Ο Βιμ Μέρτενς, ο πρωτοπόρος ευρωπαίος μινιμαλιστής συνθέτης και ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως, έρχεται στην Ελλάδα για δύο μοναδικές συναυλίες, στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης (21/10) και στο Παλλάς στην Αθήνα (22/10).  Ο Φλαμανδός συνθέτης, που «δεν είναι αρκετά κλασσικός για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής και ταυτόχρονα είναι πολύ κλασικός για τον κόσμο της ποπ», σε ένα χρόνο θα γιορτάσει τα 40 χρόνια μία πολύ παραγωγικής καριέρας. Στο ενεργητικό του καταγράφονται γύρω στα 70 άλμπουμ, μερικά από τα οποία έχουν αποκτήσει σχεδόν κλασική υπόσταση, μουσική για τον κινηματογράφο και συναυλίες σε όλη την υφήλιο.

Eπιστρέφετε στην Ελλάδα για δυο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη (21/10) και Αθήνα (22/10). Τι θα μας παρουσιάσετε;
Υλικό από τις νέες μου συνθέσεις και παλαιότερες που γνωρίζει και αγαπά το κοινό. Μου αρέσει και εγώ και οι ακροατές να εξερευνούμε ξανά παλιές μουσικές και να τις συνδυάζουμε με τις νέες συνθέσεις.

Ποια είναι η σχέση σας με το ελληνικό κοινό και την Ελλάδα;
Έρχομαι στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Έχω παίξει σε πολλά ανοιχτά θέατρα της χώρας και κάθε φορά είναι μια δυνατή και ξεχωριστή εμπειρία. Η σχέση μου με το ελληνικό κοινό είναι ιδιαίτερα στενή, ο κόσμος είναι ανοιχτός στη μουσική μου, την αφομοιώνει, την κάνει δική του.

Ως συνθέτης, ποιος είναι ο σκοπός σας; Πιστεύετε ότι η μουσική έχει τη δύναμη να αλλάξει μια κοινωνική κατάσταση, νιώθετε αυτή την ανάγκη ως καλλιτέχνης;
Πρώτα από όλα η φιλοδοξία μου ως καλλιτέχνης είναι να είμαι απόλυτα συνδεμένος με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Να πιάνω τον παλμό της. Βέβαια η μουσική και η Τέχνη δεν μπορεί να φέρει αλλαγές όπως η πολιτική αλλά μπορούμε να αφυπνίσουμε συνειδήσεις, να προβληματίσουμε, να θέσουμε ερωτήματα, να φωτίσουμε το δρόμο και να οδηγήσουμε τον κόσμο στη λύση.

Στη σημερινή εποχή της ανασφάλειας και της ανθρωπιστικής κρίσης σε Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, την εποχή του Brexit και της κλιματικής αλλαγής, τι μπορεί να προσφέρει η μουσική;
Σίγουρα δεν μπορεί να βρει συγκεκριμένες λύσεις, αλλά μπορεί να προσφέρει ποιοτικό και ουσιαστικό έργο, να οδηγήσει στην ατομική βελτίωση για να έρθει και η μαζική.

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε;
Μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και ενότητας. Ελπίζω ότι όταν βρίσκομαι πάνω στη σκηνή αγγίζω τον κόσμο βαθιά με τη μουσική μου. Προσφέρω μια διέξοδο, μια απόδραση από την πραγματικότητα. Θέλω η μουσική μου να είναι το όχημα για ένα ουσιαστικό ταξίδι εμπειρίας. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, εμείς οι καλλιτέχνες, με τη μουσική μας μπορούμε και πρέπει να ενώσουμε λαούς, κουλτούρες, να δώσουμε δύναμη, λύτρωση και να προσφέρουμε κάτι σημαντικό σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Υπάρχουν καλλιτέχνες και συνθέτες από την Αμερική και την Ευρώπη που ακούτε και προτιμάτε;
Βέβαια. Δεν θα αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα αλλά προσπαθώ να παρακολουθώ τι γίνεται και από τις δυο πλευρές τους Ατλαντικού, να ενημερώνομαι, να ακούω τις δουλειές τους. Η μουσική δεν σε απομονώνει τόσο όσο το γράψιμο ή η ζωγραφική, έτσι ναι μου αρέσει να ακούω και άλλους συνθέτες, να δέχομαι ερεθίσματα.

Αν γράφατε ένα βιβλίο τώρα τι θα γράφατε;
Θα έγραφα απλώς για τη διαδικασία, για την ίδια τη συγγραφή δηλαδή. Μακριά από φόρμουλες ή κάποιο σκοπό.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Ετοιμάζω νέο υλικό, είμαι στη διαδικασία που ηχογραφώ κάποια πράγματα. Τον επόμενο χρόνο θα κάνω μια μεγάλη περιοδεία, συμπληρώνοντας 40 χρόνια πορείας στη μουσική και για αυτό θα γίνουν πολλά όμορφα πράγματα για αυτή την ξεχωριστή επέτειο.

Πληροφορίες
Θεσσαλονίκη, 21/10: Βασιλικό Θέατρο, 30ης Οκτωβρίου 2, Παραλία Θεσσαλονίκης. Τηλ.: 231 520 0200
Αθήνα, 22/10: Βουκουρεστίου 5 (City Link). Τηλ.: 2103213100