Για πέντε Σαββατόβραδα (16, 23 και 30 Μαρτίου και 6 και 13 Απριλίου) ο Ορφέας Περίδης με την καλή του φίλη και συνεργάτιδα, Λιζέτα Καλημέρη, θα βρίσκεται στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» παρουσιάζοντας τα τραγούδια των νέων δίσκων τους «Εν Φλύα» και «Paradise Plus» που κυκλοφορούν από το Ogdoo Music Group. Με αφορμή τις νέες τους παραστάσεις, ο μελωδικός τροβαδούρος, η πορεία του οποίου μόνο σαν «Φωτοβολίδα» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, μιλάει στο Reader.gr.

-Αφού δεν καταφέρνω να γράψω κάτι τελείως προσωπικό και μοναδικό ας δανειστώ ένα στυλ που θα προσπαθήσω να το απογειώσω
-Ο αγχωμένος αγχώνει, ο πολύ άνετος είναι αντιπαθής
-Μετά από μια μέτρια παράσταση δεν κοιμάμαι εύκολα κι ας βρίσκω χίλια ελαφρυντικά
-Ο καλλιτέχνης λέει τόσα στην παράστασή του που δικαιούται να είναι λιγομίλητος στην καθημερινή του ζωή

-Πολιτεύομαι κι εγώ με τον τρόπο μου

Μιλήστε μου για το ταίριασμα (χρόνων) με τη Λιζέτα Καλημέρη.
Η αμοιβαία εκτίμηση, ο αλληλοσεβασμός που ενισχύει την φιλία μας και οι κοινές απόψεις μας περί αισθητικής. Αυτά είναι τα στοιχεία που έχουν κάνει την σχέση μας στέρεη τόσα χρόνια.

Ποιος άλλος καλλιτέχνης σάς έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη ταίριασμα;
Πολλούς συναδέλφους θαυμάζω αλλά η συνεργασία με κάποιον δεν είναι πάντα τόσο απλό πράγμα.

Μετράτε 30 και πλέον χρόνια από το δισκογραφικό σας ντεμπούτο. Κάνετε απολογισμούς;
Απολογισμό κάνει κανείς συνήθως στο τέλος, αλλά επειδή κανείς δεν γνωρίζει το τέλος δεν ξέρω πόσοι προλαβαίνουν να το αποδεχτούν και να κάνουν τον απολογισμό τους...

Γιατί δεν έχετε κάνει περισσότερες συναυλίες όπως ταξίδια στο εξωτερικό για συναυλίες; 
Πράγματι έχω κάνει κατά καιρούς μερικά διαλείμματα αλλά εμφανίζομαι λίγο πολύ κάθε χρόνο απ το 1993 .

Ήταν σοκ και ψυχολογική πίεση η τεράστια επιτυχία της «Φωτοβολίδας»;
Κάθε επιτυχία έχει ένα ποσοστό δυσκολίας στη διαχείριση της. Ο επιτυχημένος θέλει στήριξη όπως κι ο αποτυχημένος επίσης. Για τον πρώτο καιροφυλακτεί η έπαρση για τον δεύτερο η απογοήτευση.

Από που ξεκινάει ένα τραγούδι για εσάς;
Από το θέμα του στίχου τις περισσότερες φορές και πιο σπάνια από τη μουσική. Υπάρχουν φράσεις που έχουν μια μουσικότητα και μπορούν να ξεκινάνε από τον έρωτα, από προσωπικά πάθη και δοκιμασίες. Φράσεις που ξεκινάνε από ανησυχίες κοινωνικές, ιδεολογικές, πολιτικές .

Στέρεο έδαφος αποτελεί για εσάς ένα τραγούδι που γράφετε να είναι τελείως μοναδικό και ξεχωριστό ή όταν παραπέμπει κάπου, επηρεάζεται από κάτι άλλο;
Όταν παραπέμπει κάπου, το έδαφος είναι στέρεο αρκεί η μελωδία να είναι πρωτογενής κι ας θυμίζει κάτι. Καλύτερα. Αφού δεν καταφέρνω να γράψω κάτι τελείως προσωπικό και μοναδικό ας δανειστώ ένα στυλ που θα προσπαθήσω να το απογειώσω.

Εκτός από τα βιώματα τί άλλο είναι σύμμαχος του δημιουργού;
Το τραγούδι συμμαχεί με την τύχη, το λάθος, την αλλαγή, την συνδιαλλαγή, τα συνταραχτικά γεγονότα, τις συγκινητικές ταινίες, τα βιβλία.

Είναι ο καλλιτέχνης ένας ακροβάτης πάνω σε σκοινί;
Είναι στ’ αλήθεια σαν ακροβάτης στο σκοινί ο καλλιτέχνης στη σκηνή γιατί πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην υπερβολή και την ανεπάρκεια. Ούτε πολυλογία ούτε μουγκαμάρα. Ο αγχωμένος αγχώνει, ο πολύ άνετος είναι αντιπαθής.

Σας έχει συμβεί να πέσετε από το «σκοινί»;
Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν μια κακή στιγμή για χίλιους λόγους. Μετά από μια μέτρια παράσταση δεν κοιμάμαι εύκολα κι ας βρίσκω χίλια ελαφρυντικά.

Είστε ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, λακωνικός. Πιέζεστε όταν εκτίθεστε πάνω στη σκηνή, όταν εκτίθεστε λόγω της ενασχόλησής σας με την Τέχνη;
Η πίεση του καλλιτέχνη σε μια παράσταση είναι μεγάλη όποιον χαρακτήρα και να έχει. Ο χαρακτηρισμός χαμηλών τόνων μπορεί να χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο αλλά ποτέ έναν καλλιτέχνη. Ο καλλιτέχνης λέει τόσα στην παράστασή του που δικαιούται να είναι λιγομίλητος στην καθημερινή του ζωή. Επίσης ούτε εσωστρεφή μπορείς να τον πεις αφού προσπαθεί να εκφραστεί μέσω της τέχνης με απόλυτη ακρίβεια.

Μιας και βρισκόμαστε σε ρυθμούς προεκλογικούς, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν σας έχει γίνει πρόταση να συμμετέχετε σε ψηφοδέλτιο και τί θα σας έκανε να αποδεχτείτε μια τέτοια πρόταση.
Λένε τόσα για τους πολιτικούς αλλά δεν τους θεωρώ τόσο βλάκες ώστε να μου προτείνουν να εμπλακώ με την πολιτική. Άλλωστε δεν στο προτείνει κανένας, από μόνος σου το κάνεις. Επίσης θα έλεγα ότι πολιτεύομαι κι εγώ με τον τρόπο μου, το τραγούδι είναι μέσα στην καθημερινότητα του λαού.

Μιλήστε μου για τα Σαββατιάτικα βράδια στη Σφίγγα και για ό,τι καινούριο φέρνει ο επόμενος καιρός για εσάς.
Θα παρουσιάσουμε με την Λιζέτα και τους συνεργάτες μας λίγα καινούργια τραγούδια από το «Εν Φλύα» και το «Paradise Plus» στην αρχή και μετά μια επιλογή τραγουδιών από το ρεπερτόριο της Λιζέτας Καλημέρη και απ το δικό μου.


Ορφέας Περίδης & Λιζέτα Καλημέρη

Πληροφορίες
Μουσική σκηνή Σφίγγα, Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής  (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845
Ώρα έναρξης: 22.30
Τιμή εισόδου στο μπαρ: 13 ευρώ με μπύρα ή κρασί