Περισσότερες από 120 κιθάρες του Ντέιβιντ Γκίλμορ βγαίνουν το καλοκαίρι σε δημοπρασία από τον οίκο Christie στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο η μεγάλη πρωταγωνίστρια της συλλογής είναι η θρυλική μαύρη Stratocaster του 1969 που αγόρασε ο Γκίλμορ στη Νέα Υόρκη και με την οποία έπαιξε στην ηχογράφηση του «Dark Side of the Moon» αλλά και σε πιο πρόσφατες ηχογραφήσεις και συναυλίες του.

Η κιθάρα θα συνοδεύεται και από ένα εγχειρίδιο λόγω των δεκάδων τροποποιήσεων που έχει κάνει ο Γκίλμορ σε αυτή, ενώ η τιμή που αναμένεται να πιάσει είναι ανάμεσα στα 100 με 150.000 δολάρια. 

Την ίδια τιμή πώλησης αναμένεται να αγγίξουν δυο ακόμα εμβληματικές κιθάρες του, μια λευκή Stratocaster του 1954 με την οποία έπαιξε στο «Another Brick in the Wall» και μια Gretsch Penguin του 1958.

Η δημοπρασία θα γίνει στις 20 Ιουνίου και ο οίκος Christie την έχει χαρακτηρίσει ως την πιο μεγάλη και περιεκτική συλλογή από κιθάρες που έχει βγει ποτέ σε δημοπρασία. 

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τη μεγάλη συλλογή του Γκίλμορ στην έκθεση του Οίκου στο Λονδίνο από τις 27 έως τις 31 Μαρτίου, αλλά και στο Λος Άντζελες 7-11 Μαΐου. Η τελευταία ευκαιρία να δει το κοινό τις εμβληματικές κιθάρες του Γκίλμορ πριν καταλήξουν στα χέρια των νέων τους ιδιοκτητών θα είναι στη Νέα Υόρκη, 14-19 Ιουνίου.

Τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς ενώ όπως διευκρίνισε ο Γκίλμορ σε συνέντευξή του στο Rolling Stone, ο κόσμος δεν θα πρέπει να θεωρήσει ότι βγαίνει στη... σύνταξη «αν αποσυρθώ, θα το κάνω κάποια στιγμή αθόρυβα χωρίς να το παρατηρήσει κανείς. Όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή».