Η Γιώτα Νέγκα ξεκινάει την καλοκαιρινή της περιοδεία με πρώτο σταθμό το Θέατρο Βράχων Βύρωνα την Τετάρτη 19 Ιουνίου. Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται και το νέο της άλμπουμ με κομμάτια που την αφορούν προσωπικά, γεγονός που την κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη και ικανοποιημένη. Λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιρινού μουσικού της ταξιδιού, η αξιόλογη ερμηνεύτρια μοιράζεται μαζί μας σκέψεις και προβληματισμούς και μάς αποκαλύπτει τη Γιώτα πίσω από τη Νέγκα.

Στις 19 Ιουνίου ανεβαίνετε στη σκηνή του Θεάτρου Βράχων.
Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για τη συναυλία στο Θέατρο Βράχων. Θα ακούσουμε πολλά αγαπημένα τραγούδια. Τραγούδια της προσωπικής μου δισκογραφίας, όπως και το καινούριο -τρίτο- single «Δυο νησιά» που θα έχει κυκλοφορήσει μέχρι τη συναυλία και είναι από τον επερχόμενο δίσκο με τον Νίκο Μωραϊτη και τον Νίκο Μερτζάνο. Έρχεται λοιπόν το τρίτο single που είναι καλοκαιρινό, δροσερό, ταξιδιάρικο και είναι ό,τι πρέπει για την έναρξη του καλοκαιριού. Θα ακούσουμε επίσης πολλά αγαπημένα τραγούδια από αυτά που τραγουδάμε όλοι μαζί  όπως και μερικά τραγούδια που είναι εκπλήξεις και τις οποίες φυσικά δεν θα αποκαλύψω.

Τον περασμένο χειμώνα είχατε μια όμορφη συνεργασία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Ναι, ήταν μια μοναδική εμπειρία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Μπορώ να πω ότι μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού -και όχι σε όλα- αλλά στο ένα το πιο σημαντικό, γιατί χώρια ότι ο Βασίλης είναι μια εκπληκτική φωνή, τόσα χρόνια μας έχει χαρίσει απίστευτα τραγούδια και ερμηνείες, επίσης ως άνθρωπος είναι ακόμα πιο εκπληκτικός, όπως και ως συνεργάτης και συνοδοιπόρος. Αφήνει χώρο, γελάει πολύ, είναι απλός, δεν έχει παραξενιές, είναι μια αύρα ολοφώτεινη, ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος. Ήταν χαρά και τιμή μου που μοιράστηκε τη σκηνή μαζί μου. 

Συζητάτε για να επαναλάβετε τη συνεργασία;
Ακόμα είναι λίγο νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο, αλλά ότι είναι φυλαγμένο στην καρδιά μου και ότι είμαστε και οι δυο ανοιχτοί γιατί έχει δημιουργηθεί μια σχέση, ναι. Αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Πόσες συναυλίες θα κάνετε φέτος το καλοκαίρι;  
Όσες μας επιτρέψουν τα τεκταινόμενα της πολιτικής, η προσήλωση των δήμων στις εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι έχει αλλάξει λίγο το σκηνικό, αλλά ο στόχος μας είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη και μάλιστα μακρινά, για να συναντήσουμε και μέσω της μουσικής να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους που δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία ούτε εμείς να πηγαίνουμε ούτε εκείνοι να έρχονται στα μεγάλα αστικά κέντρα που γίνονται συνήθως οι παραστάσεις. Αυτό είναι η χαρά και το κεντρικό σημείο της καλοκαιρινής περιοδείας. Ότι επικοινωνείς σε όσο το δυνατόν μακρινότερα μέρη. Και αυτό είναι και το δώρο. Γιατί οι άνθρωποι που περιμένουν σε κάθε μακρινό μέρος είναι ολόκληροι μια αγκαλιά. 

Και περισσότεροι ζεστοί ενδεχομένως.
Είναι πιο ανοιχτοί και λαχταρούν περισσότερο γιατί ακριβώς δεν έχουν την ευκαιρία να βλέπουν πολλές παραστάσεις. Ο χειμώνας είναι απαγορευτικός σε αρκετά από αυτά, στα νησιά μας είναι δύσκολος. Το καλοκαίρι ευτυχώς ενδείκνυται και η προσμονή όλων μας είναι μεγάλη. Ο κάθε τόπος έχει την αύρα του, οι άνθρωποί του έχουν το δικό τους χαμόγελο. Ακόμα και η ντοπιολαλιά παίζει ρόλο, έχει μια γλύκα. Είναι πάρα πολύ ανοιχτοί, φιλόξενοι, χαρούμενοι και αυτό για εμάς είναι δύναμη να συνεχίζουμε. 

Τί σας μένει από την κάθε σας συναυλία;
Τα μάτια που κοιτούν χαμογελαστά, υγρά, συγκινημένα και τα χέρια που μας αγκαλιάζουν, μας χαιρετούν, μας ευχαριστούν. Και που εμείς τους ευχαριστούμε ακόμα περισσότερο. Κυρίως αυτοί οι άνθρωποι είναι η επαφή με τα μάτια και τα χέρια. Και φυσικά τα τραγούδια που μας ταξιδεύουν. 

Πώς ησυχάζετε;
Όπως όλοι οι άνθρωποι. Με μια ωραία μουσική ή θεατρική παράσταση, με το σινεμά, με συζητήσεις με φίλους, με ένα βιβλίο. Αυτή την περίοδο βέβαια δεν ημερεύω καθόλου γιατί δουλεύω πυρετωδώς για το δίσκο και τη συναυλία, αλλά θα έρθει και για εμένα ο καιρός να ησυχάσω και νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που θα έχω μαζί μου θα είναι ένα βιβλίο, κουβέντες, σκέψεις και παραστάσεις.

Τί διαβάζετε συνήθως;
Διαβάζω ό,τι μου κινήσει το ενδιαφέρον ανάλογα με τη χρονική στιγμή ή την ψυχική κατάσταση που βρίσκομαι. Από μυθιστορήματα και ιστορικά μέχρι οτιδήποτε, έχω μεγάλη γκάμα, ανάλογα με τη διάθεση.

Τί ειναι αυτό που σας γειώνει;
Οι δικοί μου άνθρωποι, το σπίτι που γεννήθηκα, ο τρόπος που έμαθα να ζω και αυτό που έχω γίνει μέσα στα χρόνια ως προσωπικότητα, ως οντότητα υπάρχει αρκετή γη μέσα του. Δηλαδή αφήνω τη Νέγκα έξω από το σπίτι, μέσα μπαίνει η Γιώτα, όπως και στα σπίτια των φίλων. Ξεχωρίζω τη Γιώτα από τη Νέγκα. Μου αρέσει η Γιώτα να χαλαρώνει, η Γιώτα να περπατάει ξυπόλητη, η Γιώτα να γελάει δυνατά. Είναι δυο ξεχωριστά πράγματα για εμένα. Με πολλή σοβαρότητα βλέπω και τη Γιώτα και τη Νέγκα. Λέγοντας Νέγκα εννοώ τη δουλειά που κάνω, τη μουσική, την αλήθεια που έχω και όχι σαν υποτιθέμενη αναγνωρίσιμη εικόνα, αυτό δεν είναι σημαντικό για εμένα. Σημαντικό είναι το έργο, αυτό που προσπαθείς να πεις, να επικοινωνήσεις και να περπατήσεις.

Το ανακαλύψατε μέσα από την ενασχόλησή σας με το τραγούδι;
Ναι, σαφώς και ανακαλύπτεις τον εαυτό σου μέσα από τον τρόπο που προσπαθείς να εκφραστείς και ο εαυτός σου ήδη υπάρχει σε αυτό που κάνεις. Δηλαδή αυτό που είσαι, σίγουρα περνάει στη δουλειά σου και δεν μπορεί να κρυφτεί, είναι συνδεδεμένα.  Ανακάλυψα ότι αυτό που με καίει, με αφορά, με συγκινεί ή μου δίνει χαρά αφορά και άλλους ανθρώπους. Αυτό μου έδωσε δύναμη, ανακάλυψα πραγματικά και τη δική μου δύναμη όπως και των άλλων ανθρώπων. Ότι έχουμε μια κρυφή δύναμη που δεν τη γνωρίζουμε αρκεί να αποφασίσουμε να τη βάλουμε σε λειτουργία και να το πιστέψουμε. Και επίσης ανακάλυψα ότι μια καθαρή, αληθινή σχέση με αυτή τη σπουδαία Τέχνη μπορεί να με κάνει να νιώθω μόνιμα 15 ετών και αυτό είναι μεγάλο δώρο και ευχαριστώ κάθε μέρα το σύμπαν που μου το χάρισε. 

Οπότε η ενασχόλησή σας με το τραγούδι λειτουργεί και ως ψυχοθεραπεία, ως λύτρωση για εσάς.
Σαφέστατα. Και είναι το ζητούμενο το δικό μου. Αν πάψει να είναι το ζητούμενο δεν έχει μετά κάποιο λόγο ύπαρξης. Μια μουσική παράσταση μάς λυτρώνει κάθε φορά, αδειάζει την ψυχή και τη δική μας και των ακροατών. Είναι μια ροή, μια ενέργεια που πρέπει να περνάει, να εκτονώνεται, να ξαναγεμίζει και σε αυτή τη ροή που είναι τόσο απαραίτητη το κοινό χωρίς να το γνωρίζει είναι κινητήριος δύναμη.  Δουλεύει σαν ασκός που στέλνεις εσύ τη δική σου ενέργεια και σου έρχεται πίσω πολλαπλάσια. Και σου δίνει τη δύναμη και να καθαρίσεις και να συνεχίσεις με τον ίδιο τρόπο, με την αθωότητα των 15 χρόνων κάθε φορά. 

Τί σας προκαλεί αγανάκτηση στο τραγούδι;
Πρέπει να προσέχουμε λίγο τη γλώσσα μας πώς την εκφράζουμε γιατί είναι τόσο μαγική και συγκεκριμένη, που δεν πρέπει να κόβουμε τις λέξεις στη μέση. Να μετέχουμε των συναισθημάτων χωρίς να τα κρατάμε μόνο για εμάς σαν εκφραστές. Να σεβόμαστε την μελωδία, τη μουσική, τα αυτιά και την ψυχή του άλλου που μας εμπιστεύεται. Να το κάνουμε με καθαρή καρδιά. Και με αλήθεια. Καμιά φορά δεν συμβαίνει ακριβώς έτσι. Αν δεν είσαι στοχοπροσηλωμένος στο να διατηρήσεις καθαρό το θεμέλιο του πράγματος, αυτό που σε έκανε π.χ. στην εφηβεία σου να το ακολουθήσεις, μετά τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο και ξεκινά μια πτώση που μπορεί να μη τη δεις και είναι λίγο επικίνδυνο. Νομίζω στη ζωή γενικά είναι έτσι. Είναι η ίδια διαδικασία και ανάγκη να κοιτάς με αλήθεια και κατάματα τα πράγματα και να προσπαθείς όχι να αφεθείς σε κάτι που να συνηθίζεται ή να φαίνεται εύκολο, αλλά να είσαι προσηλωμένος σε αυτό που εσύ θέλεις να κάνεις για τους άλλους όπως ακριβώς θα ήθελες να το κάνουν κι εκείνοι για εσένα. Μα και η Τέχνη καθρεφτίζει τη ζωή, είναι η ίδια διαδρομή. Όπως οι ανθρώπινες σχέσεις, η οικογένεια, η κοινωνική συμπεριφορά. Δεν προσπαθώ να πω ότι είναι τόσο εύκολο και ότι εγώ τα έχω καταφέρει, προς Θεού. Είναι όμως ο στόχος και η προσπάθεια. Μια πέφτεις, μια σηκώνεσαι, μια συγκυρία που μπορεί να συμβεί οτιδήποτε, αλλά να έχουμε καθαρή ματιά να το διορθώνουμε. Αυτή είναι η στάση ζωής που τιμά την ύπαρξή μας και το δώρο της ζωής που μας χαρίστηκε. 

Ψηφίσατε στις πρόσφατες εκλογές;
Ναι, ψήφισα.

Σας είχε γίνει πρόταση;
Όχι, δεν μου έχει γίνει πρόταση να συμμετέχω.

Σε μια ενδεχόμενη πρόταση τί θα απαντούσατε;
Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή επειδή η δουλειά μου είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, της ύπαρξής μου και της σκέψης μου δεν νομίζω πως θα δεχόμουν κάτι τέτοιο γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό για να το έχω στο περιθώριο. Το θεωρώ μεγάλη ευθύνη και δεν δύναμαι αυτή τη χρονική στιγμή να μπω στα κοινά και να μπορέσω να είμαι εκεί 100%. Άρα δεν θα δεχόμουν για αυτό το λόγο γιατί δεν θα μπορούσα να το τιμήσω όσο του πρέπει και του αξίζει. 

Σας ανησυχεί η επόμενη ημέρα των εκλογών της 7ης Ιουλίου;
Σαφέστατα σε κάθε εκλογικό αποτέλεσμα τηρείς μια αναμονή και αναρωτιέσαι τί μπορεί να φέρει για να αφουγκραστείς και το πώς σκέφτεται ή κινείται το κοινωνικό σύνολο γενικότερα. Μπορώ να πω ότι ισόποσα ανησυχώ γιατί βλέπω ότι καμιά φορά η ζωή μας δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε και να αναπτύξουμε ένα κριτήριο στο χρόνο του ή απαλλαγμένο από Σειρήνες. Αλλά και ισόποσα αισιοδοξώ για όλους τους νέους που μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία και ελπίζω να τους γίνει συνείδηση ότι ορίζουν το μέλλον τους με αυτή την πάρα πολύ σοβαρή διαδικασία. Αναμένω. Δεν έχω κάτι να προβλέψω. Ένα τρίτο που σκέφτομαι είναι ότι αν συμβεί κάτι το οποίο μας αφήσει έκπληκτους τους περισσότερους, ας σκεφτούμε ότι εμείς το κάναμε και ας αναλάβουμε την ευθύνη. Θα είναι δική μας απόλυτα ευθύνη.  Ας το δούμε λοιπόν σοβαρά γιατί ορίζουμε το μέλλον μας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Δεν με αφορά η επιλογή του καθενός, αλλά με αφορά να μην γίνει με ελαφρά τη καρδία. Να γίνει με σοβαρή σκέψη και να υπάρχει λόγος από πίσω για οποιαδήποτε επιλογή. Αυτό με καλύπτει και μου δίνει να καταλάβω ότι είμαστε μια υπεύθυνη κοινωνία. Αν δεν είμαστε μια υπεύθυνη κοινωνία και συμβεί κάτι άσχημο σε εμάς δεν θα φταίνε κάποιοι άλλοι, εμείς θα φταίμε. Όπως και στη ζωή μας, οι επιλογές που κάνουμε καθρεφτίζουν τη ζωή μας σε βάθος χρόνου. Οφείλουμε να βλέπουμε καθαρά τα πράγματα, τέρμα οι δικαιολογίες. 

Μαθαίνουμε από τα λάθη μας, ως μονάδες και ως σύνολο;
Κάποιοι ναι, άλλοι όχι. Ανάλογα το σημείο που βρίσκεται ο καθένας, με αυτό που αντέχει ή έχει τη δύναμη να δει. Είναι μια συνεχής προσπάθεια και εξέλιξη. Όπως και ολόκληρη η Γη προσπαθεί να εξελιχθεί παρ' όλους τους τραυματισμούς που της κάνουμε. Προσπαθεί να επιβιώσει και να εξελιχθεί, έτσι και εμείς εξελισσόμεθα ως οργανισμοί και ψυχές. Δεν γίνεται τυχαία αυτό, εμείς το ορίζουμε.

Πότε περίμενουμε το νέο δίσκο;
Φθινόπωρο, κάπου τον Οκτώβριο περίπου. Ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει τον τίτλο, υπάρχουν διάφορες απόψεις που κονταροχτυπιούνται με αστεία, πειράγματα αλλά και σοβαρά. Υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις αλλά ακόμα δεν έχουμε πάρει την οριστική απόφαση για τον τίτλο. 

Μιλήστε μου για τη συνεργασία σας με τους δυο Νίκους: Μωραϊτη και Μερτζάνο.
Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί έκτός από τις υπέροχες μελωδίες του Νίκου Μερτζάνου που έχουν παντρευτεί εξαιρετικά με τα φοβερά που έχει γράψει ο Νίκος Μωραίτης, τα κομμάτια με αφορούν προσωπικά όπως όλους μας. Είναι ένας δίσκος που νιώθω ότι είμαι ολόκληρη μέσα, δηλαδή έχει όλους τους τρόπους έκφρασης, ό,τι έχει ένας άνθρωπος από συναισθήματα. Από την τρυφεράδα, την ησυχία, τη μνήμη, τα κοινωνικά και τα λαϊκά τραγούδια, τα χαρούμενα και ατμοσφαιρικά κομμάτια, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα σχετικής πολυχρωμίας αλλά στην ουσία είναι απόλυτα ενωμένα μεταξύ τους. Αυτό με κάνει πάρα πολύ ευτυχισμένη. Μια πολύ σημαντική σε αυτό το δίσκο είναι ένα τραγούδι το οποίο στην ουσία το παρήγγειλα στο Νίκο Μωραϊτη για τη θεματολογία του και θα σας πω ένα μικρό μυστικό του δίσκου. Υπάρχει ένα τραγούδι που το ζήτησα στο Νίκο με αφορμή μια κουβέντα που μου είπε σε μια συζήτησή μας ο αγαπημένος φίλος μου, Χρήστος. Μου είπε μια φράση που με κόλλησε κανονικά, με συγκίνησε πολύ και ζήτησα στο Νίκο να γράψει ένα τραγούδι με αυτό το θέμα. Και θέλω να το αφιερώσω στον Χρήστο. Είμαι πολύ συγκινημένη που υπάρχει σε αυτό το δίσκο ένα πολύ προσωπικό τραγούδι που έχει πίσω του τη δική του ιστορία. 

Ποιος είναι ο τίτλος του κομματιού;
Θα είναι «Πανοπλία», κατά 99,9% και έχει διπλή ερμηνεία. Ο κόσμος θα αποφασίσει γιατί «πανοπλία». Μπορεί να είναι μια πανοπλία που φοράς για να προφυλαχθείς αλλά μπορεί να είναι και μια πανοπλία που έβγαλες και πέταξες για να μη σε βαραίνει, για να είσαι ο εαυτός σου. Άρα λοιπόν αυτό ας το αφήσουμε στους ακροατές γιατί τα τραγούδια όταν βγουν δεν μας ανήκουν πια, ανήκουν στις ψυχές των ανθρώπων. Θα δούμε πώς θα ερμηνευθεί. 

Νιώθετε ευτυχής;
Ναι, υπάρχουν στιγμές που νιώθω ευτυχής και νιώθω ευλογημένη για αυτό. Η ευτυχία είναι στιγμές δεν είναι μόνιμη και αυτό την κάνει ξεχωριστή. Νιώθω ολόκληρη και ευτυχής και είμαι ευγνώμων. Και η ευτυχία ας είναι όσες στιγμές πρέπει, έτσι για την ισορροπία.