Από το 2015 ο Μάθιου ΜακΚόναχι κάνει διαλέξεις στο τμήμα Ραδιοφώνου – Τηλεόρασης – Κινηματογράφου του Κολεγίου Μούντι που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Και η εξαιρετική δουλειά του αναγνωρίστηκε από το πανεπιστήμιο, που μόλις τον διόρισε ως τακτικό καθηγητή – professor of practice είναι ο ακριβής όρος, που χρησιμοποιείται για τους καθηγητές που δεν έχουν διδακτορικό, αλλά διαθέτουν αρκετή εμπειρία για να διδάξουν σε πανεπιστήμιο.

Ο ΜακΚόναχι, απόφοιτος ο ίδιος του Πανεπιστημίου του Τέξας από το 1993, παρέδιδε σε συνεργασία με τον καθηγητή και σκηνοθέτη Σκοτ Ράις το μάθημα «Κινηματογραφική παραγωγή – από το σενάριο στην οθόνη». Όπως λέει ο ίδιος, «είναι το μάθημα που θα ήθελα να είχα όταν ήμουν στη σχολή κινηματογράφου. Η δουλειά μ' αυτούς τους φοιτητές στην τάξη μου δίνει μια ευκαιρία να τους προετοιμάσω. Το να κάνεις ταινίες, να μετατρέπεις τις λέξεις από ένα χαρτί σε μια ταινία, είναι τόσο επιστήμη όσο και τέχνη – α νεξαρτήτως εποχής ή γενιάς. Τα στοιχεία της αλήθειας και της αυθεντικής χαράς της διαδικασίας είναι διαχρονικά. Σ' αυτά θα επικεντρωνόμαστε πάντα στην τάξη».

Στο εξάμηνο που αρχίζει τον Σεπτέμβριο, οι μαθητές του ΜακΚόναχι θα μελετήσουν στην ταινία του «Mud» από το 2012, καθώς και την επερχόμενη ταινία του Γκάι Ρίτσι «The Gentleman». Ο Τζεφ Νίκολς, που σκηνοθέτησε τον ΜακΚόναχι στο «Mud», θα είναι καλεσμένος του ηθοποιού στο μάθημα.