Ο Θοδωρής Νικολάου ξεκινάει τις χειμερινές εμφανίσεις του από τη «Σφίγγα» παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με τραγούδια από την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο «Ομπρέλα», τραγούδια από ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής δισκογραφίας καθώς και τραγούδια από τη νέα δισκογραφική δουλειά του Δημήτρη Λέντζου (στίχοι) και της Μάρθας Μεναχέμ (μουσική) με τίτλο «Μικρά μονόστηλα» (Μετρονόμος). Παράλληλα θα παρουσιάσει και το καινούργιο του single με τίτλο «Να 'χεις να λες» σε στίχους του Ισαάκ Σούση και μουσική του Θοδωρή Λαχανά.

Μίλησέ μας για την εμφάνισή σου στη Σφίγγα στις 12 Οκτωβρίου.
Είναι η πρώτη μας εμφάνιση για τη φετινή σεζόν, ξεκινώντας από τη γνώριμη και αγαπημένη μας «Σφίγγα». Θα έχω την τύχη να βρεθώ επί σκηνής με τέσσερις καταπληκτικούς μουσικούς, τους Δημήτρη Στασινό στις κιθάρες, Γιάννη Παπαδόπουλο στα πλήκτρα, Παναγιώτη Κωστόπουλο στα τύμπανα και τον γνώριμο, φίλο και συνεργάτη, Γιώργο Μουχτάρη στο μπάσο, ο οποίος φέτος έχει αναλάβει και τις ενορχηστρώσεις. Θα ακουστούν τραγούδια από την «Ομπρέλα» - τον πρώτο μου προσωπικό δίσκο -, καινούρια τραγούδια από τις επερχόμενες δισκογραφικές μας εργασίες, αλλά και αγαπημένα μας από ένα ευρύ φάσμα του ελληνικού μας τραγουδιού. Τη μελέτη του ήχου και την ηχοληψία έχει αναλάβει ο Γιάννης Παξεβάνης.

Τι αναζητάς μέσω της μουσικής σου και ποια ανάγκη σου εξυπηρετεί; 
Τον εαυτό μου αναζητώ και παλεύω με τα όρια και τις δυνατότητές του. Στόχος, το αίσθημα της πληρότητας και της ικανοποίησης.

Τί είναι αυτό που ανακάλυψες ή διδάχτηκες μέσα από την ενασχόλησή σου με τη μουσική: για την ίδια την Τέχνη, τον εαυτό σου, το κοινό; 
Η ενασχόλησή μου με τις σπουδές του κλασικού τραγουδιού, οι μουσικές μου σπουδές, αλλά και η ενεργή μου παρουσία στο χώρο, άλλαξαν μερικές από τις συνήθειές μου και κατ' επέκταση χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μου, νομίζω προς το καλό. Επίσης, συνειδητοποίησα ότι την Τέχνη για να την αγγίξεις, πρέπει να μοχθήσεις. Και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρεις. Για το κοινό, τι να πω; Μέρος της κοινωνίας δεν είναι; Έχει όλα τα καλά, αλλά και τα άσχημα, τις παθογένειές της.

Αποστειρώνουν το συναίσθημα οι καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς σε σύγκριση με τους παλαιότερους; 
Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια διαφορά. 

Τι σε φθείρει στην καθημερινότητα ή ακόμα και στον χώρο της Τέχνης; 
Τα πρέπει και τα «μη».

Πώς διαχειρίζεσαι μια αποτυχία ή τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα μιας λάθος επιλογής; 
Διδακτικά. Προσπαθώ να παρατηρώ τα λάθη μου και να τα αποφεύγω την κάθε επόμενη φορά.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;
Εκτός από τις εμφανίσεις μου στη «Σφίγγα», που θα συνεχιστούν, προγραμματίζω μια σειρά εμφανίσεων με αγαπημένους μου ερμηνευτές, κυρίως, της νεότερης γενιάς στο «Μουσικό κουτί». Η σειρά αυτή με τίτλο «Διφωνίες» θα ξεκινήσει στις 24 Οκτωρίου με την Κωνσταντίνα Πάλλα και θα συνεχιστεί στις 7 Νοεμβρίου με τον Πάνο Παπαϊωάννου. Κοινός άξονας αυτών των εμφανίσεων να ακουστεί το τραγούδι γυμνό, παιγμένο από ένα-δύο όργανα, κυρίως κιθάρες, με τις φωνές να έχουν τον πρώτο λόγο, με το κοινό να είναι κοντά και να συμμετέχει ενεργά, δημιουργώντας μια αυτοσχέδια χορωδία. Παράλληλα στις 30 Οκτωβρίου θα παρουσιάσουμε στη «Σφίγγα» τον δίσκο «Μικρά μονόστηλα» σε μουσική Μάρθας Μεναχέμ και στίχους του Δημήτρη Λέντζου, έναν δίσκο που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής   (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845   
sfigamusic@gmail.com
Ώρα έναρξης: 22.30
Είσοδος σε τραπέζι: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί