Δεκάδες είναι τα τραγούδια που έχουν συνδεθεί με την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, μουσικά έργα κοινού αισθήματος, με μελωδία και στίχο που αφυπνίζει, παραμένοντας επίκαιρα και διαχρονικά.

«Ο Δρόμος», «Το Γελαστό Παιδί», «Το Ακορντεόν», είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που μιλούν για ιστορία, ιδέες, αξίες, συνδέθηκαν με την επέτειο του Πολυτεχνείου, τραγουδιούνται με το ίδιο πάθος μέχρι σήμερα και συγκινούν, υπενθυμίζοντας όλους όσους αγωνίστηκαν για τις αξίες ιδανικών όπως η Δημοκρατία, η Ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Γελαστό Παιδί - Μίκης Θεοδωράκης 

Πρόκειται για ένα μελοποιημένο ποίημα του Ιρλανδού ποιητή Brendan Beham, σε μετάφραση Βασίλη Ρώτα και σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη για τις ανάγκες του έργου «Ένας Όμηρος» (1961). Το τραγούδι ηχογραφήθηκε επίσημα με ερμηνεύτρια την Ντόρα Γιαννακοπούλου το 1966, αλλά σφραγίστηκε από την ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη.

Ο Δρόμος - Μάνος Λοΐζος

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1964 σε μουσική Μάνου Λοϊζου, στίχους της Κωστούλας Μητροπούλου και ερμηνεύτρια τη Σούλα Μπιρμπίλη. Ωστόσο κλασική έχει μείνει η ερμηνεία του ίδιου του Λοϊζου που βρίσκεται μέσα στο δίσκο του 1974 «Τα τραγούδια του δρόμου».

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί - Νίκος Ξυλούρης

Ο Νίκος Ξυλούρης, με τη συνοδεία της Μαρίας Δημητριάδη, ερμηνεύει Γιάννη Μαρκόπουλο, σε στίχους Γιώργου Σκούρτη και συγκινεί. Το τραγούδι γράφτηκε από τον Γιάννη Μαρκόπουλο το 1972 για την ταινία του Μανούσου Μανουσάκη «Βαρθολομαίος» και συμπεριελήφθη στο δίσκο του συνθέτη με τίτλο «Διάλειμμα» που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά.

Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ – Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Μέσα από το εμβληματικό έργο «Άξιον Εστί», το ποίημα μιλά για «αυτόν τον κόσμο τον μικρό, τον Μέγα» του κορυφαίου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη σε μελοποίηση Μίκη Θεοδωράκη. Αφήγηση, Μάνος Κατράκης, ερμηνεία Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ολόκληρη η Ελλάδα υποκλίνεται.

Πότε θα κάνει Ξαστεριά – Νίκος Ξυλούρης

Ένα τραγούδι-ύμνος των αγώνων του λαού για Δημοκρατία και Ελευθερία, ένα κομμάτι δυναμικό που ξυπνά τη μαχητικότητα μέσα σε κάθε Έλληνα και παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο. Αξεπέραστη η ερμηνεία του Νίκου Ξυλούρη σε αυτό παραδοσιακό κρητικό τραγούδι.

Είμαστε Δυο – Αντώνης  Καλογιάννης

Μέρος του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, «Τα τραγούδια του Ανδρέα» (1968), αφιερωμένο στον αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, Ανδρέα Λεντάκη, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα του αγώνα ενάντια στην Χούντα των Συνταγματαρχών.

Προφανώς, η λίστα με τα τραγούδια μεγάλων δημιουργών που έχουν συνδεθεί με την εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι δυνατόν να τελειώσει εδώ, καθώς τα τραγούδια-σταθμοί τα οποία αποτελούν μέρος του νεότερου πολιτισμού μας είναι δεκάδες.

Δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί σε κομμάτια όπως: «Ο λεβέντης» σε ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδης (μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, στίχοι: Νότης Περγιάλης), «Ένα το χελιδόνι» σε ερμηνεία Γρηγόρη Μπιθικώτση (ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης, Μουσική Μίκης Θεοδωράκης), «Ο στρατιώτης» που ερμηνεύει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου (μουσική: Μάνος Λοϊζος, στίχοι:  Κωστούλα Μητροπούλου), «Στη συγκέντρωση της Ε.Φ.Ε.Ε» του Διονύση Σαββόπουλου, «Το σφαγείο» που έγραψε και πρωτοερμήνευσε ο Μίκης Θεοδωράκης, το αντάρτικο «Παιδιά σηκωθείτε» με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη, «Το μεγάλο μας τσίρκο» σε ερμηνεία Νίκου Ξυλούρη με τη τη συμμετοχή των: Τζένης Καρέζη, Κώστα Καζάκου, Τίμου Περλέγκα, Στέλιου Κωνσταντόπουλου, Νίκου Κούρου, Χρήστου Χαλαβρούζου, Διονύση Παπαγιαννόπουλου, Νίκου Δημητράτου (μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος, στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης), «Θα σημάνουν οι καμπάνες» που ερμηνεύει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης (ποίηση: Γιάννης Ρίτσος, μουσική: Μίκης Θεοδωράκης), «Μαλαματένια λόγια» με τις φωνές των: Χαράλαμπου Γαργανουράκη, Λάκη Χαλκιά και Τάνιας Τσανακλίδου (μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος, στίχοι: Μάνος Ελευθερίου), «Οι πρώτοι νεκροί (Πάλης ξεκίνημα)» που ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη (μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, στίχοι: Αλέκος Παναγούλης), «Ακορντεόν» (μουσική: Μάνος Λοίζος, στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης), «Μικρόκοσμος» σε ερμηνεία Μαρίας Δημητριάδη (μουσική: Θάνος Μικρούτσικος, στίχοι: Ναζίμ Χικμέτ), «Στην Αλάνα (Σε στησαν σε μια γωνιά)» που ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας (μουσική Γιάννης Σπανός, στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος) και τόσα άλλα.