Ο καινοτόμος παραγωγός της techno Μαξ Κούπερ έρχεται στην Αθήνα για ένα εκθαμβωτικό οπτικοακουστικό σόου όπου θα προβάλλει το νέο καλλιτεχνικό του όραμα «Yearning for the Infinite» στην εντυπωσιακή αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 9 Δεκεμβρίου 2019.

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή, ο Μαξ Κούπερ μιλάει στο Reader.gr

Τι προσδιορίζει τον ήχο σας;
Κυρίως οι λεπτομέρειες και οι συγχορδίες του μπάσου. Περνώ πολύ χρόνο δουλεύοντας πάνω σε μικροσκοπικές λεπτομέρειες που μπορείτε να ακούσετε μόνο μια φορά σε ένα τραγούδι, αλλά χιλιάδες από αυτές μπαίνουν μαζί με τα διαστήματα και δημιουργούν ένα είδος θαλάσσιας μικροδομής που μου αρέσει. Και τότε μιλάμε για τις συνεχείς συγχορδίες και το συναίσθημα που μεταδίδεται στον κόσμο. Το άλλο βασικό στοιχείο για μένα μουσικά.

Τι εξερευνάτε στο νέο σας άλμπουμ και τι αποτέλεσε έμπνευση στο νέο σας πρότζεκτ;
Μου ζητήθηκε από το Κέντρο του Μπάρμπικαν στο Λονδίνο. Ήθελαν ένα σχόλιο για τις τεχνολογικές εξελίξεις, έτσι χρησιμοποίησα πολλές διαφορετικές απεικονίσεις του άπειρου συνόλου ενάντια στην απεικόνιση των ανθρώπων, στον ατελείωτο μόχθο τους, για να μιλήσω για την ιστορία της συνεχής ώθησης προς τα εμπρός και της επιδίωξης για περισσότερα. Έγραψα τη μουσική ανά κεφάλαια, σαν να έγραφα μουσική για μια ταινία. Λατρεύω την αφηρημένη αφήγηση στη μουσική.

Είστε... ψηφιακός ή αναλογικός θαυμαστής, όσον αφορά τις προσεγγίσεις σας;
Χρησιμοποιώ και τα δυο. Κυρίως αναλογικές πηγές σύνθεσης αυτές τις μέρες, αν και ξεκίνησα να κάνω τα πάντα ψηφιακά για μερικά χρόνια. Στη συνέχεια, πολύ ψηφιακή επεξεργασία σε κάθε γραμμή για να προσθέσω τις λεπτομέρειες και την πολυπλοκότητα που ανέφερα.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η καλή μουσική είναι η αναλογική. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;
Όχι, μπορείς να κάνεις καλή μουσική με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μερικοί από τους αγαπημένους μου παραγωγούς κάνουν τα πάντα ψηφιακά – ο Rob Clouth, για παράδειγμα. Ο αναλογικός εξοπλισμός ήχου είναι δημοφιλής αυτή την εποχή φυσικά, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι απαραίτητο για καλή μουσική.

Υπάρχει μια συνεργασία που ονειρεύεστε να κάνετε;
Με την Bjork! Ο ξεχωριστός χαρακτήρας της δουλειάς της την κάνει μοναδική στο είδος της.

Ποιο είναι το πιο ενθουσιώδες κοινό που έχετε συναντήσει και ποια η γνώμη σας για το ελληνικό κοινό;
Είναι αδύνατο να το προβλέψω, αλλά το Μεξικό, το Μόντρεαλ, η Βηρυτός, το Βερολίνο, είναι μερικά από τα μέρη στα οποία μπορώ να αναφερθώ. Έχει περάσει καιρός από τότε που έχω παίξει στην Ελλάδα, οπότε πραγματικά δεν ξέρω τι να περιμένω. Αλλά ρίχνοντας μια ματιά στο line up του φεστιβάλ, είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελα να ακούσω αν ήμουν στο κοινό, οπότε ελπίζω ότι θα συναντήσω κάποιους ομοϊδεάτες.

Ποια είναι τα σχέδια που έχετε στα σκαριά;
Πολλά περισσότερα οπτικοακουστικά πειράματα και συνεργασίες, ένα ζωντανό έργο του Φίλιπ Γκλας με το Μπρους Μπρουμπέικερ, μερικά κλαμπ πρότζεκτ και οτιδήποτε άλλο στο πλαίσιο της μουσικής που θέλω να ανακαλύψω και να παρουσιάσω.

Πληροφορίες
Τιμές Εισιτηρίων:
30€ - Α’ Ζώνη
25€ - Β’ Ζώνη
20€ - Γ’ Ζώνη
15€ - Δ’ Ζώνη
10€ - φοιτητικό
Δίκτυο Προπώλησης:
Online: www.ticketservices.gr
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
(Στοά Πεσμαζόγλου Δευ-Παρ: 9πμ-5μμ, Σάβ: 10πμ-2μμ)
Καταστήματα Public