Η Πέννυ Μπαλτατζή και 25 επαγγελματίες από το χώρο των τεχνών μας καλούν να συμμετέχουμε στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν, μέσω crowd funding (και της πλατφόρμας GiveAndFund), το ποσό που απαιτείται για την παραγωγή και παρουσίαση του «ιδανικού» μουσικού άλμπουμ! Και ποιο είναι το «ιδανικό» άλμπουμ; εκείνο για το οποίο «δεν χρειάζεται να κάνεις εκπτώσεις, καλλιτεχνικά και πρακτικά», αναφέρει η Πέννυ Μπαλτατζή στο Reader.gr.

Τα όνειρα δεν αναβάλλονται για την Πέννυ Μπαλτατζή που σε πείσμα των καιρών, με πολλή προσωπική ενασχόληση, πολύ κόπο και άλλη τόση χαρά παλεύει και πλησιάζει να πετύχει το στόχο της!

Ο στόχος είναι το ποσό των 31.000 ευρώ,και η καμπάνια λήγει την Παρασκευή 31 Ιουλίου! Όπως και σε κάθε καμπάνια crowd funding, σε κάθε συνδρομή, ανάλογα με το ύψος του ποσού (οι επιλογές είναι πολλές, ξεκινώντας από τα 5 και φτάνοντας μέχρι τα 5.000 ευρώ), θα δοθούν πρωτότυπα και πλούσια δώρα, που η ίδια η Πέννυ εμπνεύσθηκε, ειδικά για τους φίλους που θα επιλέξουν να γίνουν «συνδημιουργοί» σε αυτό το μοναδικό project.

Παράλληλα πρόσφατα η Πέννυ μάς παρουσίασε το ολοκαίνουριο τραγούδι της με τίτλο «Ο Κόσμος Ένα Πάρτυ» αλλά και το κομμάτι «Πλούτος» που έγραψε και εμπιστεύτηκε στον Άγγελο Ανδριανό.

Πες μας για την προσπάθεια που έχεις ξεκινήσει μέσω του crowd funding. Σε τι θα βοηθήσουν αυτά τα χρήματα και πόσο δύσκολο είναι να υλοποιηθεί; Όπως ξέρουμε, η προσπάθεια αυτή δεν γίνεται για πρώτη φορά.
‘Όπως περιγράφεται και στην σελίδα της καμπάνιας, με αυτά τα χρήματα θα έχω τη δυνατότητα να ηχογραφήσω, παράξω, προωθήσω και παρουσιάσω ένα δίσκο όσο ιδανικό τον έχω φανταστεί, χωρίς καμία έκπτωση και καμία υποχώρηση. Κάτι που δεν συμβαίνει καθόλου συχνά, ειδικά στην Ελλάδα. Για αυτό και η καμπάνια μας έχει τον τίτλο «Τα Όνειρα Δεν Αναβάλλονται». Πρόκειται για ένα project-όνειρο και με τα χρήματα αυτά θα αμειφθούν για τη δουλειά τους περίπου 25 επαγγελματίες από το χώρο της μουσικής και του πολιτισμού. 
Φυσικά και είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί. Εχω κουραστεί πολύ μέχρι τώρα, γιατί απαιτεί πολλή προσωπική ενασχόληση, αλλά το κάνω με χαρά και ελπίζω να καταφέρουμε στο τέλος να πετύχουμε και το στόχο μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται crowd funding από καλλιτέχνη στην Ελλάδα, απλώς είναι ίσως η πρώτη φορά που γίνεται τόσο γνωστό, γιατί έχουμε προσπαθήσει, παρέα με τους συνεργάτες μου στο κομμάτι της Επικοινωνίας, να το δημοσιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, για να το αγκαλιάσει ο κόσμος και να ανταποκριθεί ανάλογα!

Ποια είναι η απήχηση που έχεις βρει μέχρι σήμερα; Πόσα χρήματα έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα και τι μηνύματα λαμβάνεις από το κοινό για την προσπάθεια αυτή;
Είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που λαμβάνω και όλοι μου λένε πόσο ωραία ιδέα τη βρίσκουν. Γενικά έχω πάρει πολύ καλό feedback από τον κόσμο, και πλέον, μετά από πολλή δουλειά και επικοινωνία προσωπική και στα media, έχουμε φτάσει στο 30% του στόχου μας!

Ο κόσμος τι κερδίζει από αυτό;
Πολλά, διαφορετικά και πρωτότυπα δώρα, ανάλογα με το ποσό της συνεισφοράς, ως ανταμοιβή για την υποστήριξή τους σε αυτή μας την προσπάθεια! Και φυσικά, και πάνω απ’ όλα, την ευκαιρία να είναι μέρος σε κάτι δημιουργικό, που ταυτόχρονα δίνει δουλειά και έσοδο σε ανθρώπους του πολιτισμού, που όπως όλοι ξέρουμε βάλλεται πολύ αυτή την εποχή και ποιος ξέρει για πόσο ακόμα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις μέσω αυτής της προσπάθειας;
Στην πιο δύσκολη και κρίσιμη περίοδο, δεν σταματάμε, συνεχίζουμε και επενδύουμε τις ελπίδες μας στην αλληλεγγύη και τη χαρά της μοιρασιάς! Τίποτα δεν πρέπει να μας σταματάει, τίποτα δεν πρέπει να μπαίνει εμπόδιο στα όνειρά μας. Αυτό είναι που μας κρατά όλους όρθιους, σε δύσκολους καιρούς.

Ποιο είναι το ιδανικό άλμπουμ κατά τη γνώμη σου, πώς ορίζεται;
Το να μπορείς να το υλοποιήσεις με την ιδανική ομάδα συνεργατών κι η δυνατότητα, κατ’ επέκτασιν, να μην χρειάζεται να κάνεις εκπτώσεις, καλλιτεχνικά και πρακτικά.

Τι τραγούδια θα περιλαμβάνει αυτός ο δίσκος, τι μπορούμε να αποκαλύψουμε για αυτό;
Θα είναι ένας λαμπερός pop δίσκος, που εκτός από δικά μου θα περιλαμβάνει και τραγούδια άλλων δημιουργών (που ερμηνεύω εγώ).

Τι σε φοβίζει και τι σε αγχώνει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο;
Η επιβίωση. Κατά τα άλλα, εξακολουθώ να κάνω σχέδια και να έχω όνειρα. Αυτό που με αγχώνει είναι το αν θα μπορώ να συνεχίσω να ζω από αυτό που αγαπώ να κάνω. Και για αυτό είμαι διατεθειμένη να κάνω τα πάντα.

Οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι που εργάζονται στον πολιτισμό συνεχίζουν να βιώνουν μια ασφυκτική κατάσταση και μετά την καραντίνα. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις και αντιμετωπίζετε; Νιώθετε αδικημένοι; Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σου;
Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη ερώτηση, η επιβίωση. Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή τι πρόκειται να ακολουθήσει τους προηγούμενους μήνες, υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με την αστική ευθύνη και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουμε, οι κανόνες που θα ισχύσουν δεν είναι ξεκάθαροι. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι πως όλα θα είναι διαφορετικά από εδώ και πέρα… Και δεν ξέρω αν είμαστε αδικημένοι, αυτός είναι ένας όρος με μεγάλο φορτίο, αλλά σίγουρα είναι τέτοια η φύση της δουλειάς μας που μας έχει φέρει σε αυτή τη δύσκολη θέση. Εννοείται πως ούτε η πολιτεία μας βοηθάει σε αυτή τη φάση, αλλά για να είμαι ειλικρινής, προσωπικά πιστεύω ότι φέρουμε και οι ίδιοι ευθύνη για το χάος που έχουμε επιτρέψει να επικρατεί στο χώρο μας.

Νιώθεις αισιόδοξη για την επόμενη μέρα;
Είμαι ζωντανή, είμαι όρθια, είμαι αρτιμελής και όσο ανατέλλει ο ήλιος και εγώ μπορώ να τον βλέπω, δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξη. Πρέπει να είμαι, είναι μικρή η ζωή για να μην είμαι!

Είσαι και νέα μανούλα. Πώς πέρασες το χρόνο σου κατά τη διάρκεια της καραντίνας;
Ολη μέρα μαζί με το μωράκι μου, παιχνίδια, πολλή χαρά! Κάθε μέρα τον έβλεπα να κάνει καινούργια βήματα και να κατακτά και μια νέα δεξιότητα κι αυτό με συγκινούσε πολύ και θα με συγκινεί για όσο καιρό συμβαίνει. Φυτέψαμε λουλούδια στο μπαλκόνι μας, παίζαμε με το σκύλο μας και τα πουλάκια μας, κάναμε βόλτες στη γύρω περιοχή και γενικά περάσαμε πολύ όμορφα, δεν καταλάβαμε καμία καραντίνα. Ήταν μια πολύ ευχάριστη περίοδος, πολύ δημιουργική και γεμάτη αγάπη, στην περίπτωσή μας. 

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκανες όταν έληξε η καραντίνα; Τι σου έλειψε;
Δεν ένιωσα να μου λείπει κάτι. Νιώθω ότι ενώ με έκλεισαν μέσα, μου άνοιξαν ταυτόχρονα πολλούς δρόμους και ορίζοντες στο κεφάλι μου και αυτό είναι πολύ ωραίο ως εμπειρία. Με περιόρισαν μεν σωματικά, αλλά ταυτόχρονα με βοήθησαν να ανοίξω πολύ χώρο μέσα μου. 

Συνεχίζεις να τηρείς τα μέτρα προστασίας; Ένιωσες και νιώθεις φόβο απέναντι στον ιό, για τον εαυτό σου και τους οικείους σου;
Ήμουν συνεπής, πολύ προσεκτική, όχι σε βαθμό υστερίας όμως, γιατί δεν είχε αυτή η κατάσταση μεγάλη διαφορά σε σχέση με αυτό που έκανα και πριν. Ας πούμε, το πρώτο πράγμα που κάνω πάντα όταν μπαίνω στο σπίτι, ή όταν πιάνω στα χέρια μου χρήματα κλπ., είναι να σαπουνίζω τα χέρια μου. Και όχι μόνο γιατί έχω πλέον ένα μωρό στο σπίτι, και πριν από αυτό, όταν είχα μόνο σκύλο. Επίσης, ποτέ δεν πιάνω τα μάτια μου, τη μύτη μου, το στόμα μου. Αυτά είναι βασικοί κανόνες για μένα, έτσι κι αλλιώς. 

Και όπως είπα, δεν μου αρέσει η υστερία. Μου αρέσει να είμαι προνοητική. Τον μπαμπά μου για παράδειγμα είχα να τον δω παραπάνω από μήνα. ‘Όταν συναντηθήκαμε, δεν τον φίλησα, για να τον κρατήσω ασφαλή, λόγω ηλικίας. Μέχρι εκεί, όμως, υπερβολές δεν έκανα.

Πόσο έχεις αλλάξει εσύ, ως μητέρα πλέον; Έχεις αναθεωρήσει σκέψεις, στάση ζωής, σχέδια; Αντίστοιχα, νιώθεις ότι έχεις αναθεωρήσει και εξαιτίας της καραντίνας;
Δεν μπορώ να πω ότι έχω αλλάξει τόσο πολύ. Σαφέστατα έχουν αλλάξει κάποια πράγματα λόγω της μητρότητας, έχει προστεθεί στη ζωή μου ένας ρόλος που δεν είχα πριν. Αισθάνομαι πως όταν γίνεσαι μαμά, ό,τι υπάρχει μέσα σου γιγαντώνεται, μπαίνει κάτω από τον μεγεθυντικό φακό. Αλλά προσωπικά το εκλαμβάνω όλο αυτό πιο πολύ ως εξέλιξη και όχι ως αλλαγή. Και μέσα από όλη αυτή την εμπειρία, προσπαθώ να καλλιεργήσω τα θετικά μου στοιχεία, και να βοηθήσω το παιδί μου να είναι δημιουργικό και δραστήριο. Να του δίνω όλο το χρόνο που του αξίζει για να μεγαλώσει σωστά, νοητικοσυναισθηματικά και σωματικά.

Εκτός από το δίσκο υπάρχουν άλλα σχέδια; Υπάρχουν συναυλίες στα σκαριά;
Προσπαθούμε να κλείσουμε κάποιες συναυλίες. Τα πράγματα όμως είναι λίγο περίεργα προς το παρόν. Μοιάζει να υπάρχει μια κινητικότητα, αλλά ακόμη δεν έχουν «ανοίξει» τα πράγματα όπως και όσο πρέπει. Και δεν ξέρω και αν θα συμβεί αυτό. Εύχομαι να πάνε όλα καλά!