Την Παρασκευή 13 Ιουλίου ο Στάθης Δρογώσης και η Ανδριάνα Μπάμπαλη έρχονται στον καταπράσινο Κήπο του Μεγάρου με διάθεση... NEOVintage και μουσικές αποσκευές γεμάτες από γνωστά δικά τους τραγούδια και ρετρό κομμάτια των Αττίκ, Σουγιούλ, Γιαννίδη, κ.ά, που έχουν και έχουμε αγαπήσει. 

Με αφορμή τη ξεχωριστή αυτή μουσική πρόταση, συναντήσαμε τον Στάθη Δρογώση στον Κήπο του Μεγάρου όπου ο τραγουδοποιός -και ανεξάρτητος τα τελευταία χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων- με λόγο χειμαρρώδη, καταγγελτικό και αιχμηρό μιλά αποκλειστικά στην κάμερα του Reader.gr κάνοντας την αυτοκριτική του για την ενασχόλησή του με την πολιτική και την παλαιότερη στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ, εξηγεί την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ΑΕΠΙ, σχολιάζει τα λάθη του κυβερνώντος κόμματος και την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, απαντά στην ερώτησή μας σχετικά με τη συμφωνία του ονόματος των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία και την αθώωση της Ηριάννας και μας εξομολογείται το νέο ξεκίνημα που επιθυμεί να κάνει...

Δείτε τα αποσπάσματα από την ενδιαφέρουσα κουβέντα μας με τον Στάθη Δρογώση και λίγο παρακάτω την εκτεταμένη εκδοχή της.

Για την μουσική παράσταση NEOVintage στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, την πρώτη επαφή του με τα τραγούδια του Μεσοπολέμου και την ελληνική μουσική σκηνή σήμερα
-Θα παρουσιάσουμε το ελαφρύ τραγούδι με ένα τρόπο πιο σύγχρονο αλλά και vintage ταυτόχρονα. Το λογοπαίγνιο είναι μια ιδέα της Ανδριάνας Μπάμπαλη, εκείνη είχε την ιδέα του τίτλου. Είμαστε χαρούμενοι που «επισκεπτόμαστε» ξανά τα περίφημα αστικά και πιο λόγια αυτά τραγούδια. Είμαστε σε μια μεταμοντέρνα εποχή που όλα χτυπιούνται μέσα σε ένα «γουδί» πολιτιστικό. Είναι ωραίος ο πειραματισμός, αλλά να μην τα διαλύσουμε όλα.

Για την ΑΕΠΙ, τα πνευματικά δικαιώματα και τον καλλιτεχνικό διχασμό
-Είμαστε στην απόλυτη εξαθλίωση, κανείς δεν μας ακούει και οι καλλιτέχνες δυστυχώς είμαστε διασπασμένοι. Κάποιοι έχουν επιλέξει τον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Αλλά ένας καλλιτέχνης πρέπει να είναι πρώτα από όλα ανεξάρτητος και το λέω εγώ κάνοντας πρώτος την αυτοκριτική μου. Δυστυχώς οι καλλιτέχνες πληρώνουμε την απάθειά μας πριν την κρίση. Και ο κόσμος μάς κοιτάει με επιφύλαξη. Τραγούδια συνεχίζουμε να γράφουμε για ένα παράξενο λόγο, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Το τραγούδι με έχει πληγώσει πολλές φορές αλλά κι εγώ μερικές φορές το έχω παραμελήσει. Πολλές φορές έχω λυγίσει, όλοι μας λυγίζουμε. Πρέπει πάντα να κερδίζεις το στοίχημα. Δεν υπάρχει ασφάλεια σε αυτή τη δουλειά αλλά από την άλλη η ασφάλεια είναι και ο θάνατος της Τέχνης. Καλλιτεχνικά νιώθω ότι τώρα θα γράψω τα καλύτερά μου τραγούδια. Είμαι στη φάση αυτή που οι ιστοριογράφοι θα έλεγαν «πριν αυτοκτονήσει είχε πολλά όνειρα».

Για την απάθεια της κοινωνίας και τις καλλιτεχνικές εξαιρέσεις

Για την αλαζονεία των Ελλήνων
-Ο συνδετικός κρίκος (με το παρελθόν) είναι ιστορία και η γλώσσα μας. Όντως είμαστε αλαζόνες. Ποιος είναι καλλιτέχνης παγκοσμίου βεληνεκούς από την Ελλάδα; Δεν έχουμε καλλιτέχνες παγκοσμίου βεληνεκούς. Δεν δικαιολογείται το ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου, είμαστε μια επαρχία. Ποιοι είμαστε; Είμαστε μια χώρα που πεθαίνει, που δεν έχει μέλλον. Είμαστε μια χώρα με παθοψυχολογία, μια χώρα σε παράκρουση. Δεν υπάρχει σωτηρία. Άνθρωποι ανέμπνευστοι είναι στα κοινά. Δηλώνω Αριστερός. Έχοντας ασχοληθεί με τα κοινά δεν έχω καμιά ελπίδα. Αδυνατούμε να φτιάξουμε ένα υποτυπώδες κοινωνικό κράτος. Έχουμε τα χειρότερα χαρακτηριστικά ενός σοβιετικού καθεστώτος μαζί με ένα φιλελεύθερο σκληρό καθεστώς. 

Για ενδεχόμενες εκλογές και τα κριτήρια που πρέπει να ψηφίζει ο πολίτης
-Δυστυχώς δεν θα επηρεάσουν οι επόμενες εκλογές το τοπίο.

Η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, τα ψέματα και οι συνέπειές τους
-Είναι ντροπή που λένε μνημόνια τέλος. Τη μεταγλώσσα του σανού και του ψέματος την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παίζουν με τη νοημοσύνη μας. Η άνοδος του φασισμού και της ακροδεξιάς έχει να κάνει και με τα ψέματα. Νιώθω φόβο, έχουμε συνηθίσει τη βία. Αν είσαι τόσο τυχοδιώκτης φέρνεις και το φασισμό πάνω και αυτό είναι το έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό θα τον κατηγορήσουν οι περισσότεροι, όχι για την οικονομική πολιτική. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά, ούτε ο Τσίπας είναι Αριστερός. Αριστερά είναι το ΚΚΕ. Δεν μπορούμε να φιμωθούμε επειδή κάναμε ένα λάθος που βγήκαμε και τους στηρίξαμε.Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε αυτοκριτική και να βγούμε να τα πούμε. Δεν είμαστε εχθροί της Αριστεράς. Έχουμε σταθερές απόψεις και μπορεί να είναι λάθος αυτές. Δεν πρόκειται να μας εξοντώσουν ούτε ηθικά και πρέπει να πάρουν κουράγιο όλοι οι άνθρωποι. Το καθήκον του καλλιτέχνη είναι να θέτει ερωτήματα και να βάζει έναν προβληματισμό. Ανερυθρίαστα ψέματα δεν πρέπει να ανεχόμαστε. Δεν θα τους περάσει, θα λάμψει η αλήθεια. Για να φύγει ο φασισμός πρέπει να υπάρχει αλήθεια και ειλικρίνεια. 

Για τα Σκόπια και το όνομα Βόρεια Μακεδονία 
-Δεν διαφωνώ με το όνομα, διαφωνώ με το χειρισμό. Αν θες να κάνεις κάτι, θες εθνική συνεννόηση και ευρύτερο διάλογο. Είναι πολύ σοβαρό πράγμα να ασκείς πολιτική και δη εξωτερική.

Για την αθώωση της Ηριάννας και τον τρομονόμο
-Ο τρομονόμος είναι ένα εξάμβλωμα ποινικό. Είναι ένας άθλιος νόμος. Πρέπει να καταργηθεί. Να έρθει ένα πιο δημοκρατικό νομοθέτημα. Ευτυχώς η κοπέλα τη γλίτωσε. Ο υπουργός ψηφίζει το νόμο οπότε δεν μπορεί να βρίζει το δικαστή. Φέρε άλλο νόμο, αυτή είναι η δουλειά σου και το καθήκον σου. Πρέπει να πούμε στον κόσμο την αλήθεια.

Αυτοκριτική για την εμπλοκή του με την πολιτική και το νέο ξεκίνημα
-Μου έγιναν προτάσεις να κατέβω για βουλευτής το 2012. Δεν κάνω για πολιτικός. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι για να γίνουν πολιτικοί. Δεν είμαι λιγούρης. Είχα παρατήσει τη μουσική, είχα αρχίσει να υποτιμάω τον εαυτό μου. Έχει μια ψυχοπαθολογία η πολιτική. Το λάθος που έχει η Αριστερά στην Ελλάδα είναι ότι νομίζει πως το κάρμα της χρωστάει Έχουμε ξεχάσει και αυτά που ξέρουμε. Όσοι έχουμε εμπλακεί, σε κάποια φάση τρελαθήκαμε. Εγώ όμως έφυγα μετά το δημοψήφισμα και επίσης ανεξαρτητοποιήθηκα ως δημοτικός σύμβουλος. Δυστυχώς πληγωθήκαμε και πληγώθηκε και η έννοια της Αριστεράς. Εγώ μετά από όσα έγιναν πρέπει να ξανασυστηθώ στον κόσμο και προσπαθώ να κάνω ένα νέο ξεκίνημα. Θέλω να αποσχολώ τον κόσμο με τη μουσική μου μόνο, να έχω όνειρα καλλιτεχνικά. Είμαι ενεργός, γράφω. Η μουσική είναι τα πάντα, η μουσική δεν με πρόδωσε ποτέ, εγώ την πρόδωσα. Θέλω να με ξαναγαπήσει και να την ξαναγαπήσω. Είμαι ένας μικρός, μέτριος τραγουδοποιός αλλά αυτό μου αρέσει, αυτό κάνω, αυτή είναι η ζωή μου.

Αμέσως παρακάτω δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Στάθη Δρογώση 

Πληροφορίες

Ώρα έναρξης στις 20.45
Opening act : Θοδωρής Μαυρογιώργης
Τιμές εισιτηρίων 10 € (προπώληση), 12 € (αγορά την ημέρα της συναυλίας)
Eισιτήρια 
210 72 82 333, megaron.gr - και σε όλα τα καταστήματα Public
Πληροφορίες - 210 72 82 333