Aπό το Σάββατο 12 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο έως τις 9 Φεβρουαρίου, ο Χρήστος Θηβαίος παίρνεί τους String Demons για μια «Βόλτα στα Εξάρχεια», όπως είναι ο τίτλος των εμφανίσεών τους στη μουσική σκηνή «Σφίγγα». Λίγο πριν την έναρξη των παραστάσεων τους, το ταλαντούχο δίδυμο των εγχόρδων, Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη, μιλούν στο Reader.gr για το καινούριο τους τραγούδι «Ο Άλφα» που είναι αφιερωμένο στον Αλέξη Γρηγορόπουλο, τη «Rockstar» γειτονιά των Εξαρχείων και όνειρο που θα ήθελαν να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2019.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Χρήστο Θηβαίο και πώς ήρθε η πρόταση;
Η πρόταση συνέβη στο Ζάππειο ένα βράδυ του καλοκαριού που μας πέρασε σε μια συναυλία που είχαμε παίξει. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να συνεργαζόμαστε με ένα τέτοιο βαρύ πυροβολικό του ελληνικού τραγουδιού και πόσο μάλλον να τραγουδάει τόσο φανταστικά ένα δικό μας τραγούδι τον «Άλφα».Η χημεία μας είναι αδιανόητη και το καταλάβαμε αυτό από την πρώτη φορά που συνεργαστήκαμε στο Μέγαρο Μουσικής τα Χριστούγεννα του 2016 σε παράσταση του Ηλία Καρελλά. Έπαιζε τον ρόλο ενός κακού, του Βασιλιά των Καλικαντζάρων και εμείς είχαμε τον ρόλο δύο μουσικών Ξωτικών. Ερχόταν, που λέτε, μες την παράσταση κατά τα πάνω μας και μας φώναζε: «Θα σας φάω».

Πριν μιλήσουμε για τις εμφανίσεις σας στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» και καθώς έχετε βρεθεί ξανά επί σκηνής με τον Χρήστο, θέλουμε να μας μιλήσετε για το «πάντρεμα» της μουσικής σας με τα τραγούδια του πάνω στη σκηνή.
Η μουσική μας «συνομιλία» πάνω στη σκηνή έρχεται τόσο φυσικά σαν να βρισκόμαστε σε ένα σαλόνι και να κουβεντιάζουμε για διάφορα, κάνοντας αστεία, όλα αυτά που κάνει μια παρέα όταν έχει πολύ καλή χημεία.

Από το Σάββατο 12 Ιανουαρίου κάνετε μαζί του μια «Βόλτα στα Εξάρχεια», μιλάμε φυσικά για τις παραστάσεις σας στην «Σφίγγα». Πώς διαμορφώνονται οι εμφανίσεις αυτές;
Διαμορφώνονται με βάση την ιδέα του Χρήστου για τη «Βόλτα στα Εξάρχεια» (βόλτα από τον Σιδηρόπουλο στον Άσιμο, την Αρλέτα κλπ.), τη βόλτα στην πολύ σημαντική πορεία του και στο ότι αφήνει εμάς να «Stringdemo..νήσουμε» τη Βόλτα αυτή!

Παρεξηγημένη γειτονιά τα Εξάρχεια κατά τη γνώμη σας; Αρκετοί Αθηναίοι και επισκέπτες νιώθουν φόβο και έμμεση απειλή στο άκουσμα και μόνο του ονόματος της συνοικίας.
Πάρα πολλές φορές τεράστιοι καλλιτέχνες «θεωρήθηκαν» παρεξηγημένοι. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Εξάρχεια. Όπως επίσης τεράστιοι καλλιτέχνες ή και γενικώς σπουδαίοι άνθρωποι «θεωρήθηκε» ότι προκαλούσαν φόβο πολλές φορές ακόμα και απειλή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Εξάρχεια. Οποιοδήποτε σημείο ή γειτονιά του κόσμου μπορεί να γίνει επικίνδυνο ανά πάσα στιγμή. Τα Εξάρχεια είναι μια γειτονιά «Rockstar»!

Συστήστε μας τον «Άλφα», το καινούργιο σας τραγούδι.
Ο Άλφα είναι ο Αλέξης, απλά με έναν πιο διακριτικό, όχι τόσο φωναχτό τρόπο. Ένας άνθρωπος που ανήκει ακριβώς στη δική μας τη γενιά και που θα ήθελε να ζήσει. Τόσο απλά και χωρίς φανφάρες. Το τραγούδι δεν είναι καταγγελτικό, ούτε φωναχτό ούτε προκλητικό, ίσα ίσα δεν το θέλαμε καθόλου αυτό. Είναι ένα τραγούδι που μόνο από τρυφερά συναισθήματα ξεχειλίζει. Ένα τραγούδι όπου σε ένα άλλο σύμπαν από αυτό που ζούμε τώρα, τον αντιμετωπίζει ως ένα ζωντανό μυαλό, μια ζωντανή ψυχή που της ζητάμε να μας πει το μυστικό της, το μυστικό για να μην υποφέρει, για να μη φοβάται την ίδια τη ζωή. Κοιτάμε τον Άλφα με δέος, με φόβο σχεδόν και του ζητάμε να μας εξηγήσει και να μας πει την ιστορία του (όπως θα τη διηγόταν μέσα στο δικό μας το μυαλό τουλάχιστον). Ο Άλφα μας τη διηγείται με απλότητα και μία λεπτή εφηβική ειρωνία, παρατηρώντας τα «καμώματά» μας, τις ερμηνείες που δίνουμε για την απώλειά του και τους μελοδραματισμούς μας. Εκείνος λαχταρούσε απλά να ζήσει και του στήσανε καρτέρι, γιατί με όλη αυτήν την έλλειψη ουσιαστικής παιδείας και καλλιέργειας, τέτοια γεγονότα μόνο καρτέρι μπορούν να θεωρηθούν. Το τραγούδι είναι ουσιαστικά ένας ύμνος στην ανθρώπινη ζωή από κάποιον που ξέρει κάτι παραπάνω από εμάς. Ο μόνος τρόπος φαίνεται για να μην τη φοβάσαι είναι να σε έχει αγγίξει ο θάνατος. Είναι δίκοπο μαχαίρι για έναν καλλιτέχνη να καταπιάνεται με ένα τέτοιο γεγονός τόσο βίαιο και να δημοσιεύεται ένα τέτοιο τραγούδι, αλλά πολλές φορές δεν γίνεται να το καταπιέσεις μέσα σου. Το εξωτερικεύεις και το αφήνεις να ταξιδέψει και ό,τι γίνει. Έγινε με πολλή αγάπη και ο τρόπος που το ερμήνευσε ο Χρήστος Θηβαίος ξεπέρασε κάθε δική μας προσδοκία.

Θα υπάρξει και δισκογραφική συνεργασία με τον Χρήστο Θηβαίο;
Πέρα από την κυκλοφορία του «Άλφα» από τη Minos Emi αυτές τις μέρες, βεβαίως! Από την προηγούμενη συνεργασία μας στους Όρνιθες (σε διασκευή και σκηνοθεσία του Ηλία Καρελλά) όπου εμείς γράψαμε τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης. Τώρα τα ηχογραφούμε με τον «επιστήμονα του ήχου» και κοντινό μας συνεργάτη Δημήτριο Ντούλια για να κυκλοφορήσουν.

Οι String Demons τα τελευταία χρόνια δείχνουν ακόμα πιο ροκ στην εικόνα τους. Νιώθουν ροκ; Ποια είναι τα ακούσματά σας;
Αν νιώθουν λέει; Πολύ! Αν ροκ σημαίνει να κάνεις αυτό που θέλεις χωρίς δήθεν μαγκιά και να δουλεύεις σκληρά για αυτό. Αν ροκ σημαίνει να θες να βγεις στη σκηνή και να τα σπάσεις για να περάσουν καλά μικροί και μεγάλοι! Αν ροκ σημαίνει να θεωρείς ότι ο Βιβάλντι και ο Χιώτης είναι ροκ! Υπάρχουν και άλλα πολλά παραδείγματα αλλά αν σας τα πούμε θα χάσουμε την πρεμιέρα στη Σφίγγα με τον Θηβαίο (γέλια) Τα ακούσματά μας είναι από τη «Λιλιπούπολη» στον Στραβίνσκι, από τον Τσιτσάνη στους Queen, από τον Χατζιδάκι στους Manowar, από τον Mozart στην Lady Gaga, από τον... Θηβαίο στους Demons!

Αγαπάτε να διασκευάζετε Iron Maiden μεταξύ άλλων. Τους είδατε το περασμένο καλοκαίρι στη Μαλακάσα; Επίσης σε ποια άλλη ξένη συναυλία βρεθήκατε και σε ποια από τα ροκ ονόματα που έρχονται το καλοκαίρι στη χώρα μας θα (θέλατε να) πάτε;
Ήταν δυνατόν να μη πάμε! Θυμόμαστε πόσες ερωτήσεις μας έκαναν διάφοροι μόλις ανακοινώθηκε ο ερχομός τους στην Ελλάδα για το αν θα πάμε. Μας άρεσε πολύ μια συναυλία - αφιέρωμα στον Σοπέν με τον Beresovsky στο Ηρώδειο. Για το πού θα πάμε το καλοκαίρι γίνεται «σχεδιασμός» αυτόν το καιρό αναλόγως και με το που θα βρισκόμαστε συναυλιακά.

Υπάρχει καλή και κακή μουσική ή καλοί και κακοί μουσικοί;
Υπάρχουν κακοί μουσικοί και κακή αισθητική πάνω στη μουσική.

Ένα όνειρο που θα θέλατε να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2019;
Να γράψουμε μουσική για μία ταινία! Και για δύο ταινίες, δεν θα είχαμε πρόβλημα!

Και μια συνεργασία -στο στούντιο ή τη σκηνή- που θα θέλατε να κάνατε με ένα ξένο όνομα;
Με τους Iron Maiden! Εν τω μεταξύ, μας ενημέρωσαν ότι κάποιο μέλος από τους Iron Maiden, άκουσε τη διασκευή μας σε κομμάτι τους στον τελευταίο μας δίσκο Rise of Strings και είπε ότι του άρεσε!!

Τι άλλο περιμένουμε από τους String Demons τον επόμενο καιρό;
Αναμένονται διάφορες ανακοινώσεις μετά τα πέντε Σάββατα με τον Χρήστο στη Σφίγγα που τώρα μαγειρεύονται, με συναυλίες, ηχογραφήσεις και βιντεοκλίπ που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Πληροφορίες
Μουσική σκηνή Σφίγγα, Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845, Email: sfigamusic@gmail.com
Ώρα έναρξης: 22.30
Τιμή εισόδου στο μπαρ: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί