Αν και διανύει τις πρώτες ώρες της ζωής του, το 2019 έχει ήδη φροντίσει να μας προϊδεάσει για τις σκηνές... ροκ που πρόκειται να εκτυλιχθούν φέτος το καλοκαίρι.

Όπως όλα δείχνουν από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις ξένων ονομάτων που θα επισκεφθούν τη χώρα μας, το συναυλιακό 2019 μάς δείχνει τον σκληρό ροκ χαρακτήρα του. Σε αυτό βέβαια έχει βάλει το χεράκι του -και με το παραπάνω- το Release Athens Festival που φέτος έχει πάθει Rockwave! Την ίδια στιγμή, το φεστιβάλ-θεσμός, έπειτα από 20 και πλέον χρόνια και ενώ πέρσι μας τρέλανε με τη συναυλία των Iron Maiden στη Μαλακάσα, παραμένει ανησυχητικά σιωπηλό. Η διοργανώτρια εταιρεία ακόμα κρατάει χαρτιά και στόμα ερμητικά κλειστά με το καλοκαίρι να φαίνεται αβέβαιο για το Rockwave Festival.

Επιστρέφοντας όμως στο Release, που μας έχει κάνει να χάσουμε την μπάλα (και το γήπεδο όλοκληρο μην σας πω), αυτά που ξέρατε μέχρι πέρσι να τα ξεχάσετε. Φέτος το γνωστό open air venue του Φαλήρου τα σπάει, αν φυσικά είστε λάτρης του σκληρού -ροκ- ήχου. Οι υπόλοιποι μπορούν να αρκεστούν στους New Order -ό,τι πιο light έχει να παρουσιάσει φέτος το Release, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές- που επίσης θα ανέβουν στο stage της Πλατείας Νερού, την Κυριακή 16 Ιουνίου.

Όπως προείπαμε λοιπόν, από τη σκηνή του φεστιβάλ φέτος θα παρελάσουν οι βασιλιάδες του metal, Manowar, που επιστρέφουν στην Ελλάδα 12 χρόνια μετά την τελευταία τους συναυλία στη χώρα μας, για την «Τελική Μάχη», ένα επικό ροκ σόου στις 14 Ιουνίου. Λίγες μέρες πιο πριν, στις 8 Ιουνίου, ο «νονός του punk», Ίγκι Ποπ θα παρουσιάσει ένα live show-εμπειρία που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις μεγάλες στιγμές της πορείας του, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα, την Κυριακή 30 Ιουνίου, αυτή τη φορά στο Κλειστό Γήπεδο του Tae Kwon Do θα ακούσουμε live για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους Αμερικανούς Disturbed. At last but not least, σημειώστε τους Clutch και τους Alice in Chains στην Πλατεία Νερού, την Τετάρτη 19 και τη Δευτέρα 24 Ιουνίου αντίστοιχα.

Μέσα σε όλα αυτά βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και την πρώτη μεγάλη ανακοίνωση για το φετινό καλοκαίρι, που ήρθε από το Ejekt Festival και τρέλανε τους περισσότερους! Ο λόγος φυσικά για τους θρυλικούς The Cure, οι οποίοι έρχονται ξανά 14 χρόνια μετά την τελευταία συναυλία τους στην Ελλάδα, γιορτάζοντας παράλληλα τα 40 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου τους single «Killing an Arab», αλλά και τα 15 χρόνια του Ejekt Festival. Μπορεί οι «νονοί του Goth» να κάνουν λιγότερο θόρυβο από τους Manowar και τους Disturbed, ωστόσο απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό της ροκ (ακόμα και ποπ) σκηνής. Ραντεβού λοιπόν και πάλι στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο στις 17 Ιουλίου.

Ας αφήσουμε για λίγο τα σούρτα-φέρτα στο Φάληρο και τα δυο καθιερωμένα open-air festivals, καθώς πριν λίγες ημέρες ένα νέο ροκ φεστιβάλ έκανε είσοδο και μάλιστα την πιο δυναμική που θα μπορούσε! Αναφερόμαστε φυσικά στο AthensRocks Festival, το νεοσύστατο venue που μας συστήνει η πολύπειρη ομάδα του «High Priority Promotions». Σε αυτό θα απολαύσουμε για τελευταία φορά τους Slayer, το Σάββατο 13 Ιουλίου, σε χώρο που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα (όπως και οι επιπλέον πληροφορίες της συναυλίας). Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε τη σύγχυση που είχε δημιουργηθεί όταν το συγκρότημα βιάστηκε μέσω ανάρτησης στο facebook να ανακοινώσει την ελληνική τους συναυλία αναφέροντας τη σκηνή του Rockwave, κάτι που πήρε πίσω λίγες μόνο ώρες μετά, απογοητεύοντας τους έλληνες οπαδούς της thrash metal σκηνής. Τέλος καλό, όλα καλά όμως, αφού στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας περιοδείας τους, το εμβληματικό γκρουπ κάνει μια στάση στη χώρα μας και στο AthensRocks Festival.

Οι Slayer ωστόσο δεν είναι το μόνο όνομα που έχει ανακοινωθεί από την «High Priority Promotions», η οποία φέρνει επίσης τους αγαπημένους του ελληνικού κοινού, Dropkick Murphys για μια μεγάλη συναυλία στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019.

Στη Θεσσαλονίκη επίσης θα ακούσουμε και τους Dead Can Dance οι οποίοι θα παίξουν ζωντανά τη Δευτέρα 1η Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους. Το δίδυμο των Μπρένταν Πέρι και Λίζα Τζέραρντ επιστρέφει στην Ελλάδα στο πλαίσιο της «A Celebration – Life and Works 1980-2019» περιοδείας τους, η οποία γιορτάζει το σύνολο της πορείας τους στις τέσσερις δεκαετίες της.

Έως τότε, το έδαφος θα αναλάβουν να προθερμάνουν οι Madrugada οι οποίοι επανενώνονται και έρχονται για δυο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 7 και 5 Απριλίου αντίστοιχα.

Αν δεν έχετε κάνει ακόμα τα κουμάντα σας, καλό θα ήταν σιγά-σιγά να οργανωθείτε βάζοντας χρήματα στην άκρη και κανονίζοντας τις καλοκαιρινές σας διακοπές από Αύγουστο και μετά.