Μετά από δυο χρόνια απουσίας, ο Τομ Γουέιτς κάνει μια... επαναστατική επιστροφή στη δισκογραφία με την διασκευή του ιταλικού αντιφασιστικού ύμνου, «Bella Ciao».

Το τραγούδι είναι προϊόν της εκ νέου συνεργασίας του με τον κιθαρίστα Μαρκ Ρίμποτ για το άλμπουμ «Songs of Resistance 1948-2018», μια συλλογή με επαναστατικά τραγούδια όπως ξεκάθαρα δηλώνει και ο τίτλος του δίσκου.

Το κομμάτι έχει οπτικοποιηθεί υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τζεμ Κόεν.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι το εμβληματικό τραγούδι «Bella Ciao» είναι ιταλικό αντιστασιακό τραγούδι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μουσική του κομματιού ανήκει σε ένα παραδοσιακό τραγούδι της υπαίθρου, ενώ οι στίχοι του ανήκουν σε ανώνυμο δημιουργό. Το «Bella Ciao» έχει διασκευαστεί από δεκάδες καλλιτέχνες σε διάφορες γλώσσες, μεταξύ αυτών και στην ελληνική. Τελευταία επανήλθε στο μόδα χάρη στη χρήση του στη σειρά του Netflix «La Casa de Papel».

Αρχικά το τραγούδι μιλούσε για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίες στην ύπαιθρο, ενώ στη διασκευή του κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εξυμνούσε τον απελευθερωτικό αγώνα των παρτιζάνων και τον ηρωικό τους θάνατο.