηνή Σφίγγα, όπου θα παρουσιαστούν τα 6 τραγούδια του δίσκου. Θα συμμετάσχουν οι μαθητές μου, καλεσμένοι με τους οποίους έχω μοιραστεί την σκηνή τα τελευταία χρόνια οπως ο Νίκος Σάλτας και ο Mc Yinka  και φυσικά το group Improvisation  à la grecque ( Γιώργος  Λιμάκης, Παπαγιαννούλης Γιάννης, Αστέρης Παπασταματάκης)  του οποίου έχω την χαρά να είμαι μέλος. Τα μελλοντικά σχέδια επίσης αφορούν το θέατρο, αλλά και εμφανίσεις με το γκρουπ και κάποιες συνεργασιες που συζητάω αυτό τον καιρό.

Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής 
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149
Είσοδος ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 21.30