Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομα Δημήτρης, είναι το τρίτο δημοφιλέστερο όνομα στη χώρα μας και οριακά πίσω από το δεύτερο που είναι το Γιάννης. Για να μην αναφέρουμε δε, τα περισσότερα από κάθε άλλο όνομα υποκοριστικά του του Δημήτρη και της Δήμητρας: Μήτσος, Μήτση, Τάκης, Μήτρος, Δήμος, Τζίμης, Μιμή, Μίμης, Τούλα, Ντέμη, Ντέμης.

Στους εκατοντάδες χιλιάδες λοιπόν φίλους και φίλες εκεί έξω, με το όνομα Δήμητρης και Δήμητρα που σήμερα έχουν την τιμητική τους, αφιερώνουμε 5+1 τραγούδια από το ελληνικό πεντάγραμμο.

Δημητρούλα μου
Το αγαπήσαμε ιδιαίτερα από τη φωνή της Χαρούλας Αλεξίου, εκτέλεση και την οποία ακούμε. Το 1936 ο Πάνος Τούντας γράφει τους στίχους και τη μουσική και η «αλανιάρα» Δημητρούλα πρωτοερμηνεύεται από τη Ρόζα Εσκενάζη.

Δημήτρη μου, Δημήτρη μου
Το 1966 ο τρισμέγιστος Γιώργος Ζαμπέτας γράφει τη μουσική, ο πολυτάλαντος Αλέκος Σακελλάριος τους στίχους και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ τα σπάει με το επικό ζεϊμπέκικό του, το αντρικό, στην ταινία «Η κόρη μου η σιοσιαλίστρια». Φυσικά το τραγούδι σημάδεψε με τη φωνή της η αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Δημητρούλα
Η μεγάλη Δόμνα Σαμίου, ερμηνεύει το πασίγνωστο πσραδοσιακό τραγούδι της Μικράς Ασίας.

Ο Μήτσος
Το 1975, στο δίσκο «Γράμματα απ' την Γερμανία», ο Αντώνης Καλογιάννης τραγουδά για το Μήτσο απ’ τα Φάρσαλα που έγινε αρχιγκάγκστερ. Όπως οι περισσότεροι έχετε καταλάβει τη μουσική υπογράφει ο σπουδαίος έλληνες συνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης και τους στίχους ο Φώντας Λάδης. 

Ο Τζίμης ο πρωταθλητής
Το 1977 μέσα από το δίσκο του «Το πανόραμα», ο Θέμης Ανδρεάδης τραγουδά για τον Τζίμη τον πρωταθλητή, σε στίχους Κώστα Βίρβου και μουσική Μίμη Πλέσσα.

Η μαμά του Μήτσου
Του Μήτσου η μάνα κάθεται και βλέπει δυναστεία / Μαθαίνει κόλπα αλλιώτικα και δε σηκώνει αστεία. Να σας συστήσουμε τη μαμά του Μήτσου λοιπόν, η οποία δεν σηκώνει και πολλά-πολλά. Τους στίχους και τη φωνή του Σάκη Μπουλά «ντύνει» η μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή. Το τραγούδι υπάρχει μέσα στο δίσκο «Ας πρόσεχες» του 1988.