Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο Τέρι Τζόουνς των Monty Python. Ο Τζόουνς άφησε την τελευταία του πνοή χθες Τρίτη 21 Ιανουαρίου, έπειτα από πολύχρονη μάχη με σπάνια μορφή άνοιας.

Η ανακοίνωση της οικογένειάς του αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του αγαπημένου συζύγου και πατέρα, Τέρι Τζόουνς. Ο Τέρι πέθανε το βράδυ της 21ης Ιανουαρίου σε ηλικία 77 ετών με τη σύζυγό του Άννα Σόντερστρομ στο πλευρό του μετά από μία μακρά, εξαιρετικά γενναία αλλά πάντα με καλή διάθεση μάχη με σπάνια μορφή άνοιας».

Όπως ανακοίνωσε το 2016 ο εκπρόσωπός του, ο Τζόουνς έπασχε από πρωτοπαθή προϊούσα αφασία, μια μορφή μετωποκροταφικής άνοιας η οποία περιόριζε εντελώς την ομιλία του.

Για τους Monty Python, ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Η παρέα των Τζον Κλιζ, Έρικ Άιντλ, Μάικλ Πάλιν, Τέρι Τζόουνς, Τέρι Γκίλιαμ (λείπει πλέον ο μακαρίτης Γκρέιαμ Τσάπμαν ο οποίος πέθανε από καρκίνο το 1989) ξεκίνησε την καριέρα της με τη σουρεαλιστική κωμική εκπομπή «Monty Python’s Flying Circus» το 1969 στο BBC η οποία ολοκληρώθηκε το 1974 και αμέσως μετά μας χάρισαν τρεις αθάνατες κωμωδίες: «Οι Ιππότες της Ελεϊνής Τραπέζης» (1975), «Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης» (1979) και «Το Νόημα της Ζωής» (1983). Πριν τρία χρόνια, ο Τζόουνς είχε τιμηθεί για το έργο του από τη βρετανική κινηματογραφική και τηλεοπτική ακαδημία BAFTA.

Οι Monty Python ήταν για την κωμωδία «ό,τι οι Beatles για τη μουσική». Τον Ιούλιο του 2014 έκλεισαν θριαμβευτικά τον κύκλο τους με 10 παραστάσεις στο O2 Arena του Λονδίνου. Εκεί παίχτηκαν κάποια από τα πιο γνωστά τους σκετς από το «Το Ιπτάμενο Τσίρκο» και τα έργα «Και τώρα για κάτι εντελώς διαφορετικό» και «Το νόημα της ζωής».