Πολλοί από τους ηθοποιούς που έχουμε αγαπήσει μέσα από τις ταινίες του κλασικού ελληνικού σινεμά έγιναν γνωστοί και έγραψαν κινηματογραφική ιστορία με τα καλλιτεχνικά τους ψευδώνυμα.

Αγαπημένα αστέρια του ελληνικού κινηματογράφου όπως η Λάσκαρη, η Καρέζη, η Λαμπέτη, η Βρανά, η Βασιλειάδου, κ.ά. άλλαξαν το πραγματικό ονοματεπώνυμό τους είτε με δική τους πρωτοβουλία ή έχοντας «νονό» τον Φίνο, τον Σακελλάριο ή κάποιο συνάδελφο ηθοποιό που τους έδωσε ένα πιο εύηχο ψευδώνυμο, κατάλληλο για να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του σινεμά. 

Το ίδιο γινόταν και στο χώρο του τραγουδιού, με τρανταχτά παραδείγματα την Μαρινέλλα (κατά κόσμον Κυριακή Παπαδοπούλου), την Καίτη Γκρέυ (κατά κοσμον Αγγελική Καλαϊτζή), την Γιώτα Λύδια (κατά κόσμον Παναγιώτα Μανταράκη), την Μπέμπα Μπλανς (κατά κόσμον Αγγελική Μούτσου), την Τζένη Βάνου (κατά κόσμον Ευγενία Βραχνού), κ.ά. 

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σήμερα (και πάντα) από αρκετούς καλλιτέχνες που επιλέγουν να κάνουν καριέρα με ψευδώνυμο. Είμαστε σίγουροι ότι τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, σας έρχονται αρκετοί στο μυαλό. Ωστόσο, στη συλλογή φωτογραφιών που ακολουθεί θα βρείτε αγαπημένους ηθοποιούς αποκλειστικά από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, οι οποίοι έλαμψαν στο καλλιτεχνικό στερέωμα με τα πασίγνωστα ψευδώνυμά τους. Για κάποιους είναι περισσότερο γνωστό, για άλλους λιγότερο και για ορισμένους, η παρουσία τους στη λίστα, αποτελεί έκπληξη.