Δύο νέοι ταλαντούχοι ερμηνευτές, η Πολυξένη Καράκογλου και ο Δημήτρης Βουτσάς, ανεβαίνουν στη σκηνή του Ιανού την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, σε ένα πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί η Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Η Πολυξένη και ο Δημήτρης είναι δύο από τους νέους ερμηνευτές που διακρίθηκαν στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου.

Μιλήστε μας για το πρόγραμμα της παράστασής σας.
Καταρχάς να πούμε ότι το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί η Μαργαρίτα Μυτιληναίου η οποία μας εμπιστεύτηκε και έφτιαξε ένα πρόγραμμα «στα μέτρα μας». Η παράσταση λέγεται «Εδώ και Τώρα» και μοιράζομαι τη σκηνή με τον Δημήτρη Βουτσά, ερμηνευτή που διακρίθηκε επίσης στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου με τον οποίο συνεργαζόμασταν και πέρυσι. Τις ενορχηστρώσεις έχει επιμεληθεί ο αγαπημένος μου Γρηγόρης Πολύζος, συνθέτης του δίσκου μας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σαφώς καινούργια τραγούδια από τον δίσκο μας «Πολύχρωμες Ζακέτες» με την Αθηνά Σπανού και τον Γρηγόρη, όπως και νέα τραγούδια από την δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζει ο Δημήτρης με τη Φωτεινή Λαμπρίδη και τον Μίμη Νικολόπουλο. Από το πρόγραμμα δεν λείπουν επίσης κομμάτια που όλοι έχουμε αγαπήσει τοποθετημένα με έναν μοναδικό τρόπο, σαν μια «ραδιοφωνική εκπομπή» όπως συνηθίζει να λέει η Μαργαρίτα.

Τί αναζητάτε μέσω της μουσικής σας και ποια ανάγκη σας εξυπηρετεί;
Αναζητάω για αρχή την εξωτερίκευση των συναισθημάτων μου όποια κι αν είναι αυτά και όπως κι αν έχουν δημιουργηθεί. Σε δεύτερο επίπεδο όμως όταν αυτό θέλω να το παρουσιάσω δημιουργείται η ανάγκη που καλύπτεται από την ενασχόληση μου αυτή. Ο βασικός λόγος που δεν αρκούμαι στο να κρατήσω κάτι για μένα είναι γιατί έχω βαθιά ανάγκη και θέληση να επικοινωνήσω με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ για τα ζητήματα που μας απασχολούν όλους προσωπικά ή κοινωνικά. Οπότε διάλεξα κάτι στο οποίο είμαι καλή (ελπίζω) για να το καταφέρω.

Τί είναι αυτό που ανακαλύψατε ή διδαχτήκατε μέσα από την ενασχόλησή σας με τη μουσικής: για την ίδια την Τέχνη, τον εαυτό σας, το κοινό;
Ότι όλοι έχουμε κοινή συντεταγμένη έστω σε ένα επίπεδο. Τείνουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε τελείως διαφορετικοί και αυτό έχει φυσικά λογική σε ένα βαθμό. Ξεχνάμε όμως ότι όλοι έχουμε κλάψει κάποτε με μία μουσική που κάτι έκανε μέσα στην καρδιά μας. Σίγουρα ένα είδος μουσικής δεν μπορεί να αγκαλιάσει όλον τον κόσμο, αλλά μου αρέσει να βάζω ψηλά τον πήχη. Η μουσική και κυρίως η ελληνική μουσική έχει παίξει ενεργό ρόλο σε κομβικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας (Κατοχή, Εμφύλιος, Χούντα), στο μυαλό μου είναι και θα είναι συνυφασμένη με τη ζωή.

Αποστειρώνουν το συναίσθημα οι καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς σε σύγκριση με τους παλαιότερους;
Δεν θα ήθελα να τσουβαλιάσω όλους τους νέους καλλιτέχνες. Σε κάθε γενιά και εποχή υπάρχουν πρωτοπόροι. Οπότε απαντώντας στο ερώτημα, σίγουρα η μουσική σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές δείχνει να μην κάνει την αίσθηση που έκανε παλαιότερα. Αλλά γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι. Για αρχή οι συνθήκες που ζούσαμε μέχρι σήμερα, μια πολυετή οικονομική κρίση, δεν όξυναν την επαναστατικότητα των νέων καλλιτεχνών, αλλά την αναμονή. Σε αυτό βέβαια ευθύνη έχει ο καλλιτέχνης ο οποίος χάνει την ματιά του με την κοινωνία και την πραγματικότητα και αποκτά εσωστρέφεια και αυτοαναφορικότητα. Για να μην πλατειάζω, πιστεύω πως όλα είναι στο χέρι μας εντέλει. Μπορούμε να πάμε ανάποδα στο ρεύμα αρκεί να το θέλουμε.

Τι σας φθείρει στην καθημερινότητα ή ακόμα και στον χώρο της μουσικής όπου δραστηριοποιείστε;
Η μουσική πλέον είναι ένα πολύ ακριβό αντικείμενο, είτε για να το σπουδάσεις, αν θες να γίνεσαι καθημερινά καλύτερος, είτε για να δημιουργήσεις νέα πράγματα. Είμαι από τους πολύ τυχερούς νέους καλλιτέχνες καθώς  έγινα μέλος του σπιτιού της Μικρής Άρκτου, μιας εταιρείας που επιβάλλει με σθένος τους νέους καλλιτέχνες, παρά τις δυσκολίες τού σήμερα, και στηρίζει με κάθε τρόπο κάθε βήμα. Νομίζω ότι μιλάω εκ μέρους όλων μας λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και κυρίως στον Παρασκευά Καρασούλο. Άλλο ένα αντικειμενικό ζήτημα που με φθείρει είναι ότι εργάζομαι και μένω μόνη μου, επομένως ο χρόνος που απομένει για να μπορέσω να αφιερωθώ στην μεγάλη μου αγάπη είναι περιορισμένος ή δεν είναι όσος θα ήθελα εν πάση περιπτώσει.

Πώς διαχειρίζεστε μια αποτυχία ή τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα μιας λάθος επιλογής;
Κάθε λάθος επιλογή ή μια αποτυχία σημαίνει μια επόμενη σωστή επιλογή και ένα σωστό βήμα. Οπότε το ρητό «Το δίς εξαμαρτείν ούκ ανθρώπου σοφού»» με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;
Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί ο πρώτος μας δίσκος  «Πολύχρωμες Ζακέτες» με συνοδοιπόρους τον συνθέτη Γρηγόρη Πολύζο και την στιχουργό Αθηνά Σπανού, από τις Εκδόσεις της Μικρής Άρκτου. Είμαι πολύ τυχερή που βρέθηκα με αυτούς τους ανθρώπους, γιατί όσο περισσότερο συνεργαζόμασταν, από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα, τόσο περισσότερο δεθήκαμε, αγαπηθήκαμε και φτιάξαμε έναν όμορφο πυρήνα, τις «Πολύχρωμες Ζακέτες» μας. Μιλάω εκ μέρους και των τριών λέγοντας πως ανυπομονούμε να μοιραστούμε τη χαρά μας με τον κόσμο, και στο live στον Ιανό 1η Φεβρουαρίου, αλλά και με όσους μας τιμήσουν αγοράζοντας τον δίσκο μας.

Πληροφορίες
Ιανός, Σταδίου 24, Αθήνα
Ώρα έναρξης: 21.30  
Εισιτήρια: Είσοδος (με κρασί ή μπύρα) 16€
Κρατήσεις Τηλεφωνικά: 210 32 17 917